Oficialus gamybos pirkimų vadybininkų indeksas beveik nepasikeitė (birželį siekė 50,9, o gegužę – 51). Tai iš esmės atitiko ekonomistų prognozuojamus 50,8 ir viršijo 50-ties riboženklį, rodantį plėtrą.

Ne gamybos matuoklis, matuojantis veiklą statybų ir paslaugų sektoriuose, buvo žemesnis nei tikėtasi – 53,5. Mažesnį rodiklį daugiausia lėmė nauji virusų protrūkiai kai kuriose šalies dalyse, nes jie sumažino vartotojų aktyvumą.

„Gamybos sektoriaus augimas antroje metų pusėje gali išlikti stabilus, palaikomas stiprios išorinės paklausos, o paslaugų sektorius atsigaus palaipsniui, – sakė „Natwest Group Plc.“ ekonomistė Peiqian Liu. – Kinija turės paspartinti skiepijimo programą, kad galėtų toliau atverti ekonomiką.“

Pastaraisiais mėnesiais po sparčios popandeminės plėtros atsigavimas stabilizavosi, o skirtingų sektorių augimas suvienodėjo. PMI skaičiai atitinka lūkesčius, kad augimas palaipsniui lengvės iki metų pabaigos, tačiau išliks stabilus, o tai reiškia, kad centriniam bankui nebūtina keisti savo politinės pozicijos.

Kinijos Liaudies bankas šią savaitę šalies ekonomiką įvertino teigiamai, sakydamas, kad ji rodo daugiau stabilumo ir stiprumo, nors pasaulinė ir vidaus rizika vis dar išlieka. Aštuonių ankstyvųjų rodiklių indeksas, kurį stebi „Bloomberg“, birželį taip pat parodė stabilų augimą.

Rodikliai liudija tvirtus antrojo ketvirčio BVP duomenis, kurie turėtų būti pristatyti liepos viduryje. Tačiau atotrūkis tarp gamybos ir vartojimo greičiausiai išliks didelis.

Chang Shu, vyriausioji Azijos ekonomistė taip pat teigė, kad tiekimo grandinių problemos atsiliepia gamybai, o kai kurių pramonės šakų produkciją pastaruoju metu paveikė kompiuterių mikroschemų ir anglies bei elektros tiekimo trūkumas, pranešė NBS. Transporto priemonių gamybos ir naujų užsakymų subindeksai mažėjo du mėnesius iš eilės, atspindėdami neigiamą mikroschemų stygiaus poveikį šiam sektoriui.

„Tarp kitų rodiklių ryškiai išsiskyrė kainų spaudimo mažėjimas, nes ženkliai nukrito tiek gamybos sąnaudos, tiek produkcijos kainos, o tai liudija vyriausybės priemones padidinti kai kurių medžiagų tiekimą ir kainų stabilizavimą“, – sakė ji.

Gamybos paklausa išliko stipri, o naujų užsakymų subindeksas pakilo iki 51,5. Tačiau nauji eksporto užsakymai susitraukė antrą mėnesį iš eilės, galbūt dėl Jantiano uosto spūsčių, kai vietiniai viruso atvejai Kinijos pietuose sutrikdė operacijas. Regioniniai protrūkiai taip pat pakenkė paslaugų pramonei, o oro transporto, viešbučių ir maitinimo sektorius stebinčių indeksų susitraukimas rodo aktyvumosumažėjimą, pranešė NBS.

Užimtumas ir toliau mažėjo. Gamybos darbo vietų indeksas birželį šiek tiek pakilo (iki 49,2), tačiau ne gamybos dar pablogėjo (iki 48).

„Nedidėjant paslaugų užimtumui, valdžia nė negalvos apie plataus masto sugriežtinimą, – pažymėjo Raymondas Yeungas, „Australia & New Zealand Banking Group Ltd.“ Kinijos vyriausiasis ekonomistas. – PBOC greičiausiai laikysis neutralios pinigų rinkos pozicijos.“