Liepos duomenys rodo, kad Kinijos atsigavimas nėra tolygus – vartojimas atsilieka nuo pramonės produkcijos augimo. Norint tvariai sugrįžti prie augimo tendencijų, Kinijai teks sulaukti stipraus privataus vartojimo atsigavimo, nes konfliktas su JAV ir koronaviruso pandemijos atsinaujinimo pavojus kelia riziką stebėtinai stipriai išorinei paklausai, kuri šiais metais dar nenuvylė.

„Greito atsigavimo viltys akivaizdžiai blėsta – vartojimas vis dar atsilieka, o darbo rinka ir toliau patiria spaudimą“, – teigia Zhou Hao, vyresnysis kylančių rinkų ekonomistas iš Singapūro „Commerzbank AG“.

Politikos formuotojams

pabrėžiant rizikos kontrolę ir pristatant naujas paskatas, „artimiausioje ateityje augimo tempas dar sulėtės“, – sakė jis.

Kinijos akcijų ir valiutų rinkos į šiuos duomenis beveik nereagavo. CSI 300 lyginamasis indeksas ryte pakilo 0,2 proc., o užjūrio juanis mažai tepakito.

Tikimasi, kad JAV ir Kinija artimiausiomis dienomis aptars prekybos susitarimo pirmojo etapo įgyvendinimą. Penktadienį Kinijos Liaudies bankas į finansų sistemą įdiegė daugiausia trumpalaikių lėšų nuo gegužės mėnesio, siekdamas sumažinti grynųjų pinigų mažėjimo riziką tuo metu, kai vyriausybė išleidžia didelę obligacijų emisiją, o tarpbankinis finansavimas užbaigia terminą.

Vyriausybė neseniai spekuliavo vadinamuoju „dvigubos cirkuliacijos“ plėtros modeliu, pagal kurį labiau savimi pasitikinti vidinė ekonomika tampa pagrindine augimo varomąja jėga. Tačiau kol kas nebuvo pranešta, kaip vyriausybė ketina įgyvendinti šią politiką arba ką ji darys, kad paskatintų vidinę paklausą.

Ką sako „Bloomberg“ ekonomistai…

Lėtėjantis pramonės produkcijos augimo tempas ir toliau mažėjantys mažmeniniai pardavimai liudija, kad silpna paklausa stabdo atsigavimą.

Dėl silpnesnių nei tikėtasi rezultatų didėja tikimybė, kad artimiausiais mėnesiais Kinijos Liaudies bankas sumažins palūkanų normas, nors pastaruoju metu centrinis bankas rodė politikos normalizavimo ženklus.

Chang Shu, vyriausiasis Azijos ekonomistas:

Nedarbo lygis ir toliau išlieka stabilus – 5,7 proc., tačiau rodiklis neapima visos darbo rinkos. Darbuotojų migrantų nedarbo lygis aukščiausią tašką pasiekė balandžio mėnesį ir toliau vis mažėjo – birželio pabaigoje tokių darbuotojų buvo maždaug 5 milijonais mažiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.

Pastarųjų mėnesių atsigavimas nebuvo pakankamas, kad visiškai ištrintų viruso protrūkio padarytą žalą. Pirmuosius septynis šių metų mėnesius produkcijos ir mažmeninės prekybos apimtys vis dar buvo mažesnės nei pernai tuo pat metu, o investicijos į ilgalaikį turtą per šį laikotarpį susitraukė 1,6 proc.

Pirmą kartą šiais metais mažmeninė prekyba tapo teigiama ir ūgtelėjo 0,2 proc., lyginant su ankstesniais metais, nors žmonių nenoras valgyti restoranuose smarkiai sumažino vartojimą. Išlaidos viešajam maitinimui sumažėjo 11 proc.

„Atsigavimo tempas yra sulėtėjęs, ir prireiks daugiau laiko, kad augimas sugrįžtų į potencialų lygį“, – teigia Šanchajaus „Australia and New Zealand Banking Group Ltd“ ekonomistas Xing Zhaopeng. Jis tvirtina, kad sektorių disbalanso negalima ištaisyti pasitelkus bendrąsias paskatas, pridurdamas, kad tikslinė skatinimo politika turėtų būti parengta antrąjį šių metų pusmetį.