Pirmadienį Čikagoje įsikūręs startuolis patvirtino gavęs 33 milijonų finansavimą savo tyrimams paspartinti. Lėšų suteikė rizikos kapitalo firma „1955 Capital“ ir „Breakthrough Energy Ventures“, į klimatą orientuotas technologijų fondas, finansuojamas tokių milijardierių kaip „Amazon.com Inc.“ vadovas Jeffas Bezosas ir „Microsoft Corp“ vadovas Billas Gatesas. „Bloomberg LP“ įkūrėjas ir savininkas Michaelas Bloombergas taip pat yra vienas iš fondo investuotojų.

„Sustainable Bioproducts“ aiškina maitinantys įprastais maisto produktų komponentais (pvz., krakmolu ir glicerinu) aukštą baltymų kiekį turinčius mikrobus, kurie tada ima greitai daugintis. Gauti baltymai, kaip ir mėsa ar soja, turi devynias amino rūgštis, kurios laikomos būtinomis žmogaus mitybai. Tačiau galutinis produktas nebūtinai primena mėsą. „Tai gali būti kažkas lyg ir mėsiška, – pasakoja bendrovės vadovas Thomas Jonas. – Gali būti pikantiška; gali būti saldu; gali būti skysta; gali būti pieniška.“

Laboratorijoje užauginta mėsa – „aukso žąsis“ tiek maisto pramonės gigantams, tiek tvarumu besirūpinantiems investuotojams. Ji žada efektyvesnį, humaniškesnį ir mažiau kenksmingą aplinkai būdą išmaitinti pasaulį, lyginant su gyvulininkyste. „General Mills Inc.“ ir „Tyson Foods Inc.“ kartu su rizikos kapitalistais, tokiais kaip „Khosla Ventures“, finansuoja naujas įmones, kuriančias sintetinius ar augalinius mėsainius. Kol kas kategorijai dar nepavyko išsiveržti iš progresyvių veganų nišos. Iš dalies todėl, kad jų produktai brangūs, bet dar ir todėl, kad dauguma valgytojų tebekovoja su savo skepticizmu laboratorijoje užauginto maisto atžvilgiu.

Th. Jonas su bendraįkūrėju Marku Kozubalu niekada neplanavo prisidėti prie dirbtinės mėsos manijos. Th. Jonas vadovavo vartojimo prekių skyriui produktų pakavimo įmonėje, o M. Kozubalas studijavo geomikrobiologiją Montanos valstybiniame universitete. 2013 m. M. Kozubalas įkūrė bendrovę, norėdamas sutelkti dėmesį į tvarią energiją, o netrukus prie jo prisijungė ir Th. Jonas. Neilgai trukus jiedu rado galimybę pritaikyti savo atradimus maisto produktams.

Keistieji Jeloustono organizmai yra žinomi kaip ekstremofilai, gebantys veistis Jungtinių Valstijų gamtos parko smarkiai įkaitusiuose telkiniuose. Kaip pagrindą pasitelkę M. Kozubalo atliktus šių mikrobų tyrimus, „Sustainable Bioproducts“ tikisi, kad jų produktus bus galima nusipirkti greičiau nei po dvejų metų, sako Th. Jonas. „Šie ekstremofilai išmoko labai efektyviai naudoti turimus išteklius, – teigia jis. – Jie labai aktualūs šiuo metu, kai žmonija naudoja milžinišką išteklių kiekį, kad palaikytų visiškai neefektyvų gyvūninės kilmės baltymų modelį.“

Iki šiol investicijoms į „Sustainable Bioproducts“ vadovavo „1955 Capital“ įkūrėjas Andrew Chungas. Kompaniją taip pat remia „Big Food“. „Danone SA“, jogurto konglomeratas ir „Evian“ vandens savininkas, bei „Archer-Daniels-Midland Co.“, žemės ūkio gigantas, taip pat prisidėjo prie finansavimo.