Vakarinio Teksaso smėlio, naudojamo hidraulinio ardymo procese, kaina šiais metais nukris 19 proc. iki maždaug 30 JAV dolerių už toną, palyginti su 2018 metais, rodo pramonės konsultacinė bendrovė „Rystad Energy AS“. Smėlio kaina yra pagrindinis finansinis indėlis naftos žvalgytojams, nes hidraulinis procesas yra brangiausias etapas gręžiant naftos šulinius.

Daugybė naujų Vakarinio Teksaso kasyklų šalia Permo baseino gręžinių stumia vidurio vakarų regione įsikūrusias kasyklas, kurios anksčiau dominavo smėlio-propanto prekyboje. Kasybos bendrovės, esančios pačiame Viskonsine ir jo aplinkinėje teritorijoje, 2014 metais kontroliavusios 75 proc. rinkos, dabar prognozuoja, kad jų kontroliuojama dalis iki 2020 metų sumažės iki 34 procentų, per trečiadienį Hjustone vykusią konferenciją „Frac Sand Industry Update“ kalbėjo Ryanas Carbey‘us, „Rystad“ vyresnysis viceprezidentas, atsakingas už skalūninės naftos tyrimus.

„Mes manome, kad situacija ir 2019 metais tebebus gana prasta kainos požiūriu, – per konferencijos prezentaciją sakė „Bank of America Merrill Lynch“ analitikas Chase‘as Mulvehillas. – Pasižiūrėsime, ar žmonės persiderės sutartis. Kol kas teko girdėti, kad jie iš tiesų jau pradeda per nauja derėtis dėl kai kurių sutarčių dėl Permos baseino.“

Hidraulinio uolienų skaldymo (frekingo) paklausa

Smėlio (propanto) perteklinė pasiūla susiformavo, kai paklausa krito dėl sumažėjusių naftos kainų 2018 m. pabaigoje ir dėl kuklesnių naftos gamintojų inicijuojamų žvalgymo programų, sakė Ch. Mulvehillas. Hidraulinio skaldymo paklausa 2019 metais turėtų sumažėti 3 procentais, sakė jis.

Viskonsino specialiojo smėlio kaina šiais metais greičiausiai dar smarkiau kris: „Rystad“ prognozėmis ji turėtų smukti 29 proc. iki 25 JAV dolerių už toną.

Hidraulinis uolienų ardymas (kitaip hidraulinis skaldymas) – tai toks išteklių tyrimo būdas, kai gręžinyje, dirbtinai sukėlus didelį slėgį, uolienose atveriami plyšiai, kurie nepasiduoda tradiciniams gręžimo metodams.

„Hi-Crush Partners LP“, pirmoji atidariusi kasyklą Vakariniame Teksase, trečiadienį, skelbdama ketvirtojo ketvirčio finansinius rezultatus, pranešė, kad jos Vidurio Vakarų kasyklos labiausiai nukentėjo dėl Permo smėlio bumo. Ir nors Hjustono bendrovė prognozuoja, kad vis daugiau brangiai kainuojančių kasyklų laikinai sustabdys darbus arba apskritai užsidarys dėl vis didėjančios konkurencijos pramonėje, ji priduria, kad vadinamasis „šiaurinis baltasis smėlis“, kasamas Viskonsine, nėra nurašytas.

„Įvairios aplinkybės ir lengvatos diktuoja, kokį smėlį naudoja atskira žvalgybos bei gamybos bendrovė konkrečiuose baseinuose ir konkretiems projektams“, – trečiadienį per konferencinį ryšį analitikams sakė vykdomasis direktorius Robertas Rasmusas, – Mes ir toliau manome, kad „vadinamasis „šiaurinis baltasis smėlis“ išliks paklausus tiek, kad atitiktų augantį propanto poreikį baseinuose visos šalies mastu.“