Remiantis trečiadienį paskelbtais JAV prekybos departamento duomenimis, bendrasis vidaus produktas per metus išaugo 1,9 proc., viršydamas „Bloomberg“ apklausų prognozes, kuriose buvo nurodomas 1,6 proc. augimas. Vis dėlto tai yra sumažėjimas nuo 2 proc., užfiksuotų antrąjį ketvirtį, ir kol kas žemiausias rodiklis nuo 2018 m. pabaigos.

Augimą daugiausia lėmė vartotojų išlaidų stiprumas – pagrindinis ekonomikos variklis. Išlaidos padidėjo 2,9 proc. ir viršijo 2,6 proc. prognozes. Verslo atžvilgiu fiksuotos negyvenamosios investicijos sumažėjo ryškiausiai nuo 2015 m. pabaigos.

„Tai vis ta pati tema: stiprus vartotojas, silpnas verslas, – pažymi „NatWest Markets“ vyriausioji JAV ekonomistė Michelle Girard. – Klausimas, kas iš jų laimi? Mes linkstame prie pastarojo. Manome, kad verslo silpnybė išliks ir toliau, o vartotojas galiausiai sušvelnės.“

Kita vertus, „šie skaičiai nebūtinai atsako į klausimą“, priduria M. Girard. „Jie tik nurodo, kad yra problema.“

Augimo duomenys buvo paskelbti likus vos kelioms valandoms iki tol, kai Federalinio rezervų banko pareigūnai pranešė apie trečią iš eilės palūkanų normų sumažinimą, kad palaikytų plėtrą, ir prieš penktadieninę darbo vietų ataskaitą, kuri, ekonomistų nuomone, turėtų parodyti, kad įdarbinimas ir toliau lėtėja. Stabilizacijos požymiai gali būti geras ženklas prezidentui Donaldui Trumpui, kuris giriasi savo ekonominiais pasiekimais, nors jo prekybos karas su Kinija ir nykstantis pasaulinis augimas plėtrą pristabdė.

Lyginant su ankstesniais metais, BVP pastarąjį ketvirtį išaugo 2 proc. – tai silpniausias tempas per D. Trumpo prezidentavimo laikotarpį. Prezidento išsikeltas tikslas – 3 proc. metinis augimas – šiemet vis dar nepasiekiamas, nes 2018 m. jis tesiekė 2,5 procento.

Trečiadienį iš atskiros „ADP Research Institute“ ataskaitos paaiškėjo, kad spalio mėnesį privačiame sektoriuje darbo užmokestis padidėjo daugiau nei prognozuota ir šiek tiek pakilo nuo žemiausio lygio per keturis mėnesius.

BVP ataskaita parodė antrą iš eilės negyvenamųjų investicijų sumažėjimą, kuris per metus nukrito 3 proc., antrąjį ketvirtį sumažėjęs 1 procentu. Grynasis eksportas šiek tiek sulėtino augimą, atimdamas iš jo 0,08 procentinio punkto. Federalinės išlaidos paskatino vyriausybės vartojimo padidėjimą.

Galutiniai pardavimai vidaus pirkėjams per metus išaugo 2 proc. (nuo 3,6 proc. per pastaruosius tris mėnesius). Tai signalizuoja, kad paklausa nuosaikiai mažėja.

Ataskaita apie BVP, išsamiausią visų prekių ir paslaugų rodiklį, greičiausiai nepakeis Federalinio rezervų banko sprendimo dėl palūkanų normos, nors banko pareigūnai vartotojų stiprybę gali vertinti kaip svarbų ženklą, liudijantį, kad šalies ekonomikai atsiliepia užjūrio rinkų vangumas.

Tarptautinis valiutos fondas neseniai sumažino pasaulinio augimo prognozes šiems metams iki 3 proc., žemiausio lygio nuo finansų krizės laikų, kadangi visoms ekonomikoms nuo Kinijos iki Europos gresia stresas. JAV prekių prekybos duomenys šią savaitę parodė, kad tiek eksportas, tiek importas rugsėjį sumažėjo iki žemiausio lygio per daugiau nei metus.

Ką sako „Bloomberg“ ekonomistai

„Svarbiausias klausimas dėl augimo perspektyvų per ateinančius ketvirčius – ar vartotojai pajėgs adekvačiai tempti naštą, kol verslo investicijos ir eksportas mažėja dėl ekonominio netikrumo, prekybos įtampos ir dolerio stiprumo. Ketvirtąjį ketvirtį vartotojai laikėsi adekvačiai; „Bloomberg Economics“ tai nestebina, atsižvelgiant į vartotojų požiūrio atsparumą ir santykinę darbo rinkos sveikatą.“

– Carl Riccadonna, Yelena Shulyatyeva ir Eliza Winger

Ilgiausia iki šiol užfiksuota JAV ekspansija rodo vis daugiau vėsimo požymių (iš dalies – dėl nykstančio 2018 m. fiskalinių paskatų poveikio), o skirtingos didžiausios pasaulio ekonomikos dalys siunčia prieštaringus signalus.

Nedarbo lygis nukrito iki žemiausio lygio per pusę šimtmečio, stiprindamas vartojimą ir keldamas optimizmo rodiklius. Šiandienos ataskaita parodė, kad disponuojamosios pajamos po infliacijos per metus padidėjo 2,9 proc. (ankstesnį ketvirtį – 2,4 proc.).

Iš kitos pusės, gamyba, kuri sudaro 11 proc. ekonomikos, ir toliau silpnėjo, pasiekdama žemiausią lygį per 10 metų. Kompanijos, įskaitant naftos ir dujų žvalgybos, pasinaudojo kapitalo sąnaudomis, kad išsaugotų akcininkų vertę.

Verslo investicijų silpnumą lėmė konstrukcijos ir įranga, kurių abiejų rodikliai sumažėjo labiausiai per daugiau nei trejetą metų. Dėl sumažėjusios naftos ir dujų žvalgybos konstrukcijos susitraukė 15,3 proc., beveik puse procentinio punkto numušdamos bendrą augimą. Kompiuteriai ir orlaiviai pirmavo įrangos mažėjime.

Asmeninis vartojimas 1,93 procentinio punkto prisidėjo prie trečiojo ketvirčio BVP augimo, o vyriausybė pridėjo dar 0,35 punkto. Gyvenamasis nekilnojamasis turtas pirmą kartą nuo 2017 m. pabaigos taip pat prisidėjo prie augimo, sumažėjus būsto paskolų normoms: tai suteikė 0,18 procentinio punkto padidėjimą, sektoriui sugrįžus į 5,1 proc. augimo tempą.

Federalinio rezervų banko mėgstamas infliacijos matas, asmeninių vartojimo išlaidų kainų indeksas, neįskaitant maisto ir energijos, per ketvirtį išaugo 2,2 proc., ir tai daugmaž atitiko politikos formuotojų išsikeltą 2 proc. tikslą.

Antrojo ketvirčio BVP skaičiai bus patikslinti lapkritį ir gruodį, kai bus surinkti papildomi duomenys.