Kalbant apie šiaurinių Dzilino ir Heilongdziango provincijų pacientus, panašu, kad virusą susirgusieji gali nešioti ilgesnį laiką, o sveikimo laikas taip pat gali būti ilgesnis – tą rodo neigiamas nukleorūgščių tyrimas.

Tokias naujienas antradienį šalies valstybinei televizijai pranešė Qiu Haibo, vienas geriausių Kinijos intensyviosios priežiūros gydytojų.

Taip pat atrodo, kad šiaurės rytinių provincijų pacientų simptomai nuo užsikrėtimo išsivystė ilgiau nei per laikotarpį nuo vienos iki dviejų savaičių, kaip buvo pacientams Uhane. Dėl šios nusitęsusios susirgimo pradžios pareigūnams sunkiau atsekti atvejus prieš tai, kol jie išplinta, aiškino Qiu Haibo, šiuo metu gydantis pacientus šiauriniame šalies regione.


„Dėl ilgesnio laikotarpio, kurio metu užsikrėtusiems pacientams nepasireiškia simptomų, susidarė šeimos infekcijų židiniai“, – teigia gydytojas. Anksčiau jis dirbo Uhane ir padėjo dorotis su pirminiu protrūkiu. Per pastarąsias dvi savaites pranešta apie 46 atvejus, užfiksuotus trijuose dviejų provincijų miestuose – Šulane, Dziline ir Šenjange. Atsinaujinusi infekcija paskatino ir vėl pritaikyti ribojimo priemones daugiau nei 100 mln. gyventojų turinčiame regione.

Mokslininkai vis dar iki galo nesupranta, ar viruso pasikeitimai yra reikšmingi. Gali būti, kad skirtumus Kinijos gydytojai nustato ir todėl, jog dabar jie gali stebėti pacientus gerokai kruopščiau ir atidžiau, nei turėjo galimybę ankstyvuoju protrūkio Uhane etapu. Kai centrinės Kinijos miestą supurtė viruso protrūkis, vietos sveikatos priežiūros sistema pasidarė tokia perkrauta, kad buvo gydomi tik sunkiausiai susirgę pacientai. Šiaurės rytų regione susiformavęs židinys, palyginti su Hubėjaus protrūkiu, palietusiu daugiau nei 68 tūkst. žmonių, yra žymiai mažesnis.

Visgi turimos išvados leidžia spręsti, kad išliekantis netikrumas dėl to, kaip pasireiškia virusas, kliudys vyriausybių bandymams pažaboti jo plitimą ir atverti nukentėjusias ekonomikas.

Mokslininkai visame pasaulyje bando išsiaiškinti, ar virusas, sklisdamas žmonių populiacijoje, pastebimai mutuoja, kad taptų dar labiau užkrečiamas, tačiau ankstyvieji šią galimybę analizuojantys tyrimai buvo kritikuoti kaip pernelyg išpūsti.

Skirtumai šiaurės rytų regione

Qiu Haibo teigimu, gydytojai taip pat pastebėjo, kad šiaurės rytų regiono židinio pacientams daugiausia pažeisti plaučiai, o štai pacientai Uhane patyrė daugybės organų pažeidimų, įskaitant širdį, inkstus, žarnyną ir aplinkui esančius organus.

Dabar pareigūnai mano, kad naujasis židinys susiformavo dėl kontaktų su užsikrėtusiais atvykėliais iš Rusijos, kurioje viruso protrūkis yra vienas didžiausių pasaulyje. Genetinės sekos išsidėstymas parodė šiaurės rytų regiono ir su Rusija susijusių atvejų atitikimus, teigia Qiu Haibo.

Šiaurės rytų židinyje tik 10 proc. pacientų yra kritinės būklės, ligoninėje atsidūrė 26.

Kinija agresyviai mėgina sustabdyti naujų atvejų plitimą. Šią savaitę Pekine turi prasidėti kasmetinis politikų susitikimas. Į sostinę patvirtinti vyriausybės darbotvarkės suplūs tūkstančiai delegatų. Centrinė Kinijos vadovybė pasiryžusi orientuotis į stabilumą ir kontrolę.

Šiaurės rytų provincijos nurodė sugrąžinti ribojimo priemones: sustabdytas traukinių eismas, uždarytos mokyklos ir gyvenamieji kvartalai. Gyventojus, kurie galvojo, kad blogiausia – jau praeityje, tokia situacija nuliūdino ir sukėlė jiems nerimą.

„Žmonėms nereikėtų galvoti, kad pikas jau praėjo, ir nustoti būti budriems. Visiškai įmanoma, kad epidemija tęsis dar ilgai“, – antradienį per valstybinę televiziją sakė infekcinių ligų specialistas Wu Anhua.