Bendrasis vidaus produktas (BVP) per tris mėnesius iki rugsėjo išaugo 6,5 proc., palyginti su analogišku parėjusių metų laikotarpiu, ir šis augimas buvo mažesnis, nei prognozavo „Bloomberg“ analitikai (6,6 proc.) ir lėtesnis nei ankstesnį ketvirtį (6,7 proc.). Šis augimas buvo lėčiausias nuo 2009 metų, kai pasaulį sudrebino pasaulinė finansinė krizė.

Šalies ekonomika šiais metais susidūrė su didesniais sunkumais, nepasitikėjimą ir prognozes nusilpnino gilėjanti įtampa dėl prekybos ir smunkanti akcijų rinka. Minėti sunkumai paskatino pareigūnus paspartinti stimuliavimo priemonių programą ir tolesnės paramos pažadus, tačiau gali prireikti laiko, kol tokių priemonių poveikis bus juntamas, ir neatmetama tolesnių priemonių būtinybė.

Kinijos nacionalinio statistikos biuro (NSB) atstovas Mao Shengyongas penktadienį per spaudos konferenciją pareiškė, kad nors tarptautinė situacija daro „neigiamą spaudimą“ Kinijos ekonomikai, augimas vis dar yra stabilus ir šalis turėtų pasiekti tikslinį 6,5 proc. metinį augimo rodiklį.

Kinijos pramonės gamyba rugsėjį, palyginti su 2017 metų rugsėju, padidėjo 5,8 proc., kai tuo tarpu analitikai prognozavo 6 proc. prieaugį, pranešė Nacionalinis statistikos biuras (NSB).

Mažmeninės prekybos apimtys rugsėjį padidėjo 9,2 proc., kai tuo tarpu ekspertai prognozavo 9 proc. augimą. Investicijos į ilgalaikį turtą per pirmuosius devynis mėnesius pašoko 5,4 proc., palyginti su 5,3 proc. analitikų prognozuotu rodikliu. Mėnesinis nedarbo lygis miestų teritorijose rugsėjo pabaigoje sudarė 4,9 proc.

„Kinijos ekonomika lėtina greitį, – sakė „HSBC Holdings Plc“ Honkonge Azijos ekonomikų tyrimų skyriaus vadovas Fredericas Neumannas. – Nors būtų paprasčiau kaltinti prekybos konfliktą su Jungtinėmis Valstijomis, lėtėjimą kol kas daugiau lemia vidaus problemos – mažėja išlaidos infrastruktūrai, augimo impulsą praranda automobilių pardavimai.“

Prieš pat pasirodant naujausiai statistikai, Kinijos aukščiausio rango finansų pareigūnai paskelbė planuojantys paremti investuotojų pasitikėjimą smunkančioje šalies akcijų rinkoje.

Kinijos vicepremjeras Liu He, pagrindinis prezidento Xi Jinpingo patarėjas ekonominiais klausimais, šalies centrinio banko, bankininkystės, draudimo bei vertybinių popierių rinkos reguliavimo institucijų vadovai penktadienį išsakė savo paramą rinkai ir pažadėjo imtis priemonių, kurios padėtų sušvelninti finansinį spaudimą bendrovėms.

„Įvairiausios rizikos ir problemos, kurių susikaupė praeityje, dabar ima reikštis, ir tai neišvengiamas procesas, kurį būtina vertinti protingai“, – interviu naujienų agentūrai „Xinhua“ sakė Liu He. Nors Kinijos ekonomika šiuo metu susiduria su sunkumais, jos augimo prognozė ilgalaikiu laikotarpiu „labai šviesi“. Pasak Liu He, prekybos karas Kinijai daro labiau psichologinį poveikį, vyriausybė palaiko kontaktus su JAV ir „skiria didelį dėmesį“ akcijų rinkos stabiliai plėtrai.

Pareigūnas taip pat paneigė spekuliacinius pranešimus, neva privatus ūkis stumiamas į nuošalį, o valstybinės įmonės, atvirkščiai, palaikomos žengia sparčiais žingsniais į priekį. Jis pareiškė, kad „nėra tokio dalyko“, pridurdamas, kad du sektoriai yra tarpusavyje susiję ir turi bendradarbiauti. Liu He teigimu, kai kurie bankai „visiškai klaidingai“ mąsto, kad saugiau skolinti valstybinėms bendrovėms nei privačioms.

Kinijos pagrindinis akcijų indeksas „Shanghai Composite Index“ penktadienį Šanchajuje dienos prekyboje pašoko 2,4 proc.

Šalies ekonomistų nuomone, „sulėtėjimą kursto susilpnėjęs gamybos sektorius“. Augimas gamybos sektoriuje trečiąjį metų ketvirtį, palyginti su antruoju, sulėtėjo nuo 6 iki 5,3 procento. „Mes matome, kad į metų pabaigą augimas silpsta, nes prekybos karo poveikis tampa vis labiau matomas ir juntamas, o palaikančioms valdžios inicijuotoms politikoms reikia laiko“, – sakė „Bloomberg Economics“ ekspertai Chang Shu ir Justinas Jimenezas.

Nors bendrųjų mažmeninių pardavimų apimtys rugsėjį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, paspartėjo, didelių mažmenininkų pardavimai per rugsėjį sulėtėjo nuo 6 iki 5,6 procento.

Automobilių pardavimai, kurie sudaro didžiausią bendrų didelių mažmenininkų pardavimų dalį, rugsėjį, palyginti su 2017 m. rugsėjį , smuko 7,1 proc., ir tai buvo didžiausias nuosmukis nuo 2002 metų.

Investicijos į gamybos sektorių per devynis mėnesius iki rugsėjo, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paspartėjo iki 8,7 proc., ir tai buvo sparčiausias augimas nuo 2015 rugpjūčio. Investicijų į infrastruktūrą augimas sulėtėjo iki 3,3 proc. Šių pobūdžio investicijų augimas lėtėja kas mėnesį nuo 2017 m. lapkričio. Investicijų į nekilnojamojo turto plėtrą augimas smuko iki 9,9 procento.

„Skaičiai neatrodo stiprūs: remiantis pastebima tendencija, metinis BVP gali sudaryti 6,5-6,6 procento, – sakė „Commerzbank AG“ Singapūre vyresnysis besivystančių rinkų ekonomistas Zhou Hao, pridurdamas, kad oficialūs tiksliniai rodikliai vis dėlto turėtų būti pasiekti. Tuo pačiu metu „vadovai nerimauja dėl nestabilios finansų rinkos ir žemo rinkų pasitikėjimo. Politika ateityje gali tapti labiau derinama prie aplinkybių ir net labiau stimuliuojanti“, – sakė ekspertas.