Eksporto apimtys sausį, palyginti su praėjusių metų analogišku mėnesiu, smuko 21 proc. iki 620 000 tonų, o per pirmąsias dešimt vasario dienų sumažėjo perpus, iki 118 000 tonų, trečiadienį rašo laikraštis „Izvestija“, cituodamas Rusijos muitų tarnybos Tolimųjų Rytų padalinio duomenis. Labiausiai sumažėjo mineralų, medienos ir kitų žaliavinių medžiagų eksportas, rodo duomenys. Ataskaitoje nėra pateikiami prekybos rodikliai JAV doleriais, ir agentūra kol kas negalėjo pateikti konkrečių skaičių.

Nuo pat 2014 metų, kai Vakarai įvedė sankcijas Rusijai, šalies prezidentas Vladimiras Putinas ragina perorientuoti ekonomiką į rytus, ir dėl to dabar Rusija tampa ypač pažeidžiama dėl užsitęsusios Kinijos izoliacijos. Galimas augimo sumažėjimas gresia itin netinkamu metu, kai V. Putinas stengiasi didinti išlaidas, siekdamas paskatinti ekonomikos plėtrą po ilgų stagnacijos metų.

„Kinijos ekonomikos sulėtėjimas kelia rimtų rizikų Rusijos prekybai, - sakė Tatjana Jevdokimova, „Norde Bank“ Maskvoje vyriausioji analitikė Rusijos klausimais. – Kuo ilgiau aktyvumas Kinijoje išliks mažas, tuo didesnė rizika, kad veikla logistikos grandyse bei gamyboje smarkiai sutriks ir neatsigaus artimiausiais ketvirčiais.“

Kinija yra didžiausia Rusijos prekybos partnerė, bendras dvišalės prekybos mastas 2018 metais sudarė 110 mlrd. JAV dolerių, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys. Nors Rusijos ekonomikai smogė ir pasaulinių naftos kainų nuosmukis dėl sumažėjusios paklausos, duomenys nerodo, kad nuo metų pradžios būtų sumažėjusios žaliavinės naftos eksportas į Kiniją.

Trečiadienį Maskvoje kalbėdamas su žurnalistais, Rusijos finansų ministro pavaduotojas Vladimiras Kolyčevas per daug nesureikšmino naujausių prekybos duomenų, pažymėdamas, kad dvišalė prekyba visada yra mažesnė sausio mėnesį dėl ilgų Rusijos Naujųjų metų atostogų.

Abi šalys ribojasi 4 209 kilometrų ilgio sausumos siena, kurią Rusija uždarė keleivių transportui sausio 31 dieną, bet paliko atvirą krovinių transportui.

Rusijos automobilių gamintoja „Kamaz PJSC“ iš Kinijos gauna apie dešimtadalį jai reikalingų detalių, tačiau po viruso protrūkio kai kuriuos užsakymus perskirstė vietos gamintojams, taip pat tiekėjams iš Indijos ir Baltarusijos, sako įmonės atstovas spaudai Olegas Afanasjevas. Bendrovė šiuo metu turi atsargų, kurių turėtų užtekti iki balandžio pabaigos, sakė jis.

Ką sako mūsų ekonomistai...

„Didelė Rusijos ekonomikos dalis priklauso nuo Kinijos tiesiogiai arba kaip esminė jungtis tiekimo grandinėse. Skatinimo priemonių, kuriomis politikos formuotojai tikėjosi paskatinti augimą šiais metais, dabar gali prireikti padengti užsitęsusį išorės paklausos nuosmukį“, – Scottas Johnsonas, „Bloomberg Economics“

Pajamos iš turizmo, manoma, taip pat turėtų sumažėti po to, kai šalies premjeras Michailas Mišustinas paskelbė, kad nuo vasario 20-osios šalis laikinai sustabdys Kinijos piliečių atvykimą į Rusiją. Kinija yra didžiausias turistų į Rusiją šaltinis, 2019 metais lankytojų iš šios šalies skaičius siekė 1,5 milijono.

„Neseniai įsišėlęs koronaviruso protrūkis gali tapti papildomu veiksniu, lemiančiu netikrumą dėl infliacijos, - kiek anksčiau vasarį teigė Dmitrijus Dolginas, „ING BAnk“ vyriausiais ekonomistas Rusijoje. – Bet kokia naujiena apie Kinijos ilgalaikio naudojimo prekių tiekimo sumažėjimą taip pat bus vienu iš rinkos dėmesį prikaustančių veiksnių artimiausiomis savaitėmis.“