Tuo metu, kai turtingos valstybės, tokios kaip Jungtinės Valstijos ir Australija – abi svarbios Kinijos partnerės, – šiuo metu draudžia įvažiuoti į šalį visiems nerezidentams keliautojams iš žemyninės Kinijos, toliau plintant virusui ir augant aukų skaičiui, mažiau išsivysčiusios šalys, priklausomos nuo Pekino, laikosi švelnesnio požiūrio, balansuodamos tarp susirūpinimo dėl visuomenės sveikatos, galimų pasekmių ekonomikai ir vidaus politikos padarinių.

Ypač tose valstybėse, kurios Kiniją vadina savo didžiausia prekybos partnere ir didžiausiu turistų šaltiniu, priemonės, ribojančios šalies žemyninės dalies turistų srautus, gali atsiliepti augimui. Ribojamosios priemonės taip pat gali užrūstinti Pekino pareigūnus, kovojančius su protrūkiu ir mėginančius išvengti tolesnės žalos pasauliniam Kinijos įvaizdžiui.

„Šalys, įvedančios kelionių apribojimus Kinijai, mėgins atsargiai sureguliuoti bet kokią galimą politinę įtampą, - sako Kaho‘as Yu, vyresnysis konsultacinės įmonės „Verisk Maplecroft“ Azijos regiono analitikas. – Rimta pandemijos grėsmė – galimas protrūkis šiose šalyse – turės poveikį jų vidaus politikai, pavyzdžiui rinkimams, ir gali pranokti geopolitinio pobūdžio sumetimus, - pridūrė jis. – Bet tuo pat metu šios šalys labai atsargiai renkasi kelionių apribojimus, kad išvengtų Pekino pykčio ir geopolitinių padarinių.“

Palyginimas su holokaustu

Kinija jau išreiškė savo nepasitenkinimą dėl kai kurių kelionių apribojimų, kurių nerekomendavo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Pareigūnas, šiuo metu einantis Kinijos ambasadoriaus pareigas Izraelyje, palygino šalies kelionių apribojimus, taikomus kinų piliečiams, su holokaustu, kai žydai buvo varomi nuo sienų. Vėliau ambasada atsiprašė, praneša naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP).

Po to, kai JAV valstybės departamentas paskelbė Kinijai aukščiausio lygio perspėjimą dėl kelionių draudimo, Kinijos užsienio ministerijos atstovė spaudai Hua Chunuing pareiškė, kad „JAV komentarai ir veiksmai nėra nei pagrįsti faktais, nei veiksmingi šiuo konkrečiu laiku.“ Pirmadienį per spaudos konferenciją Hua Chunung užsipuolė Jungtines Valstijas, jog šios buvo pirmosios, kurios evakavo konsulato personalą iš Uhano ir paskelbė apie draudimą keliauti Kinijos piliečiams.

„PSO nepritaria – ir net atmeta tokią galimybę – Kinijai taikomam kelionių bei prekybos draudimams, – sakė Hua Chunung, – Ištikus visuomenės sveikatos krizei, valstybės turėtų bendromis jėgomis mėginti įveikti sunkumus, užuot pasitelkusios prieš kaimynines valstybes nukreiptas praktikas – jau nekalbant apie pasinaudojimą kitų sunkumais.“

Ekonominiai rūpesčiai

Kai kurios vargingesnės šalys, palaikančios glaudžius ryšius su Kinija, tokios kaip Kambodža, atvirai ir aiškiai prabilo apie galimą ekonominę bei diplomatinę žalą dėl kelionių draudimo. Būdama patikimiausia prezidento Xi Jinpingo partnerė Pietryčių Azijoje, Kambodža nuo 2016 metų iki 2019 metų rugpjūčio pritraukė apie aštuonis milijardus dolerių iš Kinijos, daugiau nei trečdalį savo užsienio investicijų, rodo oficialios naujienų agentūros „Xinhua News Agency“ duomenys. Skrydžių į Kiniją draudimas „sunaikins karalystės ekonomiką ir neigiamai atsilieps geriems abiejų šalių santykiams“, – savo pareiškime teigia Kambodžos premjero Hun Sneo administracija.

Kambodžos piliečiai, „kurie šiuo metu dirba ar studijuoja Kinijoje, įskaitant ir tuos, kurie šiuo metu Uhane, turi ten likti ir drauge su kinų tauta stoti į kovą su šia liga“, – sausio 30 dieną Pnompenyje kalbėjo Hun Senas, kaip skelbia „Voice of America“. – „Nenusigręžkite nuo kinų tautos šiuo sunkiu metu“.

Pasak Zafaro Mirzos, specialiojo Pakistano premjero padėjėjo sveikatos klausimais, Pakistanas, pagrindinė Kinijos diplomatinė bei karinė sąjungininkė, atšaukė skrydžius į Kiniją, bet greitai, vos po penkių dienų juos atnaujino, vadovaudamasis PSO rekomendacijomis. Jis pridūrė, kad Kinijos sveikatos priemonių planai yra „geriausi“, ir Pakistanas, kaip šalies kaimynė, turintis „gerbti jos vykdomas politikas“.

