Šalyje, kur asmeninis turtas 2018 metais, kaip nustatyta, yra pašokęs iki rekordinio 24 trln. JAV dolerių lygio – didelė dalis šios sumos (vienas trilijonas dolerių) laikoma užsienyje, - tokios pertvarkos žada dosnias mokestines rinkliavas. Susirūpinimas, kaip naujosios taisyklės bus taikomos, jau pakurstė mases Kinijos klientų kurti fondus užsienyje.

Griežtesni mokesčiai vietos rinkoje gali turėti padarinių anapus Kinijos krantų, atsižvelgus į tai, kad pastaraisiais metais pastebimas tikras Kinijos turtuolių pirkimo bumas, kuris sukėlė kainas kone viskam, nuo nekilnojamojo turto Vankuveryje ir Sidnėjuje iki garsių menų kūrinių bei aukščiausios rūšies vynų.

Kinijos valstybinė mokesčių administracija nesureagavo į faksu nusiųstą prašymą pakomentuoti.

Žemiau pateikiami keli scenarijai, kaip naujosios apmokestinimo taisyklės gali paveikti – ir pažaboti – Kinijos turtuolius:

Griežtos priemonės „mokesčių rojui“

Pagal naująsias taisykles lengvatinio apmokestinimo bendrovių savininkai ne tik mokės mokesčius už gaunamus dividendus, bet ir bus apmokestinti 20 proc. mokesčiu nuo pelno, nors anksčiau jiems buvo taikomas nulinis mokesčių tarifas. Tokia nauja tvarka pakurstė daugelį turtingų šeimų ieškoti „išsigelbėjimo“ per fondus, kurie dažnai apsaugo turtingus įmonių savininkus nuo mokesčių mokėjimo prievolės. Be to, Kinijos valdžia, sudariusi tarptautinę duomenų dalijimosi sutartį, žinomą, kaip Bendrasis duomenų teikimo standartas (Common Reporting Standard, arba CRS), lengviau suseka užsienyje įsigytus nuosavybės objektus ar veikiančias „priedangos“ bendroves.

Neaišku, kaip vyriausybė panaudos CRS duomenis, ypač 2019 metų pradžioje, bet šalies valdžia gali atleisti nuo sankcijų stabilaus perėjimo prie naujos tvarkos laikotarpiu arba susitelkti ties nuobaudomis didžiausiems pažeidėjams, teigia „Ernst & Young“ partneris Jasonas Mi (Pekinas).

Spragų pildymas

Anksčiau turtingieji galėjo išvengti mokesčių užsienyje registruotam pelnui, įsigydami užsienio pasą ar žalią kortą ir kartu išsaugodami Kinijos pilietybę. Bet nuo sausio tokia sistema nebeveiks, nes vyriausybė apmokestins visų asmenų, turinčių „hukou“, tai yra oficialius gyvenamosios vietos registracijos dokumentus, pasaulines pajamas, nepriklausomai nuo to, ar šie turi kitų valstybių pasus ar žalią kortą. Tokia naujovė pakurstė daugelį žmonių 2018 metais atsisakyti Kinijos pilietybės ir „hukou“, siekiant išvengti mokesčių mokėjimo už užsienio pajamas nuo 2019 m. sausio 1 dienos, pažymi teisės paslaugų įmonės „Zhong Lun“ (Šanchajus) partneris ir mokesčių specialistas Peteris Ni.

Dovanojimo ribojimai

Magnatai, perleidžiantys turtą giminėms ar trečiosioms šalims, naujaisiais metais taip pat gali sulaukti mokestinės pertvarkos, atsižvelgiant į tai, kaip griežtai Kinija taikys taisyklės dovanoms, sakė „Zhong Lun“ atstovas P. Ni. Anot mokesčių specialisto, mokesčiai gali siekti iki 20 proc. įvertinto turto vertės.

Kinų turtas užsienyje
Pavyzdžiui, jeigu magnatas perleistų užsienyje turimas vieno milijono dolerių vertės akcijas savo sūnui nemokamai ir jeigu tos akcijos magnatui pirkimo momentu kainavo 100 000 JAV dolerių, magnatas gali būti apmokestintas 20 proc. nuo tų akcijų vertės prieaugio (900 000 JAV dolerių), tai yra 180 000 JAV dolerių suma.

Apmokestinimo rizika bus dar didesnė, jeigu dovanos gavėjas yra užsienietis, nes jų turtas gali būti „nepasiekiamas“ Kinijos valdininkams, pažymi P. Ni.

Griežtesnis mokesčių rinkėjas

Mokesčių institucijos atidžiau stebės ir tikrins didelės vertės turto turinčius asmenis, naudodamos turimas daug modernesnes priemones, priduria P. Ni. Viena iš jų – tai „Golden Tax System Phase III“ platforma, kuri vis dažniau taikoma siekiant susekti visus asmenų pajamų šaltinius. Sistema leidžia institucijoms peržiūrėti įvairius su mokesčiais susijusius duomenis, išsklaidytus po skirtingus vyriausybinius departamentus, vienoje platformoje. Naujoji sistema taip pat patobulina identifikavimo procesą, užkirsdama kelią asmenims išskirstyti savo pajamas per kelis šaltinius ar su skirtingais asmens tapatybės kortelės numeriais, taip siekiant mažesnių mokesčių.

Bet ne tik turtingiesiems gresia griežtesnė mokesčių aplinka. Kinija sumažino slenkstį, taikomą sukliudyti piliečiams su pradelstais mokesčiais palikti šalį - nuo vieno milijono juanių iki 100 000 juanių (14 600 JAV dolerių), skelbia Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“.

Nekilnojamojo turto apmokestinimas

Ateityje Kinija ruošiasi įvesti nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, kuris gali įsigalioti jau 2020 metais. Nors mokesčio tarifai ir kita su jais susijusi smulkesnė informacija dar neviešinami, tokio mokesčio perspektyva privertė asmenis, turinčius daug apartamentų, sunerimti, ir jau dabar nekilnojamasis turtas, kaip investavimo priemonė, atrodo daug mažiau patraukli, sako „Ernst & Young“ partneris Jasonas Mi.