Spaudžiamas savo koalicijos partnerės - kartais ir konkurentės, - artėjant gegužės 26 d. vyksiantiems Europos parlamento rinkimams, kraštutinių dešiniųjų partijos „Lega“ („Lyga“) lyderis metė atviriausią iššūkį Europos valdžios fiskalinėms taisyklėms ir pažadėjo „visiškai pakeisti Europą“.

„Jeigu mums teks pažeisti kai kurias ribas, kad ir kokios jos būtų – 3 proc. ar 130-140 proc., - mes prisiimsime atsakomybę, - žurnalistams šiaurinėje Veronoje įsikūrusioje „Lygos“ tvirtovėje sakė M. Salvini, turėdamas galvoje biudžeto deficito ar vyriausybės skolos limitus. – Kol nedarbas Italijoje sumažės perpus ir pasieks 5 proc. lygį, mes skirsime tam lėšų tiek, kiek reikės“.

Italijos obligacijų vertė smuko, ir tai pastūmėjo dvejų metų trukmės obligacijų pajamingumą į aukščiausią lygį nuo šių metų vasario.

Pagal skolos ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykį euro zonoje atsilikdama tik nuo Graikijos, Italija šiuo metu nelyginant finansinė uždelsto veikimo bomba, trikdanti politikos formuotojų ramų nakties miegą. Po dešimtmetį trukusių nesėkmingų pastangų įveikti Italijos bėdas, M. Salvini ir jo populistinės stovyklos sąjungininkai iš „Penkių žvaigždžių judėjimo“ pernai įsitvirtino valdžioje, įsipareigoję stengtis išspręsti problemas ir išvengti dar didesnių nemalonumų.

Europos Komisija (EK) užbėgo jų pirminiams pažadams už akių pernai gruodį. M. Salvini komentarai verčia pareigūnus bei investuotojus suklusti.

Šių metų gegužę M. Salvini pareiškė, kad mokesčiai turėtų būti mažinami, net jeigu po tokio žingsnio būtų viršyta leistina 3 proc. ES BVP deficito riba.

Europos Komisija prognozuoja, kad Italijos biudžeto deficitas 2020 metais pasieks 3,5 proc., tuo atveju, jeigu fiskalinė politika nebus keičiama.

„Ne mūsų problema“

„Jeigu kas nors Briuselyje skundžiasi, tai ne mūsų problema“, - sakė M. Salvinis.

Lanksti kampanija ir susižavėjimą keliantis paprasto, į spontaniškumą linkusio M. Salvini įvaizdis padėjo jam per pastaruosius metus įsitvirtinti kaip dominuojančiai Italijos politikos figūrai. Bet pastarosiomis savaitėmis jį netikėtai užklupo sunkumai: korupcijos skandalas, į kurį įsipainiojęs jo patarėjas ekonomikos klausimais, nauja agresyvi „Penkių žvaigždžių judėjimo“ lyderio Luigi di Maio strategija bei pralaimėjimas per mero rinkimus pietinėje Sicilijoje.

Nors tiek M. Salvini, tiek L. Di Maio negailėjo kritikos Europos Sąjungai per beveik metus trunkantį lyderiavimą, M. Salvini ilgą laiką per dabartinę kampaniją laikėsi vidaus klausimų sprendimo.

Antradienį jis vėl susitelkė ties Briuseliu.

„Man įkyrėjo Europa, kuri sako „ne“, kuri siekia, kad žmonės nesijaustų saugūs dėl savo darbo vietų ir į pensiją išeitų sulaukę 97-erių, kad tik pavyktų sutaupyti pinigų, - kalbėjo M. Salvini. – Tegu A. Merkel, G. Sorosas ir J.-Cl. Junckeris išeina į pensiją 97-erių“.

M. Salvini Lygos partija šiais metais mėgino parlamente pasiekti pritarimo reformai, kuri leistų sumažinti pensinį amžių.

„Kostiumas vietoj sportinio nertinio“

L. Di Maio atrodė neįtikintas.

„Per pirmuosius šešis buvimo valdžioje mėnesius M. Salvini mėgino save pateikti kaip žmogų, kuris domisi žmonių problemomis, dabar aš jau jo nebeatpažįstu. – „Canale 5“ televizijai sakė „Penkių žvaigždžių judėjimo“ lyderis. Atrodytų, lyg būtų nusivilkęs savo sportinį nertinį ir apsivilkęs senosios politinės klasės geriausią kostiumą“.

Nepaisant apsižodžiavimų, tiek M. Salvini, tiek L. Di Maio primygtinai reikalauja, kad vyriausybė prie valdžios vairo išbūtų visą penkerių metų kadenciją. Ir abu jie teigia, kad administracija, šiuo metu patirianti didelę įtampą spręsdama visą eilė opių klausimų, nuo imigracijos iki mokesčių, privalo įgyvendinti reformas.

„Kai esi vyriausybės narys, tu negali leisti sau tiesiog plaukti pasroviui, tu privalai daryti konkrečius darbus, kurių iš tavęs tikisi italai“, - žurnalistams Romoje sakė L. Di Maio , kaip skelbia Italijos naujienų agentūra „Ansa“.