Kinija investavo milijardus dolerių į Pakistaną, be to, eksportuoja karinę įrangą į šalį. Šalies, kurių daugumą sudaro musulmonai, premjeras Inras Khanas, ne kartą atsisakė viešai komentuoti Kinijos musulmonų uigūrų padėtį. Bent milijonas jų yra laikomi kalėjimams prilygstančiose stovyklose toliausiai į vakarus nutolusiame Sindziango regione.

Šri Lanka, viena iš pagrindinių paskolų ir investicijų iš Kinijos gavėja, net išgyrė „puikius diplomatinius santykius“ su Kinija dėl leidimo evakuoti jų piliečius.

Daugeliui šalių, priklausomų nuo Kinijos prekybos, investicijų ar turizmo – įskaitant ir tokias jurisdikcijas kaip Honkongas, kuris susiduria su dideliu gyventojų spaudimu visiškai uždrausti keliones, - iškyla papildoma rizika. „Vos tik apribojimai įsigalios, gali kilti keblumų – gali prireikti daug laiko, kol jie bus atšaukti, - sakė Ynzhongas Huangas, vadovaujantis Seton Holo universiteto Pasaulio sveikatos studijų centrui ir yra Tarptautinių santykių tarybos vyresnysis mokslinis bendradarbis. – Ir būtent tai gali pridaryti ekonominės žalos, ne tik Kinijai, bet šalims, kurios įveda šias priemones, – o tokioje situacijoje pralaimėtų visi“.

Būtinos atsargumo priemonės

Nors Kinija kritikuoja JAV reakciją, įskaitant ir draudimą įvažiuoti į šalį bet kuriam užsienio piliečiui, per pastarąsias dvi savaites viešėjusiam Kinijoje, kelios Pietryčių Azijos šalys ėmėsi griežtesnių priemonių.

Filipinai, kur užregistruotas pirmasis mirties nuo viruso atvejis už Kinijos ribų, draudžia įvažiuoti į šalį lankytojams iš visos Kinijos, įskaitant Honkongą ir Makao, taip pat draudžia filipiniečiams keliauti į šias teritorijas. Prezidentas Rodrigas Dutertė pareiškė, kad toks žingsnis žengtas siekiant užkirsti kelią protrūkio plitimui, ir griežtai sukritikavo žmonių, kaltinančių Kiniją, „ksenofobistines“ nuotaikas.

„Mes esame tautų bendruomenė – mes bendradarbiaujame“, – pirmadienį žurnalistams sakė R. Dutertė. – Kinija buvo mums gera. Ką galime dabar padaryti – atsilyginti ir jiems tuo pačiu“.

Penktadienį Singapūras sustabdė vizų išdavimą Kinijos piliečiams, norintiems vykti į šią miestą-valstybę. Tuo pat metu jis įvedė panašius apribojimus bet kuriam užsienio piliečiui, neseniai viešėjusiam Kinijoje. Singapūro premjeras Lee Hsien Loongas šeštadienį teigė, kad apribojimai įvesti „tik norint apsaugoti mūsų visuomenės sveikatą“, rašė „Today Online“. Jis pasmerkė antikiniškas nuotaikas ir pareiškė, kad visos valstybės privalo susitelkti ir bendromis jėgomis sustabdyti protrūkį.

„Mes linkime Kinijai sėkmės kovoje su virusu, – Lee Hsien Longo žodžius citavo „Today Online“. –Tikime, kad Kinija ir kitos šalys bendromis pastangomis laimės šį mūšį.“

„Išlaikyti švarius savo namus“

Mianmaras, kuriame kol kas nėra patvirtintų viruso atvejų, paskelbė laikinai draudžiantis įvažiuoti visiems lankytojams iš Kinijos, be to, šalis per praėjusį savaitgalį evakavo 59 studentus iš Uhano.

Vyriausybė „visada pirmenybę teikia nacionaliniams interesams, kartu mėgindama išlaikyti gerus santykius su Kinija“, sakė Monywa Aung Shinas, valdančiosios Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) partijos atstovas spaudai.

Nors Tailandas pirmadienį išliko viena iš saujelės Pietryčių Azijos šalių, neuždraudusi Kinijos piliečiams įvažiuoti į šalį, sveikatos apsaugos ministras per praėjusį penktadienį vykusią spaudos konferenciją pareiškė, kad svarbiausias jo tikslas yra sustabdyti ligos plitimą.

„Ekonominė perspektyva yra antraeilis dalykas, – sakė Anutinas Charnvirakulas, pridurdamas, kad kelionių srautai iš Kinijos jau sumažėjo 80 proc. ir kad nėra jokios būtinybės uždrausti keliauti ar apriboti vizų Kinijos piliečiams išdavimą. „Mums svarbiausia išlaikyti švarius savo namus, - sakė jis. – Priešingu atveju, ekonominis poveikis gali būti pražūtingas.“