Didžiojo bitkoino burbulo atveju garbė tenka kompiuterinės saugos kompanijos „McAfee LLC“ steigėjui Johnui McAfee – aistringam kriptovaliutos apaštalui. 2017 m. gruodžio 7 d. jis rašė:

Po kelių dienų bitkoino kaina trumpam pašoko iki 19 511 dolerių, o tada sekė epinis nuosmukis, per kurį, kaip čia rašoma, kriptovaliuta prarado maždaug 82 proc. vertės.

Ar tai reiškia, kad bitkoinas mirė? Nebūtinai – kriptovaliuta atsigavo po kelių ankstesnių burbulų ir sprogimų, tarp jų 2011 m., kuris buvo bemaž toks pat skausmingas.

Be to, verta paminėti, kad net jei su pirmaisiais bitkoinais nepasisekė, ankstyvieji investuotojai šiuo metu vis dar laimi – dabartinė bitkoino kaina, nors ir įspūdingai žemai nusmukusi, vis dar yra daugiau nei trigubai didesnė nei 2017 m. pradžioje. Ir jeigu šie apsukrūs investuotojai pardavė dalį savo turto per patį piką ar netoli jo, kaip daugelis ir padarė, dabar jie turėtų būti netgi dar geresnės finansinės būklės.

Tačiau paprastiems investuotojams, kurie neskuba išbandyti potencialiai revoliucingų naujų technologijų ir neturi pakankamai sumanumo ar sėkmės laiku įsibrauti į rinką, bitkoino burbulas turėtų tapti karčia mokymosi patirtimi. Svarbiausia pamoka yra ši: finansiniai burbulai yra tikri, ir, jeigu nebūsite atsargūs, jie paleis jūsų gyvenimo santaupas vėjais.

Formaliai finansinis burbulas tėra spartus kainų augimas ir staigus nuosmukis. Efektyvios rinkos teorijos gynėjai teigia, kad šie kainų pokyčiai grindžiami investuotojo įsitikinimais dėl tikrosios turto vertės. Tačiau sunku rasti priežastį, kodėl racionalus investuotojas būtų turėjęs staiga pervertinti ilgalaikį įmonių pelningumą 1929 m., ilgalaikį startuolių gajumą 2000 m. arba ilgalaikę nekilnojamojo turto vertę 2007 m.

Lygiai taip pat sunku paaiškinti, kodėl visas pasaulis 2017 m. gruodžio 17 d. patikėjo, kad bitkoinas – ateities valiuta, ir kodėl dabar tuo tebetiki mažiau nei penktoji pirminių entuziastų dalis. Bitkoino nenustelbė joks konkurentas – alternatyvios kriptovaliutos šiuo metu patiria netgi dar didesnį nuosmukį. Bitkoino nenuskriaudė nė reguliuotojai – tiesą sakant, reguliavimo struktūra naująją technologiją priėmė visai palankiai. Nebuvo ir kritinių technologinių trūkumų – taip, bitkoino tinklas tapo perpildytas, tačiau šios problemos buvo tikimasi dar gerokai prieš krachą.

Taigi labai jau panašu, kad įspūdingo bitkoino pakilimo ir nuosmukio priežastis – ne racionalus optimizmas, sekamas realistiško pesimizmo, bet kažin koks visuotinis rinkos neracionalumas – bandos jausmo, ciniškų spekuliacijų ir naujų, blogai informuotų investuotojų antplūdžio derinys.

Būtent šio tipo investuotojai nudegė skaudžiausiai. Visame pasaulyje netrūksta siaubo istorijų apie žmones, kurie sukišo kuklias gyvenimo santaupas į tai, kas atrodė kaip patikima investicija, tačiau jų pinigai išnyko – dalis nugulė ankstyvųjų bitkoino investuotojų-aristokratų kišenėse, kiti išsisklaidė kaip dūmas.

Kaip eiliniams, vidutiniams investuotojams išvengti tokio likimo? Pastebėti burbulus nepaprastai sunku – jei būtų lengva, jie tiesiog neegzistuotų. Tačiau egzistuoja dvi svarbios strategijos, kurias galėtų pasitelkti investuotojai, norėdami sumažinti riziką.

Visų pirma, reikia suprasti, kad nėra tokio dalyko kaip saugi investicija. Optimistinė bitkoino istorija, kurią mėgo kartoti kriptovaliutos apaštalai, buvo ta, kad bitkoinas pakeis standartinius dekretinius pinigus kaip pagrindinė pasaulio valiuta. Tačiau ši istorija visada buvo skylėta. Valiuta, kuriai būdingas didelis nepastovumas ir didelė ilgalaikė tikėtinoji grąža – bloga valiuta, nes dėl trumpalaikio nepastovumo ji nelabai tinkama mokėjimams atlikti – jei pastebėjote, niekas už picą nemoka aukso luitais ar „Apple“ akcijomis. Antra, kriptovaliuta – įspūdinga nauja technologija, tačiau esama svarbių technologinių apribojimų, susijusių su jos saugumu ir naudojimo galimybėmis, kuriuos dar teks įveikti.

Kadangi patikimų investicijų nėra, paprastiems investuotojams belieka galvoti savo galva. Nieko blogo šiek tiek santaupų suinvestuoti į bitkoiną ar kažką panašaus, tuo atveju, jei kainos kiltų, bet nesukiškite pernelyg didelės sumos. Nerimas dėl galimų nuostolių turėtų gerokai viršyti praleistos progos baimę. Aš ir pats praradau pinigų per bitkoino krachą (vis dar turiu neparduotų bitkoinų). Bet praradau nedaug, nes investavau tik labai mažą savo turto dalį.

Šiaip ar taip, bitkoino burbulas visuomenei gali išeiti į gera. Bendras investuotas turtas – keli šimtai milijardų dolerių, išsibarsčiusių po visą pasaulį – visai nedidelis, palyginus su 2000-ųjų nekilnojamojo turto burbulu arba 10-ojo dešimtmečio „dotkomų“ burbulu, o tai reiškia, kad mažesnis ir skausmas. O tokio klasikinio, tobulo finansinio burbulo turėtų pakakti, kad „milenialsų“ karta gautų pamoką, kurią jų protėviai išmoko kur kas skausmingiau – jeigu kažkas atrodo pernelyg gerai, kad būtų tiesa, tikriausiai taip ir yra.