Rezultatas, atveriantis kelią „Brexit“ sandoriui su Europos Sąjunga, iki kitų metų pabaigos gali pakelti svaro kursą maždaug 12 proc. – iki 1,45 dolerio, interviu „Bloomberg Television“ sakė „HSBC Holdings Plc“ užsienio valiutų strategijos pasaulinis vadovas Davidas Bloomas. O jei „Brexit“ baigsis be sandorio, svaras gali nukristi apie 15 proc. – iki 1,10 dolerio.

„Niekas kol kas nėra aišku, – teigė D. Bloomas. – Valiutos ateitį nulems politinis rezultatas.“

Jo komentarai kontrastuoja su prekybininkų pasitikėjimu sterlingu, paskatintu apklausos, iš kurios rezultatų matyti, kad konservatoriai gruodžio 12 d. turėtų nugalėti Jeremy Corbyno leiboristų partiją ir užtikrinti „Brexit“ sandorį, kuris padėtų užbaigti Jungtinės Karalystės politinį paralyžių. Svaras šiuo metu siekia šešių mėnesių aukščiausią kursą euro atžvilgiu, o prekybininkai yra įsitikinę, kad ministras pirmininkas Borisas Johnsonas išsilaikys priešaky, kaip rodo prognozuojami dideli valiutos pokyčiai.

„Panašu į konservatorių daugumą, bet viskas ne taip paprasta. Turime gana komplikuotą aplinkybių rinkinį, ir rezultatas tebėra visiškai atviras – gali nutikti bet kas“, – pažymėjo D. Bloomas.

Antradienį sterlingas stabilizavosi ir siekė 1,2952 dolerio, be to, stabiliai laikėsi ir euro atžvilgiu – 85,45 penso. Jungtinės Karalystės vyriausybės 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas pakito mažai – 0,75 proc. Svaras šį ketvirtį turėjo įtakos valiutų dešimtuko padidėjimui ir paaugo 3,8 proc. euro atžvilgiu bei 5,4 proc. dolerio atžvilgiu.

Bet koks sprendimas išeis į gera, pabrėžė D. Bloomas, nesvarbu, ar tai būtų dar vienas referendumas, ar „Brexit“ sandoris. Politinis netikrumas pradėtų nykti, ekonomika įgytų fiskalinį postūmį, o Anglijos bankas pradėtų svarstyti normų padidinimą. Priešingu atveju gali kilti baimė dėl recesijos.

Dauguma strategų mano, kad būtų geriausia, jei laimėtų konservatoriai, nes tokiu atveju B. Johnsonas spėtų prastumti savo sandorį iki sausio 31 d. galutinio termino ir toliau tęsti derybas dėl naujo prekybos sandorio su Europos Sąjunga. Jų nuomone, leiboristų pergalė pakenktų svarui, nes J. Corbynas galėtų padidinti viešąsias išlaidas, nacionalizuoti komunalinių paslaugų įmones ir pakelti mokesčius turtingiesiems – padidėtų kapitalo nutekėjimo rizika.

Iš trijų galimų rinkimų scenarijų valiutai labiausiai pakenktų parlamento lygiosios – kai nei konservatoriai, nei leiboristai negautų daugumos, teigė D. Bloomas.

Tokiu atveju nesusidarytų įstatymų leidėjų dauguma, kuri pritartų naujam referendumui dėl „Brexit“ ar kokiam nors konkrečiam „Brexit“ sandoriui. „Mes vėl klampotume po purvą“ ir „klaidžiotume po dykynę“.