Finansinis rajonas buvo priverstas perleisti savo karūną Amsterdamui – pagrindinei Europos akcijų pirkimo ir pardavimo vietai. Prekybininkai jau perkėlė palūkanų normų apsikeitimo sandorius iš Jungtinės Karalystės sostinės į Europą. Numatoma, kad bankininkų relokacija tęsis ir 2021 m.

„Reikia pasakyti, kad „Brexit“ tapo nepakeliamu smūgiu Londono finansų centrui, – interviu sakė buvęs „London Stock Exchange Group Plc“ vadovas Xavieras Roletas. – Esu giliai susirūpinęs, kad „Brexit“ pražudys šią „auksinę žąsį“, nes jau matome pirmuosius ženklus, kad taip ir vyksta.“

Nuolat blaškomi tarp pareigūnų abiejose Lamanšo pusėse, finansų pramonės vadovai pesimistiškai prognozuoja, kad derybos nepadės rasti lengvo sprendimo, kuris leistų verslui vykti taip, kaip anksčiau. ES jau leido suprasti, kad neskuba JK suteikti prieigos prie bloko ir ruošiasi kurti nuosavas kapitalo rinkas.

Londono problema ta, kad jis konkuruoja ne tik su ES. Azijos centrai ir Volstritas gali būti patrauklesni prekybininkams, siekiantiems maksimalaus likvidumo ir mažiausių kaštų, lyginant su suskaidytomis Europos rinkomis.

Apsikeitimo sandorių prekyba

Londono dominavimas pasaulinėje palūkanų normų apsikeitimo sandorių prekyboje smuko, o JK prekybos vietų dalis euro palūkanų normų apsikeitimo sandorių rinkoje praėjusį mėnesį sumažėjo iki 10 proc., lyginant su beveik 40 proc. liepą, praneša „IHS Markit“. Per tą patį laikotarpį ES platformų rinkos dalis padidėjo iki ketvirtadalio nuo vos 10 proc., o Volstrito dalis padvigubėjo iki 20 proc. Ne prekybos vietose vykdomi sandoriai išliko gana stabilūs.

Remiantis „Clarus Financial Technology“ atlikta finansų rinkos duomenų analize, JAV prekybos tarpininkų platformos, kurias valdo „TP ICAP Plc“ ir „BGC Partners Inc.“, iš šių permainų gavo naudos, o Europos kredito indeksų sandorių prekybos apimtys Volstrite išaugo.

Apsikeitimo sandorių kliringas

Apsikeitimo sandorių kliringas, vienas iš Londono pasididžiavimų, taip pat slysta iš rankų. „Deutsche Boerse AG“, pagrindinė ES palūkanų normų apsikeitimo sandorių kliringo agentūra, gauna vis daugiau sandorių ir praneša, kad šią savaitę turėtų pasiekti numatytą 25 proc. rinkos dalies tikslą.

Nors pereinamojo „Brexit“ laikotarpio pabaigoje ES atvėrė prieigą prie Londono kliringo įstaigų, sprendimas galios tik 18 mėnesių, iki 2022 m. birželio. Be to, ES daro vis didesnį spaudimą bankams ir pinigų valdytojams euro apsikeitimo sandorių kliringą perkelti į bloko vidų.

Akcijų prekyba

Amsterdamas sausio mėnesį aplenkė Londoną ir tapo didžiausiu Europos akcijų prekybos centru po to, kai dėl „Brexit“ maždaug pusė Sičio pajėgumų persikėlė į žemyną.

Šie duomenys neatspindi Šveicarijos akcijų prekybos sugrįžimo į Londoną, kuris įvyko praėjusią savaitę po to, kai JK pasinaudojo pasitraukimu iš ES ir nutraukė 18 mėnesių trukusį Šveicarijos akcijų prekybos draudimą. Tai gali per vasario mėnesį sustiprinti JK sostinės pozicijas, nors vidutinė dienos apyvarta visgi bus gerokai mažesnė už istorinį lygį: iki draudimo Šveicarijos akcijų sandoriai Londone sudarė 1,3 mlrd. eurų per dieną – maždaug penktadalį ES akcijų prekybos, kuri po sausio 1-osios paliko Londoną.

Anglies dvideginio emisijų rinka

Londono gynėjai, įskaitant Jesą Staley iš „Barclays Plc“, kalba apie laisvę nustatyti savas taisykles ir siekti ambicingų tikslų, pavyzdžiui, tapti žaliųjų finansų centru. Tačiau pati pradžia optimizmo neįkvepia.

„Intercontinental Exchange Inc.“ pranešė perkelianti 1 mlrd. eurų kasdienę anglies dvideginio emisijų sandorių rinką į Nyderlandus. Nors ICE kuria specialią rinką Jungtinei Karalystei, ES yra pagrindinis žemyno kovos su klimato kaita centras, o verslo apimtys nuo 2015 m.čia išaugo daugiau nei dvigubai.