Izraelio miestas pirmą kartą iš pernykštės penktos vietos pakilo į „Worldwide Cost of Living 2021“ ataskaitos viršūnę, išstumdamas Paryžių, kuris dabar dalijasi antrąją vietą su Singapūru. Penketuką užbaigia Ciurichas ir Honkongas.

Pasak EIU, pagrindiniai veiksniai, kodėl Tel Avivas užėmė aukščiausią vietą – sparčiai brangstantis šekelis ir prekių, įskaitant bakalėjos ir transporto, kainų augimas.

Ataskaitoje teigiama, kad prekių ir paslaugų kainos visuose miestuose, skaičiuojant vietine valiuta, per metus pakilo 3,5 proc., palyginus su 1,9 proc. pernai. Infliacijos tempas buvo sparčiausias per pastaruosius penkerius metus. Išlaidų augimas didžiausias transporto sektoriuje, nes dėl aukštesnių naftos kainų bešvinis benzinas pabrango 21 proc.

Kitos svarbios tyrimo išvados:

• Labiausiai reitinge nusmuko Roma – iš 32-osios į 48-ąją vietą;
• Teheranas šoktelėjo iš 79-osios į 29-ąją vietą po to, kai JAV atnaujino sankcijas Iranui;
• Honkonge pats brangiausias benzinas – 2,50 dolerio už litrą;
• Firminių cigarečių kainos vidutiniškai pabrango 6,7 proc.;
• Sirijos sostinė Damaskas išlieka pigiausiu pasaulio miestu.

Upasana Dutt, EIU pasaulinių pragyvenimo išlaidų vadovė, pareiškime teigė: „Nors dauguma pasaulio ekonomikų atsigauna, nes gyventojai skiepijami nuo „Covid-19“, daugelyje didžiųjų miestų vis dar stebimi atvejų šuoliai, dėl kurių toliau taikomi socialiniai apribojimai. Dėl to sutriko prekių tiekimas, kilo prekių deficitas ir išaugo kainos.“

„Ateinančiais metais tikimės, kad daugelyje miestų pragyvenimo išlaidos toliau didės, nes daugelyje sektorių kils atlyginimai. Tačiau taip pat tikimės, kad centriniai bankai pamažu didins palūkanų normas, kad suvaldytų infliaciją. Taigi kainų augimas turėtų pradėti lėtėti ir nebeviršyti šių metų lygio.“

„Worldwide Cost of Living“ – du kartus per metus EIU atliekama apklausa, lyginanti daugiau nei 400 atskirų dviejų šimtų produktų ir paslaugų kainų 173-uose miestuose.

Brangiausių miestų dešimtukas:
1 Tel Avivas
2 Paryžius (dalijasi vieta su Singapūru)
2 Singapūras (dalijasi vieta su Paryžium)
4 Ciurichas
5 Honkongas
6 Niujorkas
7 Ženeva
8 Kopenhaga
9 Los Andželas
10 Osaka