Žurnalas, priklausantis „American Media Inc.“, paviešino J. Bezoso santykius su buvusia televizijos žinių vedėja Lauren Sanchez, o J. Bezosas pasamdė tyrėjus, kad išsiaiškintų, ar straipsnis buvo politiškai motyvuotas. J. Bezosui priklauso „Washington Post“, publikuojantis kritinius straipsnius apie D. Trumpą, kuris D. Peckerį laiko savo artimu sąjungininku.

Ketvirtadienį J. Bezosas žengė netikėtą žingsnį ir pareiškė, kad „National Enquirer“ pagrasino paskelbti dar daugiau detalių ir paviešinti nuotraukas, jeigu jis nesustabdys tyrimo. Internete publikuotame pareiškime buvo pateikti vaizdingi nuotraukų aprašymai.

„Užuot pasidavęs prievartavimui ir šantažui, nusprendžiau paskelbti būtent tai, ką jie man atsiuntė, nepaisant asmeninės kainos ir gresiančių nemalonumų, – „Medium“ pranešime rašė J. Bezosas. – Bet kokie asmeniniai nemalonumai, kurių man gali pridaryti „AMI“, nueina į antrą planą, nes šioje situacijoje svarbesnis kitas dalykas. Jei būdamas savo pozicijoje negaliu pasipriešinti tokio pobūdžio prievartavimui, kiek žmonių gali?“

Toliau J. Bezosas svarstė, kad „National Enquirer“ puolimą galėjo paskatinti „Washington Post“ straipsniai apie Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymą. „Dėl man kol kas nesuprantamų priežasčių šis kampas jiems pataiko į ypatingai jautrų nervą“, – rašė milijardierius.

„AMI“ atstovas į prašymą pakomentuoti neatsakė. Pasak „AMI“ teisininko Jono Fine‘o, kurio el. laiškus J. Bezosas įtraukė į savo ketvirtadienio pranešimą, žurnalas susidomėjo J. Bezosu tik todėl, kad dėl savo turtų ir padėties jis įdomus žiniasklaidai, ir su politika tai niekaip nesusiję.

Viename iš tų el. laiškų J. Fine‘as J. Bezosui pasiūlė išplatinti abipusiškai suderintą pareiškimą, kuriame jis pareikštų neturįs pagrindo manyti, kad „AMI“ žurnalistinis tyrimas buvo politiškai motyvuotas.

Mainais žiniasklaidos grupė susilaikytų nuo straipsnių ir nuotraukų, kuriose figūruotų J. Bezosas, publikavimo.

„Tai atrodo kaip klasikinis prievartavimo atvejis“, – svarsto Zachary Elsea, „Kinsella Weitzman Iser Kump & Aldisert LLP“ teisininkas iš Santa Monikos Kalifornijoje. Įstatymas apibrėžia prievartavimą kaip, be kita ko, siekimą pasipelnyti pasitelkiant bauginimą, o „AMI“ pareikštas akivaizdus grasinimas paviešinti kompromituojančias nuotraukas, jei J. Bezosas nepaklus jų reikalavimams, visiškai atitinka apibrėžimą, teigia Z. Elsea.

J. Fine‘as, anksčiau dirbęs „Amazon“, į el. užklausą su prašymu pakomentuoti atsakė ne iš karto. Baltieji rūmai taip pat neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Tai naujausias konfliktas tarp J. Bezoso ir JAV prezidento. D. Trumpas ne kartą juodino „Amazon“ generalinį direktorių, grasindamas jo kompanijai mokesčių didinimu, antimonopoliniu persekiojimu ir padidintais siuntimo mokesčiais, tuo pačiu puldamas „Washington Post“ kaip „aferą“. 2015 m. J. Bezosas pasiūlė išskraidinti D. Trumpą į kosmosą, tačiau šiaip vengė minėti prezidentą viešai – iki šio ketvirtadienio.

Praėjusį mėnesį J. Bezosas tviteryje išplatino pareiškimą, kurį pasirašė kartu su žmona MacKenzie, su kuria buvo susituokęs 25 metus, pranešdamas apie planus nutraukti santuoką. Vos po kelių valandų internete pasirodė pirmasis „National Enquirer“ straipsnis apie jo santykius su L. Sanchez. Kitą dieną D. Trumpas tviteryje palinkėjo J. Bezosui sėkmės, pranašaudamas, kad teismo procesas bus „gražus“.

Ketvirtadienį J. Bezosas paskelbė, kad D. Peckeris bendradarbiauja su federaliniais prokurorais, tiriančiais mokėjimus, kuriuos „National Enquirer“ prieš 2016 m. prezidento rinkimus atliko į mažiausiai vienos moters, kuri prisipažino turėjusi romantinių santykių su D. Trumpu, sąskaitą. „National Enquirer“ pareikalavo išskirtinių teisių į medžiagą, užtikrindami, kad prisipažinimai nebus bendrinami su kitomis žiniasklaidos priemonėmis, ir šios istorijos niekada nepaskelbė.

J. Bezosas yra didžiausias „Amazon“ akcininkas, turintis apie 16 proc. kompanijos akcijų. „Amazon“ atstovas spaudai pranešė, kad generalinis direktorius ir steigėjas išlieka „įsitraukęs į visus „Amazon“ valdymo aspektus“. J. Bezosas ir kompanijos atstovai kol kas nepranešė, ar jis ketina paspartinti periodinį „Amazon“ akcijų išpardavimą. „Amazon“ atstovas ketvirtadienį komentuoti atsisakė.

Susirašinėjimas tarp J. Bezoso ir „AMI“ palietė ir teisinį ginčą dėl vaizdingų nuotraukų, kurias J. Bezosas siuntė L. Sanchez. J. Bezosas teigė, kad nuotraukos priklauso jam, ir dalintis jomis būtų autorių teisių įstatymo pažeidimas. „AMI“ atstovas viename iš el. laiškų atsakė: „Milijonai amerikiečių yra suinteresuoti „Amazon“ sėkme, o jūsų klientas išlieka šios kompanijos steigėju, pirmininku, generaliniu direktoriumi ir prezidentu, todėl jo sprendimai, kuriuos atspindi jo tekstai ir nuotraukos, iš tiesų yra verti viešinimo visuomenės interesų labui.“

„Wedbush Securities“ analitikui Michaelui Pachteriui, ne vienerius metus sekančiam „Amazon“, šis argumentas pasirodė abejotinas.

„Man nerūpi asmeninis Jeffo Bezoso gyvenimas ir man ne motais, jei „Trumplandija“ yra pasišovusi jį sumaišyti su purvais, – tvirtina M. Pachteris. – Visa tai neturės jokios įtakos tam, ar žmonės norės ir toliau apsipirkinėti „Amazon“.“

„American Media Inc.“ remia Anthony Melchiorre‘as ir jo rizikos draudimo fondas „Chatham Asset Management“. Likus keleriems metams iki D. Trumpo atėjimo į Baltuosius rūmus, A. Melchiorre‘as D. Peckerio kompanijai numetė finansinį gelbėjimo ratą ir susišlavė beveik 80 proc. akcijų.

Milijardierius rizikos draudimo fondo valdytojas Leonas Coopermanas taip pat yra investavęs pinigų į leidėją. Pernai jis sakė, kad investuoti jį paskatino „Chatham“ vadovai.