Netgi šalys, mažiau susijusios su Kinijos tiekimo grandine, pavyzdžiui, Australija ir Indija, pajus skaudų smūgį, jeigu tarp verslovių ir vartotojų įsivyraus netikrumas, rašė Helena Qiao.

12 trilijonų JAV dolerių vertės Kinijos ekonomika, naujausiomis prognozėmis, 2019 metais augs lėčiau – 6,1 procento, tuo tarpu anksčiau buvo prognozuotas 6,4 proc. augimas, rodo BAML duomenys. BAML prognozuoja 5,4 proc. augimą per visus kitus metus Azijos ir Ramiojo vandenyno regione (APAC), nors anksčiau buvo prognozuotas 5,7 procento.

Šie duomenys svarbūs, nes Azijos ir Ramiojo Vandenyno Regionas sudaro daugiau nei 60 proc. pasaulinio augimo, remiantis Tarptautinio valiutos fondo (TVF) informacija. Ateinančią savaitę TVF ruošiasi skelbti naujausias prognozes, ir TVF vadovė Christine‘a Lagarde jau perspėjo apie pasireiškiančias ekonomines rizikas.

Ne mažiau svarbu tai, kad Azijos vykdoma politika susidurs su apribojimais. Taip yra todėl, kad JAV federalinio atsargų banko šiuo metu tęsiama palūkanų didinimo politika reiškia, kad centriniai bankai turi mažiau galimybių švelninti politiką. Jiems tenka rinktis – arba didinti palūkanų normas norint paremti savo valiutas ir neatsilikti nuo Federalinio atsargų banko, arba mažinti palūkanų normas siekiant paskatinti augimą, ir su tuo atsiranda tam tikrų rizikų.

„Priešingai nei Kinija, daugelis Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių neturi didelės pasirinkimo laisvės švelninti pinigų politiką, kai Jungtinės Valstijos toliau ją griežtina“, – teigia BAML ekonomistai.