Kinijos ekonomikai staigiai lėtėjant ir JAV federaliniam atsargų bankui (FED) spartinant įsipareigojimus pažaboti infliaciją, keliančią susirūpinimą dėl plataus masto kieto nusileidimo, vis dažniau pasigirsta įspėjimų dėl to kylančių grėsmių. 

Didžiojo septyneto (G7) grupės finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai, susitikę Vokietijoje, jau atvirai kalbėjo apie tai, kad stagfliacijos bus nebeįmanoma nukreipti.

„Karas Ukrainoje ekonomikai turi papildomų padarinių, – žurnalistams kalbėjo Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris. – Tai reiškia, kad didės infliacija ir tuo pat metu bus prarastas popandeminio atsigavimo pagreitis. Štai kodėl turėsime aptarti, ką galime padaryti, kad išvengtume stagfliacijos scenarijaus.“

Jungtinių Amerikos Valstijų Iždo sekretorė Janet Yellen pastebėjo, kad „aukštesnės maisto ir energijos kainos turi stagfliacinį poveikį, kitaip tariant, mažina gamybos apimtis ir išlaidas bei didina infliaciją visame pasaulyje.“

Ydinga triguba kombinacija, kurią sudarytų spartėjanti infliacija, lėtėjantis augimas ir augantis nedarbas, yra blogiausias scenarijus centrinių bankų valdytojams ir įstatymų leidėjams, kuriems teks rinktis, su kuria bėda kovoti.