Vietoj augimo šuolio, kurio TVF tikėjosi vos prieš kelis mėnesius, dabar prognozuojama, kad 2018 m. prasidės recesija, gilės fiskalinis deficitas, o infliacija nuo praėjusių metų padidės daugiau nei trigubai – tokią regiono ekonominę perspektyvą TVF paskelbė antradienį.

„Iranui taikomos sankcijos sumažins artimiausio laikotarpio prekybos ir augimo perspektyvas ir padidins riziką nuosmukiui išplisti po visus sektorius“, - pranešime teigė TVF.

Atsinaujinusios kliūtys pirkti Irano naftą jau atsiliepia visai šalies ekonomikai, dar neseniai išgyvenusiai dešimtmetį trukusias sankcijas, kurios buvo panaikintos po 2015 m. branduolinio susitarimo. Nacionalinė valiuta, rialas, šiais metais prarado apie 70 proc. savo vertės prieš dolerį, nes stygiaus baimė paakino iraniečius kaupti užsienio valiutą ir auksą.

Rugpjūtį – įsigaliojus pirmajam JAV sankcijų paketui – kilusi paniško pirkimo banga taip pat prisidėjo prie infliacijos didinimo. Importinės prekės sudaro ne mažiau kaip pusę prekių, kurias skuba įsigyti vidurinei ir pasiturinčiai klasei priklausantys iraniečiai.

Galimas daiktas, kad blogiausia dar priešaky. Nors Europos vyriausybės pasižadėjo ir toliau laikytis branduolinio susitarimo ir rasti būdų tęsti prekybą su Iranu po to, kai D. Trumpo administracija iš sandorio pasitraukė, TVF prognozuoja, kad naujosios sankcijos skaudžiai kirs per Irano naftos gamybą ir eksportą – „tikėtina, mažiausiai dar dvejus metus“.

Sumažėjus Irano pajamoms iš energijos eksporto ir siekiant subalansuoti biudžetą, naftos kainas teks gerokai užkelti. TVF prognozuoja, kad Islamo Respublika naftą turės pardavinėti po beveik 100 dolerių už barelį, lyginant su mažiau nei 65 doleriais pernai.
Iranas
Iranas
Iranas