Našlė Jennifer Robertson savo raštiškame pareiškime Naujosios Škotijos aukščiausiajam teismui teigia, kad „QuadrigaCX“ savo klientams skolinga 190 mln. JAV dolerių tiek kriptovaliuta, tiek fiat pinigais (fiat money). Kaip rašo „CoinDesk“, „QuadrigaCX“ kreipėsi į Naujosios Škotijos aukščiausiąjį teismą su paraiška dėl bendrovės apsaugos nuo kreditorių, nes ji teigia negalinti prieiti prie „šaltojoje piniginėje“ saugomų lėšų, – čia laikyta palyginti mažesnė suma nei vadinamojoje „karštojoje piniginėje“, naudojamoje pervedimams.

Kriptobirža laiko maždaug 26 500 bitkoinų (92,3 mln. JAV dolerių), 11 000 bitkoino atšakų (1,3 mln. JAV dolerių), 11 tūkst. bitcoin cash SV (707 000 JAV dolerių), 35 tūkst. bitcoin gold (352 000 JAV dolerių), beveik 200 tūkst. laitkoinų (litecoin) (6,5 mln. JAV dolerių) ir apie 430 tūkst. eterių (ethereum) (46 mln. JAV dolerių), iš viso 147 mln. JAV dolerių, kaip teigiama raštiškuose parodymuose su priesaika.

Nežinoma, kokia kriptovaliutų biržos lėšų dalis buvo laikyta „šaltojoje piniginėje“, palyginti su lėšomis „karštojoje“. Teismui pateiktame pareiškime J. Robertson paaiškino, kad „karštojoje piniginėje“ buvo laikoma „tik minimali kriptovaliutų suma“, bet konkretesnės informacijos nebuvo pateikta.

J. Robertson taip pat pažymėjo, kad G. Cottenas buvo prisiėmęs „visą atsakomybę už lėšų tvarkymą“ ir kad nei vienas grupės narys negali prieiti prie saugomų lėšų. „QuadrigaCX“ apie G. Cotteno mirtį paskelbė sausio viduryje; remiantis biržos pranešimu, vyras mirė „dėl Krono ligos 2018 m. gruodžio 9 dieną Indijoje, kur ruošėsi atidaryti našlaičių namus beglobiams vaikams“.

Nors J. Robertson turi G. Cotteno nešiojamąjį kompiuterį, ji teigia nežinanti jo slaptažodžio, rašo „CoinDesk“; įmonės pasamdytam technikos ekspertui nepavyko iššifruoti kodo. Pasak našlės, G. Cottenas nepaliko jokių verslo užrašų.

Remiantis atskirais nepatvirtintais pranešimais, neatmetama galimybė, kad dalis minėtų lėšų buvo nuimta iškart po to, kai buvo paviešinta ši istorija, ir nors nebuvo pateikta galutinių įrodymų, tokios spėlionės ir keistos G. Cotteno mirties aplinkybės pakurstė įtarimus, esą jo mirtis arba tėra fikcija, arba yra pretekstas sukčiauti kitoms pusėms, teigia CNN. Tačiau J. Robertson, be kitų dokumentų, teismui pateikė ir savo vyro mirties liudijimą, rašė „CoinDesk“.

Remiantis CBC, vyriausybė patvirtino, kad kanadietis mirė Indijoje, bet išsamesnės informacijos negalėjo pateikti dėl galiojančių privatumo įstatymų.

Kaip pažymi CBC, Kanados bankas „Canadian Imperial Bank of Commerce“ įšaldė 26 mln. JAV dolerių vertės „QuadrigaCX“ aktyvų 2018 m. sausį, po to, kai „aptiko pažeidimų, susijusių su mokėjimų apdorojimu“, o Ontarijo Aukščiausiasis teisingumo teismas pernai priėjo prie išvados, kad „67 mln. dolerių vertės operacijų nederamai pervesta į asmeninę „Costodian Inc.“, mokėjimų operatorės, sąskaitą“. Klausimas galiausiai buvo išspręstas, nors, anot “CoinDesk“, „QuadrigaCX“ tvirtina, kad teisiniai ginčiai, kaip ir tebesitęsiančios problemos su mokėjimų operatorėmis „smarkiai pakenkė“ jų galimybėms prieiti prie dešimčių milijonų dolerių vertės operatorės disponuojamų lėšų.

2017 metais įtakingame verslo leidinyje „The Wall Street Journal“ (WSJ) publikuotame straipsnyje rašyta, kad priešingai nei akcijų biržos, kurios tik palengvina sandorius, kriptovaliutų biržos yra unikaliai pažeidžiamos, nes jos saugo kriptovaliutas savo klientams. Tačiau paprastai grėsmes, susijusias su tokia praktika, labiau kelia programišiai ir kiti kibernetiniai nusikaltėliai nei slaptažodžio praradimas.

Teismui pateiktoje medžiagoje J. Robertson rašo, kad birža „skubiai turi prašyti atidėti teismo procesą, kad „Quadriga“ ir kiti sutarčių dalyviai laimėtų papildomo laiko, per kurį pamėgintų prieiti kad ir prie dalies kriptovaliutos atsargų ir suderėtų su banku, kad šis atšaldytų lėšas biržai“, rašė „CoinDesk“.

„Išmokta skaudi pamoka“, – CBC sakė „Calgary“ klientas Levisas Cavalicas, pridurdamas, kad jam nepavyko atsiimti 15 000 JAV dolerių 2018 m. spalį.

„Turėčiau vengti [kriptovaliutos] ateityje, – sakė E. Cavalicas. – Jie paliko mus absoliučioje tamsoje. Aš, galima sakyti, ruošiuosi blogiausiam“.