Po praėjusią savaitę priimto sprendimo sumažinti rodiklį 100 bazinių punktų, „Nomura Holdings Inc.“ prognozuoja, kad Kinijos centrinis bankas per šiuos metus sumažins privalomųjų atsargų reikalavimo normą (Reserve Requirement Ratio, RRR) dar 150 bazinių punktų ir atliks kelias papildomas likvidumo injekcijas per vidutinės trukmės kreditus (VTK) arba tikslinius VTK. Kinijos tarptautinės kapitalo korporacijos prognozėmis, minėta norma bus sumažinta dar 100-200 bazinių punktų, be to, atviros rinkos operacijų mastas gali būti lėtesnis.

Priešiniai vėjai stiprėja, nes ribojamosios nekilnojamojo turto priemonės pristabdo kreditų srautus, vartotojai nelinkę atverti savo piniginių, o išorinę paklausą temdo netikrumas, gilėjant prekybiniam konfliktui su Jungtinėmis Valstijomis ir stengiantis išvengti prekybos karo grėsmių. Todėl vargiai tikėtina, kad artimiausiu laikotarpiu šalies ekonomika pasieks dugną, net atsižvelgus į naujausią skatinimo priemonių programą, rodo analitikų prognozės.

„Pinigų politikos švelninimo poveikis greičiausiai išliks silpnesnis, jeigu nebus skubiai keičiama politika, slopinanti nekilnojamojo turto paklausą, vietos valdžios finansavimą ir kreditų ciklų plėtrą, – savo komentaruose rašė CICC ekonomistės Eva Yi ir Liang Hong.

Ką sako mūsų ekonomistai...

„RRR normos sumažinimas gali nežymiai paskatinti investuotojų nuotaikas. Tačiau švelnesnė pinigų politika, taip pat lėtėjantis augimas ir tebesitęsiantis netikrumas dėl prekybos derybų tarp Kinijos ir JAV turės papildomo spaudimo juaniui“, - sakė Chang‘as Shu ir Davidas Qu.

Praėjusią savaitę skelbti duomenys rodo, kad gamybos mastas traukiasi, o toks nuosmukis toliau smukdė investuotojų nuotaikas po nelengvų 2018 metų. Šanchajaus indeksas „Shanghai Composite Index“ nukrito iki keturių mėnesių žemumų, o „Apple Inc.“ akcijų vertė smuko daugiausia nuo 2013 metų po to, kai bendrovė pranešė neįvykdysianti ketvirtinių pardavimų prognozės dėl lėtėjančių „iPhone“ pardavimų, ypač Kinijos rinkoje.

RRR sumažinimas suteikia pastovesnio likvidumo, palyginti su kitais lėšų injekcijų metodais, ir padeda bankams skirstyti bei rezervuoti lėšas kreditavimui ir įmonių ar vyriausybės obligacijoms, sakė „UBS Group AG (Honkongas) Kinijos ekonominių tyrimų vadovė Wang Tao. W. Tao prognozėmis, jeigu augimas lėtės, galimas papildomas politikos švelninimas, įskaitant mokesčių mažinimą ir didesnį fiskalinį biudžetą.

Jeigu nekilnojamojo turto rinka stipriai nesulėtės ir jeigu prekybos karas dar labiau nepagilės, artimiausiu metu nekilnojamojo turto politika nebus iš esmės ar šalies mastu švelninama, sakė ekonomistė, prognozuodama 6,1 proc. Kinijos prieaugį 2019 metais.

Nepakanka

„Nomura“ ekonomistas Lu Tingas teigia, kad vien atsukti „pinigų čiaupą“ nepakaktų.

„Pekinui šiuo metu svarbiausia surasti tų, kurie sutiktų skolintis ir leisti pinigus ir kurie sugebėtų leisti juos efektyviai, prasmingiems projektams, - rašė Lu Tingas. – Rinkos investuotojai vis dar nėra tinkamai pasiruošę besitęsiančiam žymiam sulėtėjimui“.

Pekinas taps vis agresyvesnis pristatydamas skatinimo priemones, bet tokie žingsniai kaip reguliavimo mažinimas nekilnojamojo turto rinkoje didžiuosiuose miestuose bus įvesti tik antrąjį metų ketvirtį, teigia Lu Tingas.

„Tendencija remti ekonomiką tik tiek, kad būtų galima išvengti kreditavimo griežtomis sąlygomis – tuo pat metu toleruojant kuklų lėtėjimą, - greičiausiai išliks artimiausioje ateities perspektyvoje“, - savo raštiškuose komentaruose pažymėjo „Goldman Sachs Group Inc.“ atstovai.