Bendrovė „Intel Corp.“ kovo 15 dieną atskleidė planus statyti milžinišką, 17 mlrd. eurų (18,7 mlrd. JAV dolerių) vertės gamyklą, gaminsiančią mieste pažangiausius puslaidininkius, be naujų gamyklų Arizonoje ir Ohajuje, apie kurias bendrovė pranešė per pastaruosius šešis mėnesius.

Tokie planai – dalis generalinio direktoriaus Pato Gelsingerio sumanymo išplėšti gamybos kontrolę iš Azijos ir išspręsti pasaulinio lustų trūkumo problemą, kuri tik dar labiau paaštrėjo per pandemiją ir vėl išryškėjo po Rusijos invazijos į Ukrainą. 

„Situacija tik patvirtina šio projekto prasmę ir būtinybę turėti atsparią ir subalansuotą tiekimo grandinę visame pasaulyje“, – kalbėjo P. Gelsigneris po pranešimų apie planus Magdeburge.

Jis tikisi, kad Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga, kaip žada, parems jo ambicingą užmojį bendromis 100 mlrd. dolerių subsidijomis ir sumažins priklausomybę nuo importo kaip tik tuo metu, kai Kinija ruošiasi tapti lustų gamybos jėgaine. Bet už uždarų durų kai kurie pramonės atstovai vis labiau nuogąstauja, kad tikslai didinti Vakarų konkurencingumą gali duoti priešingų rezultatų ir atsigręžti prieš juos pačius.