Klimato pokyčiai gali paskatinti greitą infekcinių ligų plitimą – ypač didelis pavojus gresia Europai, pabrėžė sveikatos priežiūros specialisto Matthew Harrisono vadovaujami analitikai klientams skirtame pranešime.

„Morgan Stanley“ apskaičiavimais, 500 milijardų dolerių užkrečiamųjų ligų rinkoje gali kilti papildomų 125 milijardų dolerių naujų vakcinų poreikis – o gal ir visų 200 milijardų, atsižvelgiant į brangesnius naujus gydymo būdus.

„Sanofi“, „GlaxoSmithKline Plc“ ir „Merck & Co.“ yra vieni iš geriausiai pasirengusių vakcinų gamintojų, turinčių pakankamai išteklių didelio masto gamybai, pranešė bankas. Kiti žaidėjai, tokie kaip „Pfizer Inc“, „Johnson & Johnson“, „Takeda Pharmaceutical Co.“ ir „Moderna Inc“, taip pat galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį.

„Pfizer“, vienas didžiausių vakcinų gamintojų pasaulyje, neatskleidė duomenų apie naujausius atogrąžų ligų tyrimus, tačiau turi reikšmingų plėtros galimybių, pastebėjo „Morgan Stanley“. Nors „Moderna“ pastangas sukurti vakciną nuo vėžio atidžiai seka Volstritas, ši vidutinės kapitalizacijos bendrovė taip pat kuria Zikos vakciną ir vaistus nuo čikungunijos viruso.

„Morgan Stanley“ – ne vienintelis bankas, nagrinėjantis investavimo į klimato kaitą galimybes. Trečiadienį „Goldman Sachs“ paskelbė, kad samdo tvarių finansų grupę, kuri nagrinės su tvarumu susijusius klausimus.