Kinijos centrinės valdžios nurodymu valdžios institucijos atliko sinchronizuotas operacijas miestuose, įskaitant tokius finansų centrus kaip Pekinas, Šanchajus, Šendženas ir Sudžou, pirmadienio vakarą pranešė Dziangsu provincijos televizijos kanalas. Valstybinis transliuotojas nepatikslino, iš kur gavo informacijos, ir nenurodė, kada buvo vykdyti reidai.

Valstybės saugumo pareigūnai apsilankė „Capvision“, konsultacinės įmonės su būstinėmis Niujorke ir Šanchajuje, Sudžou padalinyje, pranešė transliuotojas. „Capvision“ darbuotojai Šanchajaus kaimynystėje esančiame mieste buvo apklausti, biuruose atliktos kratos, kai kurie daiktai konfiskuoti, teigiama pranešime, bet nenurodyta, ar buvo nusitaikyta ir į kitas įmones.

Saugumo pareigūnai nustatė, kad „Capvision“ patvirtino konsultacinius projektus iš užsienio bendrovių, glaudžiai susijusių su užsienio vyriausybėmis, kariuomene ir žvalgybos agentūromis, teigiama antradienį Centrinės politinių ir teisinių reikalų komisijos – aukščiausios Komunistų partijos teisinės institucijos – oficialioje „WeChat“ paskyroje paskelbtame pranešime.

Pirmadienio vakarą „WeChat“ paskyroje išplatintame pareiškime „Capvision“ teigė, kad ryžtingai laikysis nacionalinio saugumo politikos ir vadovaus „sveikai konsultacijų pramonės plėtrai“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wangas Wenbinas antradienį Pekine surengtoje reguliarioje spaudos konferencijoje tyrimą pavadino „įprastais teisės aktų vykdymo priežiūros veiksmais“, kuriais siekiama sukurti „deramai reguliuojamą“ sektorių.

Pekinas pastaraisiais mėnesiais, stiprėjant įtampai su Jungtinėmis Valstijomis, ėmėsi griežtinti užsienio šalių prieigą prie konfidencialios informacijos, nors ministras pirmininkas Li Qiangas neseniai pažadėjo sukurti „plačią erdvę“ užsienio bendrovėms Kinijoje.

Balandžio mėnesį vyriausybė priėmė miglotą naują kovos su šnipinėjimu įstatymą, kuriuo išplėstas veiklų, galimai vertinamų kaip šnipinėjimas, sąrašas, todėl užsienio įmonėms kyla dar didesnių rizikų.

„Capvision“

JAV konsultacinėms bendrovėms – kurių paslaugomis dažnai naudojasi užsienio investuotojai ir tarptautinės bendrovės, norėdami atlikti deramas patikrinimo procedūras ir tyrimus Kinijoje, – skiriama ypač daug dėmesio. Pastarosiomis savaitėmis valdžios institucijos apklausė JAV konsultacinės įmonės „Bain & Company“ Kinijos biurų darbuotojus, taip pat nusitaikė į Niujorke įsikūrusios juridinių ekspertizių įmonę „Mintz Group“.

„Užsienio bendrovės turi įvertinti, ar jų darbas Kinijoje galėtų būti traktuojamas kaip priešiškos darbotvarkės palaikymas, – teigė Niujorke veikiančios konsultacinės įmonės „Teneo Holdings LLC“ vykdomasis direktorius Gabrielis Wildau. – Informacija, kuri iš pirmo žvilgsnio neatrodo konfidenciali ar susijusi su nacionaliniu saugumu, gali būti įvardijama kaip tokia, jei ji naudojama teikiant patarimus, kuriais siekiama įgyvendinti prieš Kiniją nukreiptą arba atsiskyrimą skatinančią darbotvarkę.“

Nėra aišku, kur tos raudonos linijos, todėl bet kokia veikla, patenkanti į pilkąją zoną, tikriausiai turėtų būti atliekama už Kinijos ribų, pridūrė G. Wildau. „Sprendžiant iš pastarųjų incidentų, Kinijos personalas ir ilgalaikiai ekspatriantai greičiausiai susiduria su didesnėmis rizikomis nei atvykstantys vadovai“, – samprotavo jis.

Valstybinės paslaptys

Kinijos valdžios institucijos neseniai nustatė, kad „sudėtingos istorijos užsienio institucijos“, siekdamos pavogti valstybės paslaptis, naudojosi vietos konsultacinių įmonių paslaugomis, teigiama antradienį Centrinės politinių ir teisinių reikalų komisijos pateiktame pranešime.

Pranešime cituojamas vienas Šanchajaus nacionalinio saugumo biuro policijos pareigūnas, kurio teigimu, „Capvision“ taip pat patvirtino konsultacinius projektus tokiose įslaptintose srityse kaip nacionalinė gynyba ir pažangiausios technologijos. Dėl to jos darbuotojai buvo priversti skambinti į karines įmones ir slaptų mokslinių tyrimų padalinius, kad gautų informacijos – abiejose šiose srityse Vašingtonas pastaraisiais mėnesiais įvedė prekybos apribojimus Kinijai.

Tokiomis aplinkybėmis Pekinas siekė apriboti užsienio įmonių prieigą prie Kinijos duomenų šaltinių, taip iš dalies reaguodamas į seriją JAV mokslinių tyrimų institucijų parengtų ataskaitų, kurios sustiprino griežtą Vašingtono poziciją Kinijos atžvilgiu, šią savaitę pranešė laikraštis „Wall Street Journal“ (WSJ), cituodamas su šiuo klausimu susipažinusius šaltinius.

Kinijos tarnybos, pavyzdžiui, „Wind Information Co.“, pastaraisiais mėnesiais nustojo teikti išsamią informaciją apie šalies įmones užsienio klientams. Kinijos kibernetinės erdvės administracija, įtakinga šalies interneto prižiūrėtoja, kovo mėnesį taip pat nurodė duomenų teikėjams apriboti užsienio šalių prieigą prie konfidencialios informacijos, tokios kaip patentai ir statistika, informavo žurnalas cituodamas šaltinius, kurie konsultavosi su Kinijos valdžios institucijomis.

Bendrovių „Qichacha“ ir „TianYanCha“ – panašias paslaugas teikiančių įmonių – registrų duomenų bazės kurį laiką buvo neprieinamos ir ne žemyninės Kinijos naudotojams, teigė keli su situacija susipažinę šaltiniai.