Šendžene dirbantis mokslininkas He Jiankui pažadėjo pristatyti savo įrodymus per trečiadienį Honkonge vyksiančią tarptautinę genetikų konferenciją. Šią savaitę jis sukrėtė pasaulį, pareiškęs, kad pakeitė dvynukių embrionų genus, kad jos būtų atsparios ŽIV virusui. Agentūrai nepavyko susisiekti su mokslininku nei per atstovą, nei elektroniniu paštu.

Ši žinia pakurstė įtarimus sukčiavimu, buvo pradėti trys tyrimai Kinijoje, be to, grupė garsių Kinijos mokslininkų aktyviai ragina, kad He Jiankui būtų nubaustas.

Mokslininkas skelbė, esą bendrovei priklausanti ginekologijos ir pediatrijos ligoninė pritarė jo klinikiniam bandymui. Tačiau pati „Harmonicare Medical Holdings Ltd.“ antradienį pareiškė mananti, kad parašai pareiškime, skirtame ligoninės medicinos etikos komitetui, buvo suklastoti ir kad komiteto nariai nė nebuvo susirinkę apsvarstyti He Jiankui pasiūlymo. Šendženo ligoninė niekad nedalyvavo klinikinėje veikloje, susijusio su genetiškai pakoreguotais kūdikiais, be to, dvynukės gimė ne šioje ligoninėje, skelbė bendrovė.

Mokslas ir etika

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua" trečiadienį paskelbė, kad Kinijos gamtos mokslų draugijų sąjunga, vienijanti 22 nacionalinio lygio asociacijas, pareiškė, kad griežtai pasisako prieš tyrimus, kurie pažeidžia mokslo ir etikos dvasią, ir kad He Jiankui atvejis „smarkai sutrikdė mokslinių tyrimų tvarką ir rimtai pakenkė Kinijos tarptautinei reputacijai gamtos mokslų srityje“.

Kiek anksčiau Kinijos genetikos draugija, Kinijos ląstelių biologijos draugija bei 122 mokslininkų grupė paskelbė atskirus pareiškimus, smerkiančius He Jiankui veiksmus, ir paragino Kinijos vyriausybę imtis veiksmų. Profesoriaus He Jiankui veiklą tiria ir Pietų mokslo ir technologijų universitetas (SUSTech), kuriame jis dirba, taip pat ligoninė, kuri, kaip tvirtina profesorius, pritarė jo eksperimentui, priskirdama jį prie etiškai priimtinų. Abi organizacijos tvirtina nieko nežinojusios apie šį kontroversišką sumanymą.

Antradienį Mokslo ir technologijų ministro pavaduotojas Xu Hanpingas, aiškiai duodamas suprasti, kad Kinijos vyriausybė He Jiankui projektą vertina kaip neteisėtą, per spaudos konferenciją Pekine teigė, kad Kinija dar 2003 metais įstatymu uždraudė genų redagavimą vaisingumo tikslais.

Tačiau Kinijos įstatymuose neminimas „Crispr“, perversmą moksle sukeliančių genų redagavimo technologijų, kurias naudojo He Jiankui savo eksperimentuose norėdamas pakeisti dvynukių genetinį kodą, naudojimas. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos ir kitos šalys griežtai apribojo „Crispr“ technologijų, leidžiančių mokslininkams labai tiksliai pašalinti ir pakeisti tam tikras genetinės medžiagos dalis, naudojimą.

Naujausiame Kinijos vyriausybės nutarime, 2017 m. mokslo ir technologijų ministerijos parengtame dokumente, tik pažymima, kad genų redagavimo tyrimai susiję su didelėmis rizikomis, ir raginama griežtai juos kontroliuoti.

Antradienį per spaudos konferenciją ministro pavaduotojas Xu Hanpingas užsiminė apie vyriausybės vidaus diskusijas dėl to, kaip reikėtų reguliuoti sparčiai augančias sferas, tokias kaip biotechnologijos ir dirbtinis intelektas. Kinija siekia būti lydere 21-ojo amžiaus technologijų srityje, bet silpnas reguliavimas kelia tokių kaip He Jiankui atvejų riziką.

„Mes matome čia dvi medalio puses. Kartais dėl to jaučiamės gan sunerimę, - kalbėjo Xu Hanpingas. - Atvirai kalbant, šiuo klausimu mes vis dar neturime galutinės nuomonės. Žinome, kad bus tam tikrų neigiamų reakcijų, bet kita vertus, mes nedrįstame – dėl to, kad tikrai bus neigiamų reakcijų, - vengti technologijų ir jų pažangos“.