Nepaisant gegužės sąmyšio, bendra kriptovaliutų rinkos vertė per pastaruosius metus padidėjo 400 proc. iki maždaug 1,4 trilijono dolerių, ir tradicinės finansų firmos, tokios kaip „Goldman Sachs Group Inc.“, „Bank of New York Mellon Corp.“ ir „DBS Group Holdings Ltd.“, jau pradeda siūlyti kriptopaslaugas ir prekybą. Tuo tarpu tokios kompanijos kaip „CME Group Inc.“ plečia kriptovaliutų išvestinių finansinių priemonių pasiūlą – visa tai padeda bręsti turto klasei.

Dėl šių priežasčių lieka mažiau kandidatų dirbti kriptovaliutų firmose, kurioms reikia dešimčių ar šimtų naujų darbuotojų, norint toliau plėsti verslą.

Didžiausia pasaulyje kriptovaliutų birža „Binance“ siūlo maždaug 370 pozicijų visame pasaulyje, teigiama jos „LinkedIn“ paskyroje. Niujorke įsikūręs „Gemini“ planuoja iki gruodžio mėnesio padidinti Singapūro darbuotojų skaičių nuo 30 iki 50.

Honkonge įsikūrusi „Crypto.com“ šiuo metu siūlo daugiau nei 200 vakansijų, daugiau nei pusę – Azijoje.

„Samdome agresyviai, – el. paštu patvirtino „Binance“ generalinis direktorius Changpengas „CZ“ Zhao. – Matome, kad pramonė kasmet eksponentiškai auga, ir turime padidinti savo komandą, kad galėtume viską aprėpti.“ Jis pridūrė: „Esame GEO – lygių geografinių galimybių – darbdavys. Mums nerūpi, kur gyvena mūsų darbuotojai, svarbiausia, kad jie rodytų gerus rezultatus.“

Šimtai kandidatų

Pasak Neilo Dundono, įdarbinimo agentūros „Crypto Recruit“ įkūrėjo, potencialių kandidatų susidomėjimas kriptopozicijomis per pastaruosius devynis mėnesius išaugo maždaug penkeriopai, o gal ir dešimteriopai. Anot jo, vienas darbo skelbimas gali pritraukti šimtus pretendentų.

Nepaisant susidomėjimo, gali būti sunku rasti kandidatų, turinčių tinkamos patirties, o tai reiškia, kad kai kurios firmos mažina savo lūkesčius arba keičia darbo kriterijus.

„Kalbant apie patirtį, šiais laikais užtenka vienerių ar dvejų metų, – sakė N. Dundonas. – Šiuo metu įgūdžių trūkumas yra toks didelis, kad kompanijos užmeta platesnius tinklus.“

Tiek „Gemini“ Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono vadovas Jeremy Ngas, tiek „Crypto.com“ talentų paieškos direktorius Tomas Lau sutinka, kad patirtis yra didžiausias iššūkis.

„Jei norite rasti ką nors, kas turėtų stiprių kriptovaliutų žinių, tai nebus lengva“, – pažymėjo J. Ngas, anksčiau dirbęs „Goldman Sachs Group Inc.“ ir „Deutsche Bank AG“.

„Gemini“ svarsto galimybę per ateinančius 12 mėnesių plėstis į tokias rinkas kaip Honkongas ir Australija ir pretendentams siūlo įvairius privalumus, įskaitant neribotas atostogas ir dalijimosi pelnu programą, kad pritrauktų talentus visame pasaulyje, sakė J. Ngas.

J. Ngas ir Ch. Zhao iš „Binance“ ypatingai vertina kandidatus, turinčius patirties bankininkystės ir finansinių technologijų srityse, nes tokius įgūdžius galima pritaikyti ir naujose pareigose.

„Programuotojai ir klientų aptarnavimo specialistai yra dvi didžiausios mūsų komandos, kurios iš įdarbinimo perspektyvos turi didžiausią paklausą, – sakė Ch. Zhao. – Laimei, tai tie patys įgūdžiai, kurių reikalauja ir didelės interneto kompanijos. Sulaukiame didelio susidomėjimo iš žmonių, dirbančių interneto kompanijose ir kituose kriptovaliutų projektuose.“

Nuotolinis darbas

Kriptoduomenų firmos „CoinGecko.com“ įkūrėjas ir vadovas Bobby Ongas „Twitter“ neseniai rašė, kad vis sunkiau rasti tinkamų kandidatų Malaizijoje. Firma atliko keletą vidinių pakeitimų ir dabar siūlo keletą vaidmenų, kuriuos galima dirbti gyvenant bet kurioje pasaulio vietoje, sakė jis.

Nepaisant šio proveržio, kai kurie darbo pasiūlymai gali taip ir nesulaukti kandidatų, jei būsimasis darbuotojas visgi nuspręs, kad pereiti į kriptopramonę neverta. Kai kuriuose kompensacijų paketuose įtraukiama ir kriptožetonų kaina – taigi sandorius gali tekti derinti iš naujo, ypač jei kriptožetonų kaina įdarbinimo proceso metu nukris, paaiškino N. Dundonas.

Vis dėlto T. Lau iš „Crypto.com“, kuris teigia, jog jo kompanijos darbo užmokesčio paketai yra patrauklesni nei bankų, nemano, kad kriptovaliutų bumas artimiausiu metu gali sumažėti.

„Mes konkuruojame su tokiomis kompanijomis kaip investiciniai bankai ir didžiosios technologijų bendrovės, todėl turime mokėti tiek, kiek moka jos, arba dar daugiau, –sakė jis. – Rinka taps vis karštesnė.“