Valdžia visame žemyne švelnina apribojimus, kadangi infekcijų lygis mažėja ir didėja vakcinacija. Italija, pradinis Europos krizės epicentras, artimiausiomis savaitėmis atsisakys nacionalinės komendanto valandos. Visoje Vokietijoje palaipsniui švelnėja griežtos karantino taisyklės. Prancūzijoje restoranai nuo trečiadienio gali aptarnauti lauko svečius, o muziejai, įskaitant Luvrą, vėl planuoja pasitikti lankytojus.

Paryžiaus kavinėms – tarp jų Ernesto Hemingway’jaus pamėgtam „Les Deux Magots“ – ruošiantis atsidarymui, garsusis „Moulin Rouge“ šią savaitę taip pat prisijungė prie visuotinio jaudulio, išsiųsdamas į gatves kankano šokėjas, kad šios skelbtų planuojamą kabareto atidarymą rugsėjį: didžioji data buvo išsiuvinėta jų sijonų vidinėje pusėje.

Nepaisant sujudimo, virš regiono, kuris ne kartą patyrė atkryčių, bandydamas įveikti „Covid-19“, vis dar pakibę tamsūs debesys. Visose šalyse sparčiai plintant naujai užkrečiamai atmainai, kilusiai iš Indijos, priemonės infekcijai stabdyti ir toliau išliks matomos. Berlyne norint vakarieniauti lauko restoranuose, kurie greičiausiai atsidarys jau šį penktadienį, reikės atlikti testą, o Paryžiaus gatvės gyvenimas bus ne toks bruzdus, koks buvo prieš pandemiją.

„Džiaugiamės vėl atsidarę ir esame palaiminti įsikūrę tokioje nuostabioje lokacijoje, – sakė 66-erių metų Paolo Viglianisi, restorano „Paparazzi“, įsikūrusio ramiame skvere iškart už Paryžiaus operos teatro, savininkas. – Bet jau niekas nebebus taip, kaip anksčiau.“

Prieš krizę restorane dirbo 39 darbuotojai. P. Viglianisi sako, kad trečiadienį jis pradės dirbti su maždaug 15 darbuotojų. Ilgainiui jis tikisi aptarnauti maždaug 100 svečių per pietus ir dar 100 per vakarienę – maždaug du trečdalius to, kas buvo iki krizės.

„Saulė ir atšilę orai padės, bet teks iš naujo save perkurti“, – kalbėjo jis, ruošdamasis atsidarymui.

Rizika didelė. Po vangios vakcinacijos kampanijos pradžios Europos atsidarymo tempas atsilieka nuo JK ir JAV, o regionas negali sau leisti dar labiau vėluoti. Europos Komisija praėjusią savaitę atnaujino savo 2021 m. euro zonos augimo perspektyvas iki 4,3 proc., atsižvelgdama į bloko 800 mlrd. eurų bendrą atkūrimo fondą. Tačiau toks tempas vis tiek nepasieks 6 proc. atsigavimo, kurį ekonomistai prognozuoja JAV ir JK.

Politiškai žemyno lyderiai turi pasiekti tinkamą pusiausvyrą tarp ekonomikos gaivinimo ir visuomenės sveikatos saugojimo. Kanclerės Angelos Merkel konservatoriai kovoja su Vokietijos žaliaisiais dėl to, kas valdys didžiausią Europos ekonomiką, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, bergždžiai mėginęs išvengti trečio karantino, kitais metais susidurs su perrinkimo iššūkiu.

Tvyranti nuotaika – atsargus optimizmas. Karantino priemonės pastebimai sulėtino viruso plitimą, o vakcinacijos rodikliai sparčiai auga. Tačiau atsirandant naujoms atmainoms, tokioms kaip indiškoji, rizika išlieka. Panašu, kad valdžia pasimokė iš praėjusio pavasario, kai liga atrodė suvaldyta, bet rudenį sugrįžo su nauja jėga.

„Galime elgtis užtikrintai, bet negalime elgtis neapdairiai“, – šią savaitę sakė A. Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas. Kadangi infekcijų lygis vis dar gerokai aukštesnis nei prieš metus, „mes dar nepasiekėme situacijos, kurioje galėtume mėgautis tokia atsipalaidavusia vasara kaip prieš metus“.

Išliekantis rūpestis reiškia atsargų atgimimą tokiems verslams kaip alaus sodas „Chinesischer Turm“ Miunchene, kuris praėjusią savaitę vėl atsidarė po to, kai vietiniai infekcijų rodikliai nukrito žemiau rizikos lygmens. Paprastai kirsti dešreles ir srėbti alų prie bendrų stalų gali maždaug 7000 svečių, tačiau dėl nedidelio užsienio turistų skaičiaus ir niūrių orų verslas buvo menkas, be to, išlieka naujų sugriežtintų apribojimų grėsmė.

„Kol galime dirbti, tol esame laimingi, – sakė alaus sodo darbuotoja Maria Pinzger. – Tačiau išlieka pavojų, tokių kaip naujos „Covid“ atmainos, kurių dabar tiesiog negalime įvertinti.“

Ispanijos restoranai ir teatrai atsidarė maždaug prieš dvi savaites, tačiau daugumoje regionų ribojami tiek pajėgumai, tiek darbo valandos. Barselonoje vietinių gyventojų paklausa neatstoja milijonų turistų, kurie anksčiau užplūsdavo miestą, teigia Sergi Ferreras, parduotuvių savininkų asociacijos prezidentas iš Barselonetos.

„Jei šią vasarą nesulauksime turistų, mums ji bus sugadinta, – sako S. Ferreras, valdantis restoraną miesto prieplaukoje. – Penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais restoranas dienos metu prisipildo vietinių gyventojų, tačiau situacija kol kas nepakankamai gera, kad dirbtume ir vakarais.“

Romoje pratęsus komendanto valandą po 22 val. tai atsilieptų tokiems verslams kaip „Ripa 12“ žuvies restoranas madingame Trasteverės rajone. Nors restoranas veikia nuo balandžio pabaigos, ankstyvą pavakarę lauko stalai stovi tušti, o tai rodo, kad atgimimas greičiausiai bus laipsniškas.

„Mūsų klientai yra profesionalai, dirbantys iki vėlumos, todėl prieš 21 val. jie paprastai neužsuka“, – pasakoja savininkas Vincenzo Colao. Kadangi iki šios savaitės buvo įvesta ankstyva komendanto valanda, „daugelis jų nė nesirodydavo“, sako jis pridurdamas, kad pajamos nuo pandemijos pradžios sumažėjo apie 70 proc.

Panašiai ir Paryžiuje, kur restorano „Paparazzi“ lauko stalai bus skirti ne daugiau kaip šešiems asmenims, o tarp jų reikės palikti užtektinai vietos. Meniu taip pat sutrumpintas. P. Viglianisi spėja, kad daugelis bankininkų ir teisininkų, kuriuos jis kadaise aptarnaudavo, nebeužsuks taip dažnai, kaip anksčiau.

„Darbas iš namų niekur nedings, – sako jis. – Žmonės sugrįš į biurus dviem ar trim dienoms per savaitę, o paskui skubės atgal į kaimus. Elgčiausi taip pat, jei tik galėčiau.“