Jungtinės Valstijos, Kinija ir Brazilija yra „svarbūs klimato rizikos šaltiniai pasaulinėse žaliavų rinkose“, teigiama pranešime. Anot pranešimo autorių, pokyčiai suardys ilgam nusistovėjusius prekybos srautus visame pasaulyje ir iškils socialinių neramumų rizika.

Anot instituto, dėl šiltesnės orų temperatūros kukurūzų produkcijos apimtys vien Jungtinėse Valstijose gali susitraukti kone perpus ilguoju laikotarpiu (2070-2099), tad tokiomis aplinkybėmis pasėlius perkančioms šalims iškiltų pavojus. Produkcijos lygis Rusijoje ir Kanadoje gali išaugti atitinkamai 13 ir 17 proc., bet nepakankamai, kad kompensuotų trūkumus kitur.

Nors kviečių gali būti užauginta 14 proc. daugiau, tam gali prireikti perkelti gamybą į Europą ir Pietų Amerikos bei Azijos dalis, o toks procesas atsieitų brangiai. Rusija ir Kanada galėtų padidinti kukurūzų, sojų pupelių ir ryžių produkciją, tačiau tuomet auginimo vietoves greičiausiai tektų perkelti į tas šalis, per spaudos konferenciją sakė pranešimo autoriai.

Pranešimas buvo publikuotas artėjant Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferencijai (COP26), vyksiančiai spalio mėnesį Glazge, Škotijoje. Autoriai ragina politikos formuotojus kovoje su klimato kaita pažvelgti toliau už nacionalinių sienų. Įverčiuose daugiausia dėmesio skiriama šiltesnių temperatūrų poveikiui ir atmetami ekstremalių orų sąlygų padariniai.