Ekranų gamintojo „Tianma Microelectronics Co.“ akcijos šiais metais pakilo 77 proc., kai „Samsung Electronics Co.“ pristatė 1980 dolerių kainuojantį išmanųjį telefoną su sulankstomu ekranu. Nuo metų pradžios kitas ekranų gamintojas, „BOE Technology Group Co.“, išaugo 46 proc.

Abiejų kompanijų akcijų apyvarta išaugo, nes investuotojai tikisi didžiulio sulankstomų ekranų poreikio, ypač jei Kinijos išmaniųjų telefonų kūrėjai, tokie kaip „Huawei Technologies Co.“, paseks „Samsung“ pavyzdžiu ir pereis prie sulankstomų modelių. Trečiadienį buvo parduota daugiau nei 612 milijonų dolerių vertės „Tianma“ akcijų – maždaug 18 kartų daugiau už vidutinę praėjusių metų dienos apyvartą, o praėjusią savaitę Šendžene buvo parduota daugiau kaip 1 milijardo dolerių vertės „BOE“ akcijų – šis rodiklis gerokai lenkia „Tencent Holdings Ltd.“, didžiausią Azijos kompaniją pagal rinkos vertę.

„Lanksčių ekranų kūrėjų rinkos vertės pakilimas iš dalies susijęs su padidėjusia paklausa, iš dalies – su likvidumo palengvėjimu, – teigia Markas Huangas, „Bright Smart Securities“ analitikas. – „Samsung“ išleidus sulankstomą telefoną, gali prasidėti naujas rinkos raundas.“

Ieškodami, kaip pasipelnyti iš sulankstomų telefonų karštinės, investuotojai žvalgėsi ne tik į ekranų gamintojus. „Puyang Huicheng Electronic Material Co.“, kuri teikia medžiagas, naudojamas telefonų korpusuose, šiais metais šoktelėjo 60 proc., o „Shantou Wanshun Package Material Co.“ – 32 proc. „China International Capital Corp.“ – dar vienas populiarus investuotojų pasirinkimas.

„CGS-CIMB Securities Hong Kong Ltd.“ analitikas Ray Kwokas svarsto, kad prekybai dar yra kur plėstis, nes dabartiniai vertinimai yra mažesni už istorinius vidurkius.

„Investuotojai, kurie prisijungia prie prekybos dabar, gali pajusti šiokį tokį spaudimą, nes per pastarąsias kelias savaites akcijos pabrango, nors sektoriaus vertinimas tebesitęsia, o tai suteikia pagrindo spekuliacijoms“, – teigia jis.

„Tianma“ maždaug 18 kartų viršija 12 mėnesių išankstinį pelną, tačiau 26 proc. atsilieka nuo savo penkerių metų vidurkio. „BOE Technology“ išankstinį pelną viršija 23 kartus, artėdama prie penkerių metų vidurkio. „Kwok“ kainos tikslai leidžia spėti, kad trečiadienį „Tianma“ uždirbs 33 proc., o „BOE“ – 9 proc. daugiau.

Bet ne visi nusiteikę optimistiškai. „Huatai PineBridge Fund Management Co.“ fondo valdytojas He Qi teigia, kad akcijos netrukus atsimuš į realybę, nes pelną iki šiol skatino spekuliacijos.

„Sulankstomas telefonas kol kas tėra idėja, – svarsto jis. – Nėra aišku, ar telefonų gamintojai sugebės iš to užsidirbti – paprastai tik po dvejų trejų metų paaiškėja, ar naujoji technologija yra pelninga.“

Naujasis „Samsung“ telefonas kelia ir kitų tiekėjų akcijas. Ketvirtadienio rytą Seule „Finetek Co.“ akcijos pašoko rekordinius 24 proc. Tuo tarpu paties „Samsung“ akcijos nukrito 1,5 proc.