Agustinas Carstensas argumentuoja, kad nors privačiajam sektoriui „puikiai sekasi vykdyti į klientus nukreiptą veiklą“, centriniai bankai suteikia pagrindą pasitikėjimui, užtikrina likvidumą ir nustato standartus. Jis nedemonstruoja didelio entuziazmo bitkoino atžvilgiu ir nerimauja, kad kai didžiosios technologijų kompanijos, kaip antai „Facebook“, pradės siūlyti atsiskaitymo paslaugas, dėl savo sukauptų duomenų jos gali nesąžiningai dominuoti rinkoje.

„Esame atsakingi už tai, kad būtume šios diskusijos lyderiais, – ketvirtadienį savo kalboje pažymėjo BIS generalinis direktorius. – Netgi neturime kito pasirinkimo, nes priešingu atveju įvykiai mus aplenks.“

A. Carstensas, kuris savo BIS kadenciją pradėjo nuo raginimo valdžios institucijoms pažaboti skaitmenines valiutas, nuo to laiko prižiūri centro, skirto skatinti finansinių technologijų sektoriaus bendradarbiavimą, įgyvendinimą. Tačiau jis kalba atsargiai ir perspėja, kad žmonės nesileistų apakinami blizgančių naujovių finansinės sistemos stabilumo sąskaita.

„Žvilgantis dangoraižis – nuostabus reginys. Tačiau žavėdamiesi juo neretai praleidžiame pro akis jo pamatus. Jų nesimato, jie įkasti į žemę. Tačiau vien todėl, kad yra nematomi, dar nereiškia, jog yra nesvarbūs. Priešingai, be jų – niekaip.“

Savo kalboje, sakytoje Prinstono universitete, A. Carstensas minėjo centrinių bankų skaitmenines valiutas. Nors institucijos jau svarsto šią idėją, vis dar esama tam tikro atsargumo. Šią savaitę kalbėdama Europos Parlamente ECB prezidentė Christine Lagarde teigė, kad tai yra „sritis, kurioje turime skubėti lėtai“, atkreipdama dėmesį į klientų saugumo ir finansinio stabilumo rizikas.

Ketvirtadienį JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pareiškė, kad jiedu su Federalinio rezervo sistemos valdybos pirmininku Jerome'u Powellu nemano, jog JAV artimiausiu metu sukurs skaitmeninę valiutą. Kalbėdamas apie „Facebook“ projektą „Libra“ jis pažymėjo, kad šiai idėjai neprieštarauja, tačiau ji privalo „visiškai atitikti“ banko konfidencialumo ir kovos su pinigų plovimu taisykles.

A. Carstensas suteikė žalią šviesą centrinių bankų skaitmeninėms valiutoms (CBDC), nes jos būtų prieinamos tik toms įstaigoms, kurios jau turi prieigą prie centrinių bankų indėlių, ir pridūrė, kad suteikti prieigą plačiajai visuomenei būtų rizikinga.

„Įsivaizduokite, jei kas nors sumanytų atsidaryti sąskaitą centriniame banke, – sakė jis. – Ekstremaliu atveju centrinis bankas galėtų tapti asmeniniu kone visų ekonomikos dalyvių bankininku“, o tai sukeltų „bauginančią“ riziką.