Ištisa serija kitados legendinių kelių, jungiančių miestus, nuo Kašgaro iki Paro ir Konstantinopolio, atsiradusių mūsų eros pradžioje ir sunykusių XIV amžiuje žlugus mongolų dominavimui, šiandien vėl atgimsta kaip greitkelių, geležinkelių ir uostų sistema, jungianti 65 valstybes. Būtina pažymėti ir didesnį saugumą, ir paprastesnę vizų gavimo tvarką, ir tą faktą kad Vidurio Azijos miestai, garsėjantys galybe turgaviečių, yra kaip niekad nesunkiai pasiekiami.

Keliautojams tai reiškia gausų spektrą naujų maršrutų – dalis jų atsirasdavo kone per naktį ir prasidėdavo, pavyzdžiui, dykumose, kiti, ilgus metus nefigūravę turistų žemėlapiuose, nelauktai juose vėl sužibėdavo. Uzbekistanas praneša, kad šalies turizmo sektorius per metus išaugo apie 40 proc.; Baku, Azerbaidžano sostinė, taip pat pabudo iš posovietinio stingulio ir tapo viena iš sparčiausiai augančių turizmo krypčių Europoje bei Vidurio Azijoje. Šio sektoriaus augimas čia daugelį metų buvo vangus; dabar jis stačiai klesti.

Pasak Jonny‘io Belaby‘io, kelionių verslovės „Wild Forntier“ įkūrėjo, pats regionas reaguoja į „žmones, aistringai ieškančius vietų, kurios būtų labiau autentiškos, mažiau paliestos civilizacijos, mažiau ištyrinėtos“.

Jo bendrovė yra tik viena iš kelių kelionių operatorių, įskaitant, „Ker & Downey“, „Abercrombie & Kent“, ir „Remote Lands“, padedančių keliautojams pajausti tą keistą kelionės Šilko keliu jaudulį-fantaziją. Tačiau visa kelionė, nuo pradžios iki pabaigos, gali užtrukti nuo šešių savaičių iki trijų mėnesių. Čia jums siūlome keletą vietovių, kurios galėtų jus sudominti per atostogas.

Maisto gurmanams: Sianas, Kinija

Originaliojo Šilko kelio centru neginčijamai buvo centrinis Kinijos miestas Čanganas, Hanų imperijos sostinė; taip miestas vadinosi anksčiau, o šiais laikais jis žinomas kaip Sianas. Nuo jo prasidėjo Šilko kelias. Aštuntajame amžiuje jis buvo didžiausias ir kosmopolitiškiausias miestas pasaulyje – švyturys prekeiviams iš visų Azijos kampelių. Dabar Sianas, kuriame gyvena 12 mln. gyventojų ir kuris laikomas tarptautiniu prekybos centru, sėkmingai mėgina susigrąžinti ankstesnę savo, kaip „Vieno diržo, vieno kelio“ rytinės galutinės stotelės šlovę. Turbūt nieko tai nestebina, žinant, kad tai gimtasis prezidento Xi Jinpingo miestas.

Kiek laiko jums prireiks: nuo trijų iki penkių dienų.

Ką pamatyti ir ką nuveikti: nors dauguma keliautojų Sianą žino dėl jo žmogaus dydžio terakotos karių armijos skulptūrų, čia rasite daug daugiau. Pradėkite nuo Tang Vest turgaus, kuris, kaip sakoma, ir yra tiksli istorinė senojo Šilko kelio pradžia; šiandien čia prekyba virte verda – jame rasite viską, nuo padirbtų antikvarinių kinžalų iki žalsvų, brangakmeniais nusagstytų žalvarinių puodų. Stabtelėkite Tang Vest turgaus muziejuje, kuris turi vieną didžiausių pasaulyje relikvijų iš visų Šilko kelio pusių ekspoziciją. Tada keliaukite į maisto musulmoniškąjį kvartalą, kur siauruose skersgatviuose viena šalia kitos rikiuojasi tradicinės parduotuvės ir gatvės maisto prekybos kioskai.

Turgus Siane

Nepritrūkite nuotykių dvasios ir išmėginkite maisto produktus, kurių niekada iki šiol nesate ragavę: pikantiškus kupranugarių mėsos iešmelius, kiniškus kone diržo pločio makaronus bei subtilaus saldumo persimono spurgas. Norite žvilgtelėti į šiuolaikišką miesto kampelį? Traukite į ekologinę Čanbos zoną „Chanba Ecological Zone“, sąvartyną, pertvarkytą į žėrintį naujo miesto kvartalą.

Kur apsigyventi: penkių žvaigždučių „Gran Melia Xian“ viešbutis siūlo visus tarptautinio lygio patogumus; tuo tarpu „Eastern House Boutique Hotel“ vilioja elegantiškais, bet vis dėlto vietos kolorito potyriais.

Architektūros gerbėjams: Uzbekistanas

Senoviniai Uzbekistano miestai vis dar stūkso stebėtinai nepaliesti – su savo puošniais mozaikomis ir ornamentais išmargintais paminklais. Todėl ši šalis stačiai spinduliuoja ryškiais istorijos, architektūros ir religinio paveldo akcentais. Nenuostabu, kad per tūkstantmetį čia susiformavo pasaulio kultūrinių tradicijų visuma.

Viešbučiai, siūlantys aukštos kokybės paslaugas, čia dar naujas reiškinys, veikiau siejamas su ateities perspektyvomis, sako J. Bealby‘is. Pastaruoju metu pastebima tendencija kūrybiškai įrengti būstą senuose karavankiemiuose, kur senovės pirkliai dirbdavo ir miegodavo, senoviniuose Samarkande ir Chivos miestuose.

Kiek laiko prireiks: nuo septynių iki dešimties dienų.

Ką pamatyti ir ką nuveikti: nors skrisite per Taškentą, geriausias tiesioginis skrydis yra iki Samarkando – 2500 metų senumo miesto, nutolusio per 320 km į pietus nuo sostinės. Ten jūs išvysite, kur Čingischanas plėšė Afrosiabo miestą 13-ajame amžiuje, stebėsite, kaip purvinų plytų uzbekų namų fone, senoviniame kvartale, skleidžiasi kasdieninis gyvenimas, aplankysite tokias stulbinančias penkioliktojo amžiaus įžymybes kaip Registano mečetę. O kur dar Bucharos miestas, su turkio spalvos kupolais, puošniomis mečetėms, senovinėmis tvirtovėmis ir daugiasluoksnės gyvos istorijos. Tai vienas iš geriausiai išlikusių viduramžių miestų – su keliais ypatingos svarbos paminklais, tokiais kaip „Char Minar“, dar vadinama keturių minaretų mečetė, ji laikoma populiariausia mečete, gausiai lankoma vietinių ir turistų. Jeigu dar turite laiko, paskutinė jūsų stotelė lai būna Chiva. Tai neįtikėtinas tradicinio islamiškojo miesto dizaino pavyzdys, o aplankę 200 metų senumo vidinę tvirtovę, „Itchan Kala“, „miestą mieste“, pajusite lyg būtumėte nukeliavę laiku atgal.

Kur apsigyventi: Samarkande pajusite Šilko kelio istorijos ir šiuolaikiškumo samplaiką; Bucharoje J. Bealby‘is siūlo pasirinkti arba „Minzifa“ viešbutį, arba „BibiKhanum“, arba „Malika Buchara“; o Chivoje – „Orient Star Hotel“ ir „Qosha Darvoza“ būtų geriausias pasirinkimas mieste.

Nuotykių mėgėjams: Azerbaidžanas

Daugelis Šilko kelio maršrutų apibūdinami kaip „vieta, kur Rytai susitinka su Vakarais“, bet Azerbaidžanas geografiniu požiūriu geriausiai atitinka tokią charakteristiką. Kaip ir senovėje, jis išlieka vieta, kur suvažiuoja protai iš visų įvairiausių tolimų kraštų, nors šiais laikais į jį daugiau plūsta tie, kuriuos labiau domina nafta arba apsipirkimas madinguose butikuose nei
prekyba. Sostinė Baku yra kažkuo panaši į Dubajų: visų pirma, savo senovinio pasaulio žavesio ir šiuolaikinio blizgesio deriniu, bet labiausiai turbūt jums atmintin įstrigs vienos dienos kelionės už miesto – nuotykių bus apstu.

Kiek laiko jums prireiks: nuo trijų iki penkių dienų.

Ką pamatyti ir ką nuveikti: Baku architektūra atskleidžia sostinės istoriją nelyginant atvira knyga. Vingiuotos senamiesčio, įtraukto į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą, gatvelės rikiuojasi viena šalia kitos greta derančių akmens statinių, siekiančių dvyliktą amžių; dalis originaliųjų karavankiemių išliko iki šių laikų, dažnas iš jų pertvarkytas į elitinius restoranus. Tuo tarpu nuo centro nutolusią miesto dalį pastatė imperijos rusai, čia išvysite įspūdingų baroko, gotikos ir postmoderno stiliaus pastatus. Miesto centre į dangų stiebiasi dangoraižiai, tarsi atkeliavę iš futuristinės eros.

Jei šie kontrastai jus išvargins, nukeliaukite atsipalaiduoti į atnaujintą uosto rajoną – čia galėsite pasigėrėti įstabiais vaizdais, ramiai pasėdėti ir atsipalaiduoti. O tada išvykite iš miesto. Iš naujojo Alato usoto, 64 km į pietus, jūs galite keltu Kaspijos jūra nuplaukti į Kazachstaną ar Tiurkmenbaši Turkmėnistane. Ir būtinai atraskite laiko apsilankyti Gobustano nacionaliniame parke – tai maždaug valandos trukmės kelionė iš Baku; čia išvysite tūkstančius 5000–20000 metų senumo akmens raižinių, vaizduojančių medžiojančius vyrus, žvėrių figūras, simbolinius ornamentus; taip pat apie 400 purvo kupolų – manoma, kad šis iš vulkanų besiveržiantis purvas turi gydomųjų (ir odą švelninančių) savybių.

Kur apsigyventi: norint apsistoti mieste, puikiausiai tiktų „Fairmont“, „ JW Marriott“ ir „Four Seasons“ viešbučiai.

Eurofilams: šiaurinė Graikija

Istorijos entuziastai, kurie atvykta į Graikiją, pirmiausia pagalvoja apie Dzeusą, Homerą ir Partenoną. Bet šalis taip pat garsėja tuo, kad jungėsi su pirminiais Šilko kelio variantais, siekiančiais Aleksandro Didžiojo užkariavimus 4 a. prieš Kristų. Šio palikimo pėdsakų išliko šiaurėje, tokiose nedidelėse vietovėse kaip Vergina ir Suflis. Naujasis šilko kelias („Belt and Road“) driekiasi ir per Graikijos teritoriją – Pirėjo uostas dar vienas vakarinis punktas naujajame Šilko kelyje.

Kiek laiko jums prireiks: savaitės.

Ką pamatyti ir ką nuveikti: Vergina, kuri buvo apgyventa nuo 3-ojo tūkstantmečio prieš Kristų, garsėja istorinėmis įžymybėmis, kurios stulbina net vertinant pagal Graikijos standartus. Ji buvo pirmoji senovės Makedonijos sostinė su įspūdingi akropoliu, teatru ir rūmais. Toliau į rytus driekiasi Salonikai, klestintis miestas, senovėje žinomas kaip šilko ir prieskonių transporto centras. Miesto centre įsikūręs Modiano turgus, kuriame galima rasti beveik visko – o ypač įvairiausių gurmaniškų maisto prekių, gėrimų ir prieskonių, todėl nieko keista, kad jis laikomas „Graikijos gurmanų sostine“.

Labiausiai į rytus nutolęs Suflio mietas, Graikijos vyno kultūros ir šilko gamybos sostinė. Trys muziejai čia skirti specialiai Šilko keliui, liudijantys iki šių dienų išlikusių prekybos maršrutų palikimą. O kai visa tai apžiūrėsite, dar galite pasigėrėti, kaip šiame žavingame mieste atgyja prekyba šilku, modernios dirbtuvės tiekia medžiagas garsiausiems Graikijos dizaineriams.

Kur apsigyventi: Verginoje paprastas, bet mielas „Ktima Kalaitzi“ viešbutukas turi savo vyno daryklą; Salonikuose apsistokite įspūdingame „Electra Palace Thessaloniki“ viešbutyje arba prie pat jūros, itin moderniame „Makedonia Palace“.