„A.P. Moller-Maersk A/S“ transportuoja maždaug penktadalį pasaulinės prekybos, o tai jai suteikia galimybę pamatyti ankstyvus ekonominius pokyčius, kol jie dar nėra skelbiami oficialios statistikos forma.

„Maersk“ generalinis direktorius Sorenas Skou, kalbėjęs prieš trečiadienį paskelbiant naujus JAV infliacijos duomenis, teigė neabejojantis, kad „daugelis ekonomistų baiminasi infliacijos, kadangi pumpuojama tiek daug pinigų “. Nors istorija rodo, kad piniginių stimulų aplinka turėtų penėti pavojingą infliaciją, „mes kol kas to nepastebime“, interviu sakė S. Skou. „Šiuo metu pasauliniu mastu nematome stipraus infliacinio spaudimo.“

Bandymas išsiaiškinti, ar infliacija sugrįš (ir jei taip, kada tai bus) – vienas iš esminių 2021 m. klausimų, nes po kelerių metų beprecedentės centrinių bankų paramos šiuo metu ekonomikoms pumpuojamos rekordinės fiskalinės lengvatos. Federalinė rezervų sistema staigius infliacijos blyksnius ne kartą apibūdino kaip laikiną dalyką, tačiau turto valdytojai akivaizdžiai nerimauja.

Infliacijos šuolis

JAV vartotojų kainos balandžio mėnesį pakilo aukščiausiai nuo 2009 m., viršydamos prognozes ir pakurstydamos jau ir taip karštas diskusijas apie tai, kiek truks infliacinis spaudimas.

„Pasiekus trečiąjį ketvirtį, metinės palūkanų normos turėtų pradėti mažėti, o ekonominiai karantinų ekstremalumai jau nebeįtraukiami į skaičiavimus, – teigia Jamesas Knightley, „ING“ vyriausiasis tarptautinis ekonomistas. – Nepaisant to, mūsų optimizmas ne toks didelis, kaip Federalinės rezervų sistemos, kuri tvirtina, kad tai „visiškai laikina“, ir kad netrukus sugrįšime į 2 proc. ir ten pasiliksime.“

S. Skou teigia kreipiantis daugiau dėmesio į tai, kas skatina bet kokius staigius kainų pokyčius – ir ar tie veiksniai atrodo ilgalaikiai, ar ne.

Žaliavos

„Žaliavų kainos šiek tiek pakilo, bet nemanau, kad tai susiję su infliacija kaip tokia, o labiau su padidėjusia visų rūšių žaliavų paklausa, – aiškino jis. – Vadinasi, žaliavų kainos pakilo paprasčiausiai todėl, kad gamyba nesuspėja iš paskos.“

Dar svarbiau, anot S. Skou, yra tai, kad nesimato jokių infliacijos augimo per darbo rinkas požymių. „Nematyti jokio infliacinio spaudimo“, kuris atsklistų iš šio ekonomikos kampo, pažymėjo jis.

Užtat ekonominio augimo perspektyvos atrodo išties daug žadančios, teigė S. Skou, kurio kompanijai išėjo į naudą kylantys krovinių gabenimo tarifai po to, kai pandemijos metu vis daugiau žmonių užsisakinėjo prekes internetu ir laukė jų pristatymo.

„Šiais metais pasaulio ekonomikos augimo tempas bus labai didelis, o tam iš dalies padėjo palyginti silpnas 2020 m. lygis, – sakė jis. – Kinija ir Azija augs sparčiausiai, nes palyginti lengvai ir greitai atsigavo po pandemijos.“

Kalbant apie JAV, S. Skou teigė, kad „Maersk“ prognozuoja maždaug 6 proc. ekonominį augimą, po kurio seks „stiprūs“ 2022 m.

„Tikrai nematau jokių ženklų, kodėl tai neturėtų tęstis“, – pabrėžė jis. S. Skou taip pat sakė, kad neskaitant rekordinių stimulų paketų, kuriuos patvirtino prezidento Joe Bideno administracija, JAV ir toliau galės džiaugtis „itin konkurencingomis“ darbo rinkomis.