„Manau, turėtume labiau pasistengti dėl savo darbuotojų, – teigė jis laiške akcininkams. – Nors balsavimo rezultatai buvo nevienareikšmiški ir mūsų tiesioginiai santykiai su darbuotojais yra tvirti, man tapo aišku, kad mums reikia geresnės vizijos, kaip kuriame vertę darbuotojams: jų sėkmės vizijos.“

J. Bezosas vėliau šiais metais atsistatydina iš generalinio direktoriaus pareigų, kad taptų vykdomuoju pirmininku. Buvo aišku, kad užbaigiant dabartinį vaidmenį jam rūpės pristatyti investuotojams savo paskutinę misiją.

Jo įkurta kompanija yra didžiausia pasaulyje internetinė mažmenininkė ir debesų kompiuterijos firma, užimanti aukštą vietą populiariausių prekių ženklų ir patikimų institucijų apklausose. Tačiau pastaraisiais metais „Amazon“ apsižiūrėjo atsidūrusi viso pasaulio reguliavimo institucijų, profesinių sąjungų ir aktyvistų taikiklyje. Kai kurie iš jų tvirtina