Mieguistas ežero pakrantėje įsikūręs miestelis su 7000 gyventojų, nuo Ciuricho pasiekiamas vos per pusvalandį, jau gerai supranta pavojus, kylančius pasikliaujant finansais kaip ekonomikos varikliu. Pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje Pfafikonas klestėjo, nes jame taikomi žemi mokesčiai pritraukdavo pasaulinio lygio finansines įmones, ypač rizikos draudimo fondus. Gyventojų skaičius smarkiai šoktelėjo, pajamos iš surinktų mokesčių augo, o pagrindinę gatvę juosiančiose pievose ėmė dygti vienas kito įspūdingi biurų statiniai iš plieno ir stiklo.

Pfafikonas sumokėjo brangiai, kai beveik tūkstantis rizikos draudimo fondų darbo vietų išnyko po 2008 metais pasaulio rinkas sudrebinusios ekonominės krizės. Vietos pareigūnai suskubo imtis priemonių, kurios kompensuotų prarastus mokesčius, pastatų savininkai ėmė sukti galvą, kuo užpildyti ištuštėjusias biurų erdves, o vietos restoranai nesiliovė stebėtis, kur prapuolė minios lankytojų.

„Finansų sektoriaus darbuotojai užsukdavo į mėsos krautuvėlę, į kirpyklą, - sakė ilgametis rajono gyventojas ir Pfafikone veikiančios turto valdymo bendrovės „Herens Quality Asset Management“ partneris. - Po to, kai fondai panaikino darbo vietas, su jų veikla susiję žmonės patyrė daug nuostolių, smarkiai nukentėjo“.

Šiandien gyvenimas Pfafikone atsigavo, Švico kantone, kur įsikūręs miestelis, finansų sektoriaus darbo vietų skaičius beveik 10 proc. didesnis, palyginti su 2011 metais. Nors dalis rizikos fondų darbo vietų buvo sugrąžinta, atsigavimą daugiausia lėmė įvairesnio profilio bendrovės, kurias priviliojo Pfafikono transporto ryšiai, pluoštiniai optiniai interneto tinklai ir dešimtys naujų pastatų. Chemijos preparatų gamintoja BASF pernai atsikraustė į šį miestelį su 85 darbuotojų. Pramonės konglomeratas „OC Oerlikon“ plečiasi ir dabar čia jau yra įdarbinęs 150 darbuotojų. O turto valdymo bendrovė, atsiskyrusi nuo baldų mažmenininkės “Ikea“, 2016 metais atidarė čia savo padalinį ir įdarbino aštuonis etatinius darbuotojus.

„Po finansų krizės Pfafikonas nusprendė diversifikuoti savo veiklos kryptis, - sakė Ursas Durreris, kuris prižiūri kantono ekonomikos plėtrą. – Čia buvo daug tuščių biurų, bet dabar situacija pagerėjo, į juos įsikėlus nefinansinio profilio bendrovėms“.

Lyginant su laikotarpiu prieš du dešimtmečius, kai Pfafikonas į rizikos draudimo fondus žvelgė kaip į savo klestėjimo pamatą, dabar, kai siekiama sukurti platesnę ekonominę bazę, situacija gerokai pasikeitusi. Dešimtame dešimtmetyje miestelyje įsikūrė pora bendrovių, kurias čia atviliojo idiliška ramybe dvelkiantis gyvenimas, lengva prieiga prie Šveicarijos finansinio kapitalo ir – ypač – kantone galiojantis 12,5 proc. pelno mokesčio tarifas, kai tuo tarpu analogiškas tarifas Ciuriche siekė daugiau nei 20 proc. Vietos valdžia neslėpė savo entuziazmo dėl finansų sektoriaus ir reklamavo šios zonos privalumus kitų pramonės šakų atstovams.

Tokios jų pastangos atsipirko, kai rizikos draudimo fondai „Man Group“ ir „Horizon 21“ vis labiau ėmė dominuoti pagal įdarbinamų žmonių skaičių, - vien per 2008 metus jos abi įdarbino apie 800 žmonių. Prie jų miestelyje prisijungė bent dešimtis smulkesnių įmonių, kurios sukūrė dar šimtus darbo vietų, o per pirmąjį naujojo tūkstantmečio dešimtmetį Frejenbacho municipaliteto bendruomenės, kuria priklauso ir Pfafikonas, gyventojų skaičius padidėjo beveik 20 procentų.

Miestelis šventė, ir švęsti buvo ko - jauni verslininkai sudarė šimtų milijonų dolerių vertės sandorių. Per pietus prie mėsos ir duonos parduotuvių nusidriekdavo ilgiausios eilės. Į vietos futbolo aikštes paspardyti kamuolio sugužėdavo būriai jaunų anglų prekybininkų ir investicijų valdytojų. Šių žmonių antplūdžio negalėjo nepastebėti ir automobilių verslovė „ Autohaus Wollerau“, vietos „Ferrari“ bei „Porsche“ pardavimų padalinys. „Tai buvo žmonės, kurie uždirbdavo didžiulius pinigus, geriausiais laikais šie automobiliai jiems net nebuvo prabanga“, – sakė verslovės savininkas Güngöras Alcis.

Linksmybės baigėsi po 2008-2009 metų rinkų griūties. „Man Group“ per maždaug penkerius metus apkarpė vietos personalą nuo 550 iki 200, o „Horizon 21“ sumažino savo darbuotojų skaičių nuo 200 iki vos dešimties. Anot vietos pareigūnų, įplaukos iš mokesčių ženkliai smuko ir netrukus apie 50 000 kv. metrų biurų ploto ištuštėjo. Maža to, Frejenbachas buvo įsigijęs „Horizon 21“ fondo akcijų. 2008 metų birželį valdžios pareigūnai investavo 5 mln. Šveicarijos frankų (5 mln. JAV dolerių) mokesčių mokėtojų lėšų į vieną iš bendrovės investavimo instrumentų – ir labai greitai jo vertė ėmė kristi.

„Vienintelis sprendimas - parduoti „Horizon 21“ investiciją“, - savo tinklalapyje rašė bendruomenės grupė „Buergerforum“, „jei dar yra ko likę“. Po metų akcijų vertė siekė tik 3,3 mln. Šveiijro frankų, praneša ta pati grupė.

Šiuo metu jau kiek užgrūdintas finansų sektorius palaipsniui vėl grįžta į Pfafikoną. Rizikos draudimo fondas „Stone Milliner“ 2016 metais atidarė ten savo padalinį. Šių metų rugsėjį makrofondas „EDL Capital“ paliko biurus Londono Meifero kvartale ir išsinuomojo patalpas Pfafikone, šalia traukinių stoties. O pernai Šveicarijos turto valdytoja „Herens Quality Asset Management“ čia perkėlė šešiolika savo darbuotojų. Vis dėlto, nors miestelis džiūgauja kiekvienu čia išdygstančiu nauju darbdaviu, būtų netikslu sakyti, jog jis neriasi iš kailio, kad priviliotų rizikos draudimo fondus, taip, kaip kitados.

„Dėl „Brexit“ mes sulaukiame vis daugiau reikalavimų, - sako gyvenamojo būsto statybų vykdytojas Adrian Gattier. – Finansinės įmonės svarsto galimybes išsikelti, šiuo etapu jos užpila mus įvairiausiais klausimais ir kruopščiai tyrinėja kainas“.