Tačiau ryškiausiame pasaulio finansų centre vis dar yra vietelių, kur verslas vykdomas beveik taip pat, kaip prieš šimtus metų. Biržos prekių prekyboje ir draudimo veikloje, - kur šūkaliojimai biržų operacijų salėse, spaudas ir sąskaitų knygos odiniais viršeliais tebėra įprastas reiškinys, - girtavimas vis dar yra neatsiejama senųjų ritualų dalis.

Tokia konkreti tradicija vargiai kelia susižavėjimą. Piktnaudžiavimas alkoholiu turi skaudžių padarinių, ir ne tik girtaujančiųjų sveikatai. Jis tampa viena iš pagrindinių netinkamo elgesio – priekabiavimo bei tyčiojimosi - šiose konkrečiose rinkose priežastimi.

Tačiau pokyčiai ir čia nebe už kalnų. #MeToo judėjimo poveikis ir mastas rodo, kad savavališkas asmeninis elgesys nebepriimtinas. Puolamos žiniasklaidos dėl savo atgyvenusių, nekultūringos elgsenos apraiškų, institucijos, kurios formuoja žaliavų prekių ir draudimo rinkas - „Lloyd’s of London“ ir „London Metal Exchange“, – apskritai uždraudė vartoti alkoholį dienos metu. Viliamasi, kad blaivybė paskatins geresnes elgesio manieras, nors abejonių dėl to nemažai.

Deja, aplinkybės, kai suaugusiaisiais negalima pasitikėti, jog kartkartėmis, išlenkę burnelę, jie elgsis atsakingai, tampa tikra dievo rykšte. Pažvelkim kad ir į „Lloyd‘s“, 331 metų senumo biržą pasaulio draudimo rinkoje. Ji įsikūrusi architekto Richardo Rogerso futuristiniame pastate, bet šis pastato stilius yra vienintelis šiuolaikiškumo ypatumas. Saujelė moterų, patekusios į šį „klubą“, dažnai tampa žeminimo ir tyčiojimosi objektu. Kaip rodo „Bloomerg News“ surinkta medžiaga, moterys čia reguliariai sulaukia nederamų komentarų, priekabiavimo ir užgauliojimo. Daugeliu atvejų dėl to kaltas alkoholis.

Po „Bloomberg“ straipsnio, „Lloyd‘s“, kuris jau prieš dvejus metus uždraudė vartoti alkoholį dienos metu, pareiškė įvesiantis nuolatinį draudimą nederamai elgtis ir užsakė nepriklausomą organizacijos kultūros tyrimą. Vos prieš savaitę vienas „Lloyd“ draudimo brokeris buvo priverstas laikinai nušalinti du darbuotojus, parašiusius savo kolegei nederamo turinio elektroninį laišką.

142-uosius metus skaičiuojanti Londono metalų birža (London Metal Exchange, arba LME) taip pat garsėja nemalonia darbine kultūra. O praėjusį ketvirtadienį ji pranešė savo „šūkaliojantiems“ dileriams, jog tikisi iš jų „alkoholio netoleravimo politikos“ – tai yra: jokio alkoholio vartojimo dienos metu. Birža jau balandį įvedė taisykles, draudžiančias savo nariams rengti vulgarius vakarėlius striptizo klubuose ir lošimo namuose.

Tai nėra joks atsitiktinumas, jog būtent šios dvi kertinės senojo Sičio įstaigos grumiasi su tais pačiais iššūkiais. Dar prieš persikeldama į naują vietą 2016 metais, LME veikė toje pačioje gatvėje kaip ir „Lloyd‘s“. Abiejų šių įstaigų darbuotojai lankydavosi tose pačiose alinėse istoriniame Lednholo turguje.

„Brexit“ partijos lyderis Nigelas Farage‘as, po mokyklos dirbęs LME operacijų salėje, gerai prisimena dešimtojo dešimtmetyje klestinčias darbines tradicijas, lydimas gausus alkoholio vartojimo ir azartinių žaidimų lošimų.

Visuomenei prabilus apie paplitusį seksimą ir priekabiavimą, LME ir „Lloyd‘s“ neturėjo kitos išeities kaip tik pažadėti įveikti piktžaizdes. Dabar atėjo metas joms ištesėti savo pažadus pagerinti savo įvaizdį.