Kapitalizmas turi būti reformuotas, nes daugeliui amerikiečių jis nesuteikia pakankamai galimybių, sukurdamas pajamų nelygybę, kuri gali privesti prie konflikto, sekmadienį interviu CBS „60 Minutes“ pareiškė „Bridgewater Associates“ pirmininkas Ray Dalio.

„Jeigu būčiau Jungtinių Valstijų prezidentas, – teigė R. Dalio, – turėčiau pripažinti, kad tai yra nacionalinė nelaimė.“ Toks pareiškimas turi ateiti iš viršaus, pridūrė jis. „Pažvelkime į istoriją: jeigu grupė žmonių gyvena neadekvačiomis ekonominėmis sąlygomis, o šalies ekonomika patiria nuosmukį, ką mes turime? Konfliktą.“

69-erių R. Dalio jau ir anksčiau yra kalbėjęs apie nelygybę ir įspėjęs apie populizmo pavojus. Dabar jis sutelkė dėmesį į tai, ką vadina egzistencinėmis grėsmėmis Amerikos visuomenei.

R. Dalio paminėjo keturias dideles šalis, kurios 4-ajame dešimtmetyje „atsisakė demokratijos, nes norėjo, kad lyderystė padarytų galą konfliktui“. Nors jis nesako, kad JAV eina tuo pačiu keliu, „mus grasina suskaldyti“ neteisybė ir neproduktyvumas.

„Amerikietiškoji svajonė prarasta, – teigė jis. – Mes net nekalbame apie tai, kas yra amerikietiškoji svajonė. Mano vaikystėje viskas buvo visai kitaip.“

Respublikonų idėja, esą mokesčių mažinimas turtingiesiems skatina produktyvumą, „man atrodo visiška nesąmonė“, nes turtingieji privalo mokėti daugiau, pabrėžė R. Dalio. „Svarbiausia paimti tuos mokesčių dolerius ir nuveikti su jais ką nors produktyvaus“, – pridūrė jis.

„Dalio Philanthropies“ ir Konektikuto gubernatorius demokratas Nedas Lamontas balandžio 5 d. paskelbė partnerystę, kuri turėtų pagerinti visuomenės švietimo ir ekonomines galimybes. 100 mln. dolerių iniciatyvai skirs „Dalio“ fondas, 100 mln. – valstybė, dar 100 – kiti filantropai ir verslo lyderiai.

„Bridgewater“ turtas ir ilgametė investavimo sėkmė leido R. Dalio susikrauti kapitalą, kurį „Bloomberg“ milijardierių indeksas vertina 16,9 mlrd. dolerių.

„Nebūtina jo visiškai atsisakyti, – sakė R. Dalio apie kapitalizmą. – Čia kaip ir su bet kuo, automobiliu, lėktuvu ar mokyklų sistema: norint, kad tas dalykas veiktų geriau, reikia jį reformuoti.“

Pajamų nelygybė

Panašias mintis R. Dalio išreiškė esė, paskelbtoje balandžio 4 d. „LinkedIn“. Jis atkreipė dėmesį į statistiką, pagal kurią apatiniai 60 proc. JAV pajamų gaunančių asmenų vis labiau atsilieka nuo viršutinių 40 proc. – ir kad vaikų, kurie užaugę uždirbs daugiau nei jų tėvai, procentas šiais laikais yra sumažėjęs iki 50 proc. nuo 90 proc. 1970 m.

Pajamų nelygybė šiuo metu yra maksimaliai didelė, o turto atotrūkis – didžiausias nuo 4-ojo dešimtmečio pabaigos, nes viršutinio 1 proc. gyventojų turtas yra didesnis nei apatinių 90 proc. kartu sudėjus, teigė R. Dalio.

„Turto nelygybė, ypač kartu su vertybiniais skirtumais, veda prie vis didesnio konflikto, kuris vyriausybės lygmenyje pasireiškia kairiuoju ir dešiniuoju populizmu bei dažnai vienokio ar kitokio pobūdžio revoliucija“, – rašė R. Dalio.