„EssilorLuxottica“ derasi su „GrandVision“ kontroliuojančiu akcininku „HAL“, norėdamas įsigyti maždaug 77 proc. bendrovės akcijų, trečiadienį pareiškė „HAL“, atsakydamas į „Bloomberg“ užklausą; informaciją vėliau patvirtino ir prancūzų-italų kompanija „EssilorLuxottica“.

Įsigijimas galėtų įvertinti „GrandVision“ maždaug 28 eurais už akciją, atskiroje ataskaitoje nurodė Šiphole įsikūrusi kompanija, arba apytiksliai 33 proc. daugiau nei akcijos buvo vertinamos antradienį, kai pasklido pranešimai apie derybas. Tokiu atveju „HAL“ akcijų paketas būtų vertas apie 6,2 mlrd. dolerių.

Sandorį užbaigus, „EssilorLuxottica“ pateiktų viešą pasiūlymą įsigyti visas „GrandVision“ akcijas, teigė olandų kompanija. Kol kas susitarimas nebuvo pasiektas, be to, reikėtų sulaukti reguliuotojo patvirtinimo, teigė „HAL“.

Prisijungus „GrandVision“, kuris parduoda receptinius akinius, kontaktinius lęšius ir kitus akių priežiūros produktus, „EssilorLuxottica“ įsigytų daugiau kaip 7000 parduotuvių daugiau nei 40 šalių. „GrandVision“ valdo mažmeninius prekių ženklus, įskaitant „Brilleland“ ir „For Eyes“. Be gerai žinomų saulės akinių prekių ženklų, įskaitant „Oakley“, „EssilorLuxottica“ valdo kelis parduotuvių tinklus, tokius kaip „LensCrafters“ ir „Pearle Vision“.

„HAL“ akcijos

„HAL“ priklauso Olandijos milijardierių Van der Vormų šeimai, o bendrovės šaknys siekia 1873 m., kai Roterdame įsikūrė „Holland America Line“. Dabartinė kompanija buvo įsteigta 1989 m., kai savininkai pardavė savo kruizinę liniją „Carnival“ ir pradėjo investicinę bendrovę. „HAL“ turi didelę akcijų dalį biržoje kotiruojamose ir nekotiruojamose įmonėse, o „GrandVision“ yra stambiausia jos nuosavybė, rinkoje vertinama daugiau kaip 11 mlrd. eurų.

Ji taip pat yra įsigijusi 3 mlrd. dolerių vertės „Koninklijke Vopak NV“ akcijų ir apie 626 mln. dolerių vertės „SBM Offshore NV“ akcijų.

„GrandVision“ akcijos Amsterdame trečiadienį šoktelėjo 8,8 proc. iki 22,90 eurų. Paryžiuje „EssilorLuxottica“ akcijos nukrito 1,4 proc.

„GrandVision“ savo pradiniame viešajame pasiūlyme 2015 m. surinko apie 1 mlrd. eurų, investuodama pinigus į plėtrą; tuo metu įmonė buvo įvertinta maždaug 5 mlrd. eurų.

Valdybos skandalas

„EssilorLuxottica“ susidomėjo „GrandVision“ praėjus vos dviem mėnesiams po to, kai kompaniją supurtė valdybos skandalas, kuris atsiliepė jos akcijoms. Akių priežiūros priemonių milžinas, gimęs susijungus Prancūzijos „Essilor“ ir Italijos „Luxottica“, gegužės mėnesį pranešė, kad ieškos naujo generalinio direktoriaus, bandydamas rasti kompromisą tarp kompanijos pirmininko Leonardo Del Vecchio ir pirmininko pavaduotojo Huberto Sagniereso.

Konfliktas įsižiebė po to, kai kompanijos praėjusiais metais patvirtino savo 53 mlrd. dolerių vertės susijungimą: L. Del Vecchio pareiškė, kad nori į generalinio direktoriaus postą paskirti savo pavaduotoją, o H. Sagnieresas atkirto, kad italas skleidžia melus, siekdamas užsitikrinti grupės kontrolę.

Prieš „Bloomberg“ pranešant apie galimą įsigijimą, olandų bendrovės akcijos per pastaruosius 12 mėnesių išaugo 9 proc., palyginus su 4,4 proc. nukritusia „EssilorLuxottica“, kurios rinkos vertė yra 51 mlrd. eurų.

L. Del Vecchio yra didžiausias „EssilorLuxottica“ akcininkas, turintis 32 proc. akcijų. Gimęs 1935 m., jis įkūrė „Luxottica“ 1961 m. Iš pradžių bendrovėje dirbo saujelė žmonių, bet ilgainiui, įsigijus keletą kitų įmonių, „Luxottica“ iš kuklaus akinių rėmelių gamintojo tapo pasauliniu milžinu.