Nors pagrindinės eksportuotojos, nuo Rusijos iki Rumunijos, nusprendė riboti eksportą, kad apsaugotų vidaus atsargas purtant sveikatos krizei – kai kurios priemonės tebegalioja, – poveikis prekybai nėra labai didelis, ir atsargos turėtų toliau augti. Daugeliui šalių ruošiantis dideliems derliams, pasaulinės kviečių atsargos šiais metais greičiausiai bus rekordinės, o 2021 metais, tikėtina, išaugs dar labiau.

Žinoma, nepalankios oro sąlygos gali pakoreguoti tokias prognozes, tačiau jau matyti, kad per karantiną kilęs nerimas dėl grūdų trūkumo truko neilgai. Tiekimo grandinės išliko nepaveiktos, eksporto apribojimai buvo pakankamai švelnūs, kad būtų galima išlaikyti pardavimų srautus. Be to, pandemija smukdo pasaulinę grūdų paklausą.

„Nėra didelių tiekimo trikdymų, – sakė Jamesas Bolesworthas, „CRM Agri Commodities“ (Anglija) direktorius. „Tai, ką matėme kviečių rinkoje, labai panašu į tai, ką matėme mažmeninėje rinkoje, kai buvo pešamasi dėl tualetinio popieriaus: akivaizdu, būta panikos elementų“, kol galiausiai tapo aišku, kad „verslas tekės savo įprasta vaga“, sakė jis.

Nuo kovo pabaigos, kai kainos šoktelėjo, nes vartotojai ėmė kaupti kviečių gaminių, tokių kaip miltai, atsargas, o šalys, tokios kaip Rusija, Rumunija ir Kazachstanas nusprendė riboti eksportą, rinka faktiškai atsikratė nerimo dėl tiekimo trikdymų.

Pagrindiniai ateities sandoriai smuko iki beveik žemiausio lygio nuo praėjusių metų spalio.

Kai kurios šalys jau atsisako eksporto apribojimų. Rumunija balandį nutraukė netikėtai įvestą draudimą grūdų pardavimams už bloko ribų, galiojusį tik savaitę, tuo tarpu Kazachstano žemės ūkio ministras pranešė apie šalies planus panaikinti grūdų bei miltų eksporto kvotas nuo birželio 1 dienos.

Dabar ypatingas dėmesys kreipiamas į didelius derlius pagrindinėse augintojose, nuo Rusijos iki Kanados. Pasaulinės produkcijos apimtys artimiausią sezoną turėtų išaugti 0,5 proc. iki rekordinio lygio, rodo JAV vyriausybės duomenys. Dėl to atsargos gali šoktelėti 5 proc. iki 310,1 mln. tonų, kiekio, kuris atitiktų maždaug penkis pasaulinės paklausos mėnesius.

„Panašu, kad galime sulaukti dar vieno gausaus kviečių derliaus sezono, – sakė Olė Hansenas, „Saxo Bank A/S“ žaliavinių atsargų strategijos skyriaus vadovas – Nėra pagrindo nerimauti.“

Kviečių rinkoje taip pat jaučiamas spaudimas, viruso protrūkiui apribojus grūdų vartojimą. Sustojus restoranų verslams ir užsidarius etanolio gamykloms, sumažėjo paklausa grūdų, iš kurių gaminamas biokuras, o užsidarius mėsos gamybos įmonėms sumažėjo ir gyvūnų pašarų paklausa. Atsižvelgiant į papildomas atsargas tokių kultūrų kaip kukurūzai, spaudimas kviečių rinkai dar labiau stiprėja.

Vis dėlto likus kelioms savaitėms iki prasidedant daugelyje šalių derliaus nuėmimui, atsiranda rizikų, kurių vyriausybės neturi galių suvaldyti: orai. Pavyzdžiui, neseniai fiksuotos sausros sukėlę grėsmę derliams Juodosios jūros teritorijoje ir Vakarų Europoje, tuo tarpu sausra Vakarų Afrikoje padidins regiono importo poreikį. Pietiniame pusrutulyje tokios šalys kaip Argentina tik pradeda sėti javus.

JAV vyriausybės prognozėmis, didžiausių aštuonių pasaulio eksportuotojų atsargos išaugs „nežymiai“, lyginant su žemiausiu per šešerius metus lygiu, pasiektu per 2019–2020 metų sezoną.

„Kalbant apie kviečių pasiūlą ir paklausą, pasaulis, regis, gana sėkmingai atrėmė pradinę pandemijos fazę, – sakė Amy Reynolds, Tarptautinės grūdų tarybos, esančios Londone, vyresnioji ekonomistė. – Bet vis dar kyla nemažai klausimų, reikalaujančių atsakymų.“

Bet koks orų poveikis pasėliams gali taip pat paskatinti pagrindinius tiekėjus pratęsti arba atnaujinti eksporto apribojimus, ypač jeigu koronaviruso krizė užsitęstų. Rusija, kuri yra ne kartą patyrusi kviečių rinkos trikdymų dėl apribojimų ar mokesčių, užsiminė svarstanti galimybę naudoti kvotas pasibaigus sezonui.

Net jei ir taip, pardavimų ribojimai viename regione gali leisti kitiems eksportuotojams užpildyti spragas, jeigu pasiūla bus pakankama. Neseniai praūžusios liūtys didžiausioje ES kviečių eksportuotojoje Prancūzijoje kiek pagelbėjo perdžiūvusiems laukams, nors šiais metais čia ir prognozuojamas kiek mažesnis derlius, teigia lobistinė grupė „France Export Cereales“.

„Mes visada sakome, kad birželis – lemiamas mėnuo derliaus nuėmimo sezonu“, – teigia Philippė Heuselė, grupės prezidentas. Visur kitur taikyti ribojimai šiais metais „parodė mūsų klientams, kad mūsų pasiūla yra gana patikima“, pažymėjo jis.