2019 m. biudžetas buvo pagrįstas vidutiniu 28,2 grivinų už dolerį kursu, vėliau pakeistu į 26,4. Pirmadienį grivinos kursas buvo 23,8, o tai padidino 39 milijardų grivinų (1,6 milijardo dolerių) atotrūkį tarp prognozuotų pajamų ir faktiškai surinktos sumos.

Praėjusį mėnesį vyriausybė liepė finansų ministerijai sumažinti kai kurias plėtros išlaidas, pranešė naujienų svetainė „Ekonomichna Pravda“, cituodama gautus dokumentus. Tuo tarpu valstybinei energetikos kompanijai „Naftogaz Ukrainy“ buvo įsakyta pervesti 13 milijardų grivinų dividendų ir kitų išmokų, numatytų 2020 m.

Nors finansų ministrė Oksana Markarova patikino parlamentą, kad bet koks netinkamas rezultatas yra „visiškai kontroliuojamas“ ir išlaidos galiausiai nebus apkarpomos, kyla abejonių, ar sumažinimų visgi įmanoma išvengti.

„Vyriausybei nėra kito kelio“ dėl Ukrainos fiskalinių įsipareigojimų Tarptautiniam valiutos fondui, pabrėžė Kijeve įsikūrusios ekonomikos tyrimų įmonės „Case Ukraina“ vykdomasis direktorius Dmytro Bojarčukas.

Jis numato, kad pajamos sumažės iki 0,7 proc. bendrojo vidaus produkto, užsimindamas, kad vyriausybė galėtų atidėti kai kurių infrastruktūros projektų finansavimą 2020 m., kiek palengvindama spaudimą biudžetui.

Finansų ministerija į prašymą pateikti komentarą neatsakė.

Grivinos sėkmę lemia užsienio šalių apetitas itin pelningai valstybės skolai. Tai kelia nerimą į eksportą orientuotoms pramonės šakoms, įskaitant žemės ūkį ir metalurgiją.

Prezidento Volodymyro Zelenskio sąjungininkai kaltina centrinį banką dėl to, kad jis ir toliau išlaiko aukščiausią Europos palūkanų normą ir neįsikiša, kad suvaržytų griviną. Pastaraisiais mėnesiais skolinimosi išlaidos buvo sumažintos, tačiau bankas tvirtina, kad jas sumažinus per greitai, ekonomika pultų pernelyg sparčiai plėstis. Bankas taip pat palaiko lanksčią valiutų kurso politiką.

Vyriausybė ketina peržiūrėti savo makroekonominę perspektyvą ir pataisyti 2020 metų biudžetą, penktadienį žurnalistams sakė ministras pirmininkas Oleksijus Hončarukas. Šiuo metu numatomas vidutinis kursas – 27 grivinos už dolerį.

Ir toliau nerimaujama dėl 2020-ųjų. Tikimasi užsienio valiutų įplaukų, susijusių su nauja gamtinių dujų transportavimo sutartimi su Rusijos „Gazprom“ ir 3 milijardais dolerių, kuriuos arbitražo byloje prisiteisė „Naftogaz“.