Dzilino provincijos miestams teko staiga atšaukti visoje Kinijoje įgyvendinamą šalies atsivėrimą: nutrauktas traukinių ir autobusų eismas, uždarytos mokyklos, dešimtys tūkstančių žmonių laikosi karantino. Griežtos priemonės nuliūdino ir sukėlė nerimą daugeliui gyventojų, maniusių, kad viena baisiausių epidemijų šalies istorijoje jau baigėsi.

Žmonės „ir vėl jaučiasi atsargesni“, teigia prekybos kompanijoje Šenjange, netoli taip pat su atnaujintais ribojimais susiduriančios Liaoningo provincijos esančiame mieste, dirbanti Fan Pai. „Vaikai ir vėl žaidžia lauke su kaukėmis“, o sveikatos priežiūros darbuotojai vaikšto aplink apsiginklavę apsauginėmis priemonėmis, pasakojo moteris. „Tokia padėtis neramina, nes nežinai, kada tai baigsis“, – pridūrė ji.

Nors 34 užsikrėtimo atvejų telkinys neplinta taip greitai, kaip buvo Uhano protrūkio, nuo kurio prasidėjo pasaulinė pandemija, atveju praėjusį gruodį, greita ir tvirta Kinijos reakcija rodo, kad baiminamasi antrosios bangos po to, kai jau pavyko pažaboti viruso plitimą, už tai sumokėjus didelę ekonominę ir socialinę kainą.
Tai taip pat rodo, koks trapus ir nestabilus atsivėrimo procesas laukia tiek Kinijos, tiek kitų šalių, jeigu net menkiausia užuomina apie užsikrėtimų atsinaujinimą gali paskatinti grįžti griežtus ribojimus.

Dzilino provincijoje esančio Šulano miesto vadovybė pirmadienį per „WeChat“ programėlę sakė besiimanti kol kas griežčiausių priemonių, kad suvaldytų virusą.

Gyvenamosios vietovės, kuriose yra patvirtintų ar įtariamų atvejų, bus uždarytos: tik vienam asmeniui iš kiekvienos šeimos bus leidžiama kas dvi dienas dviem valandoms išeiti iš namų nusipirkti būtinųjų prekių.

Shenas Jia, Šenjane gyvenantis prekybininkas, dirbantis gyvybės mokslų kompanijoje, praėjusią savaitę turėjo atšaukti trijų dienų verslo išvyką į Dzilino miestą, nes sugrįžus jam būtų tekę 21 dieną izoliuotis. Praėjusią savaitę jis su dar dviem žmonėmis apsilankė valstybiniame restorane: čia jų kompanija buvo išskirstyta, nes prie stalelio gali sėdėti tik du žmonės. Šis ribojimas prieš kurį laiką buvo panaikintas, o dabar ir vėl galioja.

„Jaučiasi, kad kontroliuojama griežčiau“, – sako Shenas Jia. Žmonės „tapo atsargesni ir mažiau laiko leidžia ne namuose“.

Dzilino miestą apima déjà vu jausmas. Šiame mieste vasarį ir kovą buvo taikomi tokie pat griežti ribojimai, kaip ir didžiojoje Kinijos dalyje, nors tada buvo pranešama tik apie pavienius koronaviruso atvejus. Dzilino provincijoje iš viso užfiksuoti 127 koronaviruso atvejai, Hubėjaus – 68 tūkst.

Siekiant užkirsti kelią situacijoms, kai žmonės ima slėpti simptomus, dauguma pristatymo paslaugų sustabdytos, o vaistinėse draudžiama pardavinėti vaistus nuo karščiavimo. Įtampa išplito į aplinkines vietoves, net jei jose oficialiai dar nebuvo pranešta apie naujus atvejus.

„Visi įsitempę. Niekada nepagalvojau, kad Dzilino provincija taps pažeidžiama zona dabar, kai visa šalis grįžta prie įprastinio gyvenimo“, – sako Wangas Yuemei, farmacijos gamyklos darbuotojas iš kaimyninio Tonghua miesto.

Sulaukusi kritikos iš viso pasaulio dėl pavėluoto atsako į Uhano protrūkį, prezidento Xi Jinpingo administracija imasi veiksmų, kad sustabdytų viruso plitimą šalies šiaurės rytuose. Vicepremjerė Sun Chunlan, vadovavusi centrinės vyriausybės kovos su virusu pajėgoms Uhane, gegužės 13 d. atvyko į Dzilino miestą.

Šeštadienį drauge su kitais penkiais pareigūnais buvo pašalintas aukščiausio rango komunistų partijos pareigūnas Šulane, kur užfiksuota pirmoji naujojo telkinio infekcija.

Spaudimas sulaikyti viruso plitimą didėja dar ir todėl, kad šią savaitę Pekine planuojama pradėti kasmetinius Kinijos politinius susitikimus. Paprastai jie vyksta kovo mėnesį, tačiau šiemet buvo atidėti. Nuo penktadienio sostinėje patvirtinti vyriausybės darbotvarkės rinksis tūkstančiai politinių delegatų. Centrinė vadovybė pasiryžusi šiuo laikotarpiu orientuotis į stabilumą ir ramybę.

Sveikatos apsaugos pareigūnai dar nežino, nuo ko prasidėjo naujasis viruso telkinys, tačiau įtaria, kad pacientai galėjo kontaktuoti su iš Rusijos, kurią ištiko vienas rimčiausių koronaviruso protrūkių Europoje, sugrįžusiais užsikrėtusiais asmenimis.

Už galimai apsikrėtusių žmonių iš užsienio atgabenimą į centralizuotus karantino centrus atsakingi asmenys turi stengtis labiau, sekmadienį spaudos konferencijoje pabrėžė Nacionalinės sveikatos komisijos pareigūnė Wang Bin.

„Įvežtiniai atvejai iš užsienio ir klasterinės infekcijos šalies viduje suformavo mums dvigubą spaudimą dėl viruso sulaikymo“, – kalbėjo pareigūnė.

Naujasis telkinys – savotiškas priminimas, kad didžioji Kinijos dalis tebėra pažeidžiama viruso, nes pirmoji užkrato banga dėl griežto regiono užtvėrimo nuo likusios šalies dalies sausį daugiausia apsiribojo Hubėjaus provincija, kurioje įsikūręs Uhanas.

„Šiuo metu dauguma kinų tebėra pažeidžiami koronaviruso“, nes kolektyvinis imunitetas nesusiformavo, savaitgalį CNN sakė kinų epidemiologas Zhongas Nanshanas.

Šalis, pasak jo, susiduria su „dideliu iššūkiu“.

Epidemiologas pridūrė, kad situacija Kinijoje yra „ne geresnė nei užsienio šalyse“.

Kinijos socialiniuose tinkluose plintančiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip vyresniųjų klasių mokiniai ašaroja išgirdę, kad jiems liepiama palikti studentų miestelį, – jie neteks brangaus laiko pasirengti stojamiesiems universiteto egzaminams, vyksiantiems po dviejų mėnesių.

„Mums tikrai nepasisekė, kad tokiu laikotarpiu tenka ir vėl susidurti su epidemija. Aš nerimauju, nes negaliu tinkamai pasiruošti egzaminams, mat nebegausiu mokytojų priežiūros ir paskutinės minutės patarimų“, – sako 18-metis Dzilino moksleivis Zhou Hanas.