Pralaimėjimo riba, viršijanti apie 60 įstatymų leidėjų, greičiausiai reikštų, kad sutartis arti žlugimo, o derybos patenka į nežinomus vandenis, sakė keli ES pareigūnai.

Galimybė, „jog gali nebūti jokio „Brexit“ apskritai, nėra atmetama, sakė „Societe Generale SA“ strategas Kennethas Broux. „Antrasis referendumas automatiškai paskatintų svaro kurso augimą“, - pažymėjo ekspertas.

Kaip rodo apklausa, geriausias scenarijus svaro kurso kilimui būtų, jeigu premjerė, tuo atveju jei pralaimėtų balsavimą antradienį, siektų antrojo referendumo. Vienuolikos bankų respondentai priskiria tik 15 proc. tikimybę, kad Th. May pasiūlytam susitarimo projektui bus pritarta iš pirmo karto. Jų manymu, yra 25 proc. tikimybė, kad vyriausybė surengs antrąjį referendumą dėl šalies pasitraukimo iš ES: toks scenarijus svarui sterlingų būtų palankiausias ir jo kursas galėtų pakilti nuo dabartinio 1,2850 JAV dolerio iki 1,35 dolerio.

Susidarius aklavietei Parlamente ir padidėjus tikimybei, kad „Brexit“ susitarimui nebus pritarta iki kovo pabaigoje numatyto jo termino, mintis, esą šalis gali pratęsti terminą, vis labiau sklando tarp valiutos prekybos rinkos dalyvių, nors vyriausybė tokį variantą neigia. Šiuo metu rinkos devynių mėnesių svaro dinamikos prognozės yra pesimistiškesnės nei artimiausių trijų mėnesių.
Svaras

Antrasis referendumas „galėtų tapti vienintele priemone išsikapstyti iš keblios padėties, jeigu aklavietė JK parlamente išliktų iki pat paskutinio etapo, - sakė „UniCredit SpA valiutos strategė Kathrin Goretzki. - Jis suteiktų šiokio tokio palengvėjimo rinkoms, nes trumpalaikių staigių rizikų būtų arba vengiama, arba jos būtų atidėliojamos“.

Antrasis referendumas investuotojams galbūt atrodytų populiariausiu scenarijumi, tačiau jo pasiekti greičiausiai būtų sudėtingiausia. Parlamente nėra daugumos, kuri remtų idėją dėl antrojo referendumo; opozicinė leiboristų partija labiau pritaria visuotinių rinkimų idėjai nei pakartotinai rengiamam referendumui.

Jeigu būtų surengti visuotiniai rinkimai, svaro kursas gali nusmukti 5 proc., iki 1,22 JAV dolerio, rodo respondentų apklausa. Svaras sterlingų nukentėtų dėl investuotojų susirūpinimo, esą vyriausybė, vadovaujama leiboristo Jeremy‘io Corbyno, tokiu atveju padidintų mokesčius ir išlaidas, teigia „Nomura International Plc.“.

Apklausos respondentų teigimu, yra 15 proc. tikimybė, kad įvyks „Brexit“ be susitarimo“, - tai žemiausia visų scenarijų tikimybė, - bet jie kartu prognozuoja, kad jeigu taip nutiktų, svaro kursas smuktų iki 1,15 JAV dolerio. Apklausa iliustruoja sunkumus, kurie laukia investuotojų, nes strategai pateikia dešimtis įvairių variantų, mažiausiai penkių skirtingų scenarijų atveju. „BNP Paribas“ prognozėmis, Jungtinės Karalystės valiuta gali nukristi 6 procentais.

Susidūrę su tokiu tvyrančiu netikrumu, kai kurie klientai nusprendė apskritai vengti Jungtinės Karalystės, teigia „Rabobank“ valiutų strategijos grupės vadovė Jane Foley. Didžiosios maisto bendrovės dairosi į Rytus kaip į investavimo JK alternatyvą.

„Situacija nesikeis tol, kol neatsiras tam tikro aiškumo dėl pozicijų, - sakė ji. - Apskritai jaučiamas didelis nerimas dėl galimų svaro svyravimų ir santykių su Europos Sąjunga per artimiausius metus ar dvejus“.

Svaro kursas jau susilpnėjo maždaug 13 proc. nuo britų referendumo. Rizikos draudimo fondo vadovas ir „Brexit“ šalininkas Crispinas Odey šią savaitę sakė, kad, jo nuomone, Jungtinė Karalystė galiausiai liks Europos Sąjungoje, o dėl to svaro kursas greičiausiai bus linkęs kilti.