Nurodymas atėjo praėjus mėnesiui po to, kai mokslininkas iš Šendženo He Jiankui šokiravo pasaulį pareiškęs, kad redagavo naujagimių dvynių mergaičių genus, kol šios dar buvo embrionų stadijoje. Jo pareiškimas buvo sutiktas kritiškai tiek visame pasaulyje, tiek tėvynėje. Dabartinė mokslininko buvimo vieta nežinoma.

Ministerijos pranešimas, paskelbtas kelių universitetų tinklalapiuose ketvirtadienį, įpareigojo institucijas taikyti „vidaus auditą“ visoms nuo 2013 m. vykdomoms programoms, susijusioms su genų redagavimu. Universitetų prašoma ypatingai atkreipti dėmesį į tyrimus, atliekamus kartu su ligoninėmis ir tarptautinėmis institucijomis, susijusius su embriono gonocitų linijos redagavimu – kai modifikuojamos reprodukcinės ląstelės, ir atsiradę pokyčiai perduodami palikuonims.

Ministerija paprašė universitetų nuodugniai ištirti, ar moksliniuose darbuose laikomasi etinių ribų ir atitinkamų įstatymų. Universitetų taip pat prašoma pateikti išsamią informaciją apie vykdomas programas bei pasiūlyti, kaip būtų galima stiprinti gyvosios gamtos mokslų ir medicinos etiką aukštosiose mokyklose.

Kinijos mokslininkai iki šiol drąsiai eksperimentavo su „CRISPR“, genų redagavimo įrankiu, leidžiančiu gana nesunkiai modifikuoti DNR (savo tyrime jį panaudojo ir He Jiankui). Nors technika buvo ištobulinta 2012 m. Jungtinėse Valstijose, pirmiausia ją išmėgino kinai – sėkmingai išbandydami su beždžionėmis, laboratoriniais embrionais, neskirtais gimdymui, ir suaugusiais vėžio pacientais.

Kinijos vyriausybė pareiškė, kad He Jiankui nepaisė 2003 m. įvestų nuostatų, reglamentuojančių apvaisinimą in vitro, kuriais draudžiama naudoti pakeistų genų embrionus reprodukcijai. Vis dėlto Kinijos įstatymai gana atlaidūs, kai kalbama apie genų redagavimą suaugusiems žmonėms (vadinasi, pokyčiai neturės įtakos būsimoms kartoms), tiesiog ragindami medicinos įstaigas taikyti „griežtą priežiūrą“.

Jungtinės Valstijos neleidžia naudoti „CRISPR“ gonocitų linijai redaguoti. Ir nors JAV reguliuotojai neuždraudė suaugusių žmonių genų redagavimo, FDA šiems pasiūlymams skyrė ypatingą dėmesį, nurodydama bandymus atidėti keliems mėnesiams ir pirmiausia atlikdama nuodugnų reguliacinį patikrinimą.