Šalis dar neseniai buvo karūnuojama kaip sparčiausiai auganti pasaulio ekonomika, tačiau naujas buvusio vyriausiojo ekonomikos patarėjo Arvindo Subramaniano paskelbtas tyrimas parodė, kad tarp 2011 ir 2017 m. ekonominė plėtra buvo pervertinta. Remiantis Harvardo universiteto Tarptautinės plėtros centro paskelbtu tyrimu, augimas buvo toli gražu ne 7 proc. per metus, bet veikiau apytikriai 4,5 proc.

Pervertinimas įvyko po to, kai ankstesnė Kongreso vadovaujama vyriausybė 2012 m. pakeitė bendrojo vidaus produkto apskaičiavimo metodiką. Vienas iš pagrindinių koregavimų buvo perėjimas prie finansinės atskaitomybės duomenų, kuriuos iš ankstesnių apimties duomenų parengė Įmonių reikalų ministerija. Remiantis tyrimo duomenimis, dėl šios priežasties BVP įvertinimai buvo jautresni kainų pokyčiams tuo metu, kai buvo nukritusios naftos kainos. Užuot sumažinus įvesties vertes pagal sąnaudų kainas, naujoji metodika šias vertes pakoregavo pagal produkcijos kainas, o tai galėjo pervertinti gamybos augimą.

Kishnamurthy'is Subramanianas, vyriausybės dabartinis vyriausiasis ekonomikos patarėjas, ne iš karto atsakė į prašymus pateikti komentarą. Statistikos ministerijos atstovas taip pat negalėjo atsakyti iš karto.

Naujausias tyrimas kelia dar daugiau abejonių dėl Indijos ekonomikos statistikos. Vis daugiau kritikų abejoja optimistiškomis Indijos augimo prognozėmis, kurias skelbia ministro pirmininko Narendros Modi vadovaujama vyriausybė. Šių metų pradžioje buvo kontroversiškai sutikta pavėluota ataskaita apie užimtumą, du statistikos pareigūnai pasitraukė iš pareigų kilus susirūpinimui dėl duomenų, o 108 ekonomistų iš viso pasaulio grupė iškėlė abejonę, ar tik politikai nebando paveikti oficialių skaičių.

Indija turi atitaisyti žalą savo reputacijai, kurią patyrė dėl klaidingai įvertintų duomenų, nuo BVP iki užimtumo ir vyriausybės sąskaitų, – teigė K. Subramanianas. – Be to, nepriklausoma darbo grupė turėtų persvarstyti visą BVP vertinimo metodologiją ir įgyvendinimą.“

Naujausi duomenys rodo, kad per pirmuosius tris šių metų mėnesius Indijos augimas sulėtėjo iki žemiausio rodiklio per penkerius metus.