Burbulai JAV ir Europos rinkose gali sprogti, nes šie raliai vyksta priešinga kryptimi, nei vystosi jų ekonomikos, ir „anksčiau ar vėliau“ joms teks susidurti su korekcijomis“, – sakė Guo Shuqingas, Kinijos bankininkystės ir draudimo reguliavimo komisijos pirmininkas ir centrinio banko partijos sekretorius, kalbėdamas antradienį Pekine vykusioje spaudos konferencijoje.

Kinijos finansų reguliuotojai iš paskutiniųjų stengiasi pažaboti riziką namuose, tuo pačiu ribodami trikdžius iš užsienio, ekonomikai atsiveriant užsienio kapitalui. CBIRC sausio mėnesį pažadėjo vienu žingsniu aplenkti „sisteminę riziką“, apribodamas bankų skolinimą nekilnojamojo turto rinkai, kovodamas su šešėline bankininkyste ir siekdamas pergalės kovoje su įsisiautėjusiu P2P skolinimusi.

„Kinijos pinigų politika nebuvo tokia lengva kaip JAV ir Europos, – sakė Stevenas Leungas, „Uob Kay Hian (Hong Kong) Ltd“ vykdomasis direktorius. – Šis paskutinis komentaras paskatins nerimą dėl tolesnio griežtinimo.“

Po Guo Shuqingo komentarų smuko tiek Azijos akcijos, tiek JAV ateities sandoriai. MSCI Azijos ir Ramiojo vandenyno indeksas anuliavo ankstesnį 0,8 proc. prieaugį. CSI 300 indeksas Kinijoje nusmuko net 1,4 proc., o pagrindinis Honkongo matuoklis nukrito beveik 1 proc. Kinijos vyriausybės obligacijos pakilo perėjus prie turto prieglobsčių, o 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas smuko iki žemiausio lygio per beveik tris savaites.

Pekinas, užjūrio rinkų ralį pavadinęs burbulu, nepadėjo Honkongo akcijoms, kurios iki šiol džiaugėsi stipriomis įplaukomis iš žemyno“, – pažymėjo Castoras Pangas, „Core Pacific-Yamaichi“ tyrimų vadovas.

Reguliuotojai stebi kapitalo įplaukas į Kiniją, kur ekonomika vis dar auga, o palūkanų normos išlieka aukštesnės, nors šių įplaukų dydis ir tempas kol kas tebėra kontroliuojami, sakė Guo Shuqingas.

Kinijos pagrindinis finansų reguliuotojas taip pat apžvelgė finansinių technologijų sektorių, sakydamas, kad platformos, siūlančios bankininkystės paslaugas, privalo paklusti tiems patiems kapitalo reikalavimams kaip ir tradiciniai skolintojai, kad būtų galima apriboti riziką. Reguliuotojas kiekvienos rūšies paslaugoms nustatė skirtingus terminus, o ilgiausias lengvatinis laikotarpis bus ne ilgesnis kaip dveji metai, sakė Guo Shuqingas, toliau nedetalizuodamas.

Jis taip pat teigė, kad Kinijos nekilnojamojo turto rinkos burbulai išlieka santykinai dideli –daugybė žmonių perka butus investiciniais ar spekuliaciniais sumetimais, o tai yra „labai pavojinga“.

Stiprus ekonomikos atsigavimas kartu su kreditų banga ir atsinaujinusia baime nesuspėti pasinaudoti gera proga pakurstė pirkėjų entuziazmą visuose didžiausiuose Kinijos miestuose, nepaisant griežtesnių šių metų apribojimų. Valdžia, siekdama sustyguoti pramonę, reagavo įvairiomis politinėmis priemonėmis, įskaitant naują būstų paskolų mechanizmą ir šviežias žemės pirkimo-pardavimo taisykles, skirtas suvaldyti laukines žemės kainas.

Vis dėlto būstų kainos antrinėje rinkoje, į kurią valstybė kišasi mažiau, sausį augo aktyviausiai per 18 mėnesių, rodo oficialūs praėjusios savaitės duomenys. Remiantis „China Real Estate Information Corp.“ duomenimis, kai kurių populiarių Šanchajaus būstų projektų kainos pernai pakilo daugiau nei 30 proc.

„Guo komentaras atspindi tai, jog Pekinas siekia labai stabilios finansų rinkos, – apibendrino „First Shanghai Securities“ strategas Linusas Yipas. – Stabilizavimas yra galutinis Kinijos pinigų politikos tikslas.“