„Moody‘s“ sąraše nurodytas finansinių sunkumų patiriančių bendrovių skaičius per pirmąjį metų pusmetį išaugo nuo 39 iki 47, rodo praėjusį ketvirtadienį skelbta ataskaita. Į bėdą patekusių įmonių, įtrauktų į „Moodys“ reitingų agentūros sąrašą, skaičius išaugo pirmą kartą nuo 2016 metų pabaigos.

Prognozuojama, kad bendras EMEA įmonių su didele skolinių įsipareigojimų neįvykdymo tikimybe mastas per artimiausius dvylika mėnesių toliau augs, ypač recesijos atveju, nes bendrovių, pretenduojančių patekti į tokį sąrašą, yra daugiau nei tų, kurios, tikimasi, iš šio sąrašo pasitrauks, jei bus padidinti jų reitingai, teigė “Moody‘s“ vyresnioji analitikė Kristin Yeatman.

Tačiau ataskaita vargu ar sustabdys kilimą rizikingesnių korporacinių obligacijų rinkoje. Pirkėjai vaikosi didesnio obligacijų pajamingumo tuomet, kai bankrutuojančių Europos bendrovių mastas pakilo iki aukščiausio lygio nuo 2010 metų, teigia „JPMorgan Chase & Co.“ analitikai.

Silpna gamyba

„Moody‘s“ sąrašo plėtrai įtakos turėjo ir nuosmukis, kurį išgyvena tokios bendrovės kaip Vokietijos vėjo turbinų gamintoja „Senvion GmbH“, saugos įrangos gamintojos „IDEMIA Group“ ir „Praesidiad Group“. Gamybos įmonės yra tarp labiausiai tikėtinų bankrotų Europoje, kaip ir verslovės, dirbančios paslaugų, mažmenos bei vartojimo prekių sferose, teigiama ataskaitoje.

„Mes kenčiame nuo gamybos sektoriaus nuosmukio, – teigė „BNP Paribas Asset Management“ didelio pajamingumo portfelio valdytojas Olivier Monnoyeur.

Verslovės į „Moody‘s“ finansinių sunkumų patiriančių įmonių sąrašą patenka, kai jų reitingas sumažinamas iki lygio, bent šešiomis pakopomis žemesnio už investicinį lygį, ir kai perspektyva nustatyta neigiama. Iš sąrašo jos išbraukiamos tuo metu, kai jų reitingas padidinamas.

Britų kelionių agentūra „Thomas Cook Group Plc.“, kuri šiuo metu dalyvauja derybose dėl įmonės gelbėjimo, taip pat buvo viena iš trylikos bendrovių, kurių reitingas buvo sumažinti ir kurios pirmąjį pusmetį buvo įtrauktos į reitingų agentūros finansinių sunkumų patiriančių įmonių sąrašą. Švedijos chemijos bendrovė „Perstorp Holding AB“ buvo išbraukta iš sąrašo, nors keturių sunkumų alinamų padalinių reitingai buvo atšaukti, o taip gali nutikti nemokumo ar kitų bankroto procedūrų atveju.