Po dviejų vakcinos „Valneva“ dozių pacientai turėjo daugiau antikūnų, kitaip tariant, didesnį apsaugos nuo koronaviruso rodiklį, ir jiems pasireiškė mažesnis šalutinis poveikis, parodė Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo apie 4 000 suaugusiųjų.

Apie tai pirmadienį pranešė vaisto gamintojas. Abiejose grupėse buvo tiek pat COVID-19 atvejų, ir nė vienas pacientas nesusirgo sunkia ligos forma, informavo bendrovė.

Teigiami tyrimų rezultatai – tikra paspirtis bendrovei „Valneva“, kuri jaučiasi patekusi į keblią padėtį, nes yra sukūrusi ir paruošusi gaminti vakciną šaliai, kuri šios vakcinos nebenori.

Jungtinės Karalystės vyriausybė rugsėjį nutraukė tiekimo sutartį, pareikšdama, kad bendrovė pažeidė savo įsipareigojimus, – „Valneva“ su tuo nesutinka.

Prancūzijos vaistų gamintoja priėmė neįprastą sprendimą palyginti savo eksperimentinę vakciną veikiau su patvirtintu gaminiu – vakcina, kurią sukūrė „Astra“ ir Oksfordo universitetas, – nei su placebu, nes, kaip teigė „Valneva“ vyriausiasis vykdomasis direktorius Thomas Lingelbachas, būtų neetiška naudoti fiktyvią injekciją.

Dėl tyrimo struktūros sunku nustatyti veiksmingumą, kurį būtų galima palyginti su kitų vakcinų veiksmingumu, tačiau duomenys rodo, kad jis greičiausiai yra toks pat aukštas, koks buvo nustatytas atliekant klinikinius tyrimus su „Astra“ vakcina, savo pranešime klientams rašė „Brian Garnier“ analitikas Jeanas-Jacques Le Fur.

Kiti duomenis peržiūrėję ekspertai priėjo panašias išvadas.

„Bendrovės „Valneva“ sukurta vakcina turi šansų būti tokia pat gera kaip ir „AstraZeneca“ preparatas, nors nesame įsitikinę, kad ji bus veiksmingesnė“, – sakė „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis analitikas Samas Fazelis.

Pirmadienį „Valneva“ pranešė ketinanti pradėti paraiškų teikimo Europos vaistų agentūrai (EVA) procesą, tikėdamasi sulaukti greito patvirtinimo Europos Sąjungoje.

Jungtinėje Karalystėje bendrovė jau pradėjo paraiškų teikimo procesą ir šiuo metu, JK reguliavimo institucijos prašymu, tikrina savo duomenų vientisumą, prieš pristatydama naujausius galutinius rezultatus.

„Valneva“ akcijų vertė Paryžiaus prekyboje pašoko 33 proc. iki 15,90 eurų už akciją.

„Valneva“ vakcina veikia paėmus sunaikinto užkrato mėginį ir naudojant jį imuninio atsako stimuliavimui nesukeliant infekcijos.

„Tai daug tradiciškesnis vakcinos gamybos būdas nei iki šiol naudoti vakcinos gamyboje Jungtinėje Karalystėje, Europoje ir Šiaurės Amerikoje, ir rezultatai rodo, kad šiai vakcinai-kandidatei gali atitekti svarbus vaidmuo“, – sakė vyriausiasis klinikinio tyrimo tyrėjas Adamas Finnas.

Bendrovė neatskleidė daug informacijos apie tyrimą, kuriuo siekta įrodyti, kad „Valneva“ vakcina, praėjus dviem savaitėms po antrosios injekcijos, sukėlė daugiau neutralizuojančių antikūnų nei „Astra“ vakcina. Vakcinos buvo švirkščiamos keturių savaičių intervalu. Mokslininkų duomenimis, pacientai pranešė apie mažesnį šalutinį poveikį. Į tyrimą jau įtraukti paaugliai.

Dalintis
Nuomonės