Namai brangiausiose sostinės vietose ilgiau nei du mėnesius stovi tušti, kol atsiranda nauji gyventojai – tai ilgiausias laukimo laikotarpis nuo paskutinės finansinės krizės, skelbia nekilnojamojo turto duomenų kompanija „LonRes“. Ir tai nepaisant fakto, kad nuomos kainos pastaruoju metu smuko sparčiausiai per dešimtmetį.

Biurų darbuotojų masinis išsikėlimas iš miesto centro ir užsienio turistų trūkumas skaudžiai atsiliepė tokiems prašmatniems rajonams kaip Meiferas (Mayfair) ir Naitsbridžas (Knightsbridge): nuomotojai buvo priversti sumažinti nuomos kainas arba susitaikyti su tuo, kad jų namai lieka be gyventojų. Londono centre nuomojamų prabangių namų skaičius lyginant su praėjusiais metais išaugo 75 proc.

Multimilijoninių namų savininkams gali grėsti ilga žiema. Apribojimai, atnaujinti arba sugriežtinti per pastarąjį nacionalinį karantiną, prasidėjusį šį mėnesį, tikriausiai dar kurį laiką brėš viršutines nuomos ribas.

„Tikriausiai praeis dar keli mėnesiai, kol nusistovės žemesnės nei įprasta nuomos kainos, – sakė „LonRes“ tyrimų vadovas Marcusas Dixonas. – Nuomotojams nelieka nieko kito, kaip prisitaikyti.“

Vyriausybei skubant vakcinuoti gyventojus nuo viruso, o šaliai pamažu sugrįžtant į šiokį tokį normalumą, M. Dixonas tikisi, kad kainos taip pat atsigaus. Toliau pateiktos keturios diagramos iliustruoja, su kokiais iššūkiais susiduria sostinės aukščiausios klasės būstų rinka.

Praėjusiais metais pasibaigus ankstesnėms sutartims, o dėl pandemijos neatsikrausčius naujiems gyventojams, rinką užplūdo tušti namai. Nuomotojams taip pat sunkiai sekėsi užpildyti turistų mėgstamas trumpalaikės nuomos patalpas, taip pat tas, kurios skirtos užsienio studentams, darbuotojams ir svečiams. Panašu, kad situacija artimiausiu metu nepagerės, vyriausybei šią savaitę uždarius visus kelionių koridorius.

Londono prabangių būstų nuomos kainos susiduria su didžiausiu metiniu nuosmukiu nuo finansinės krizės laikų: lyginant su praėjusiais metais, gruodžio mėnesį visoje sostinėje jos sumažėjo daugiau nei 14 proc. Kenčia ne tik miesto centras; Londono pakraščiuose taip pat pastebimas staigus nuosmukis, nes turtingi nuomininkai renkasi gyventi netgi dar toliau nei priemiesčiai, pažymi M. Dixonas.

Užtat dabar tinkamas metas derėtis. Nuomininkai, trokštantys gyventi prašmatniausiuose Londono namuose, sugeba išsimušti beveik trigubai didesnę nuolaidą, nei prieš pandemiją, o sumažinti nuomos kainą pavyksta daugiau nei pusei nuomininkų. „Nuomotojai, aišku, nori užpildyti kuo daugiau tuščių namų, – teigė M. Dixonas. – Tačiau dabartinė situacija yra tokia, kad neatsiranda daug nuomininkų, taigi esami nuomininkai gali būti išrankesni.“

Pardavėjams sekasi ne ką geriau nei nuomotojams. Prieš tai, kai Londoną užklupo koronavirusas, pardavimo rinka džiaugėsi dviem augimo ketvirčiais, kol kainos vėl ėmė mažėti, pratęsdamos bendrą nuosmukį, kuris stebimas jau ne vienerius metus. Kalbant apie atsigavimo perspektyvas, kol kas jos išlieka neaiškios; „LonRes“ atkreipia dėmesį į rinkos atsparumą prieš pat protrūkį kaip vieną iš priežasčių, kodėl verta puoselėti optimizmą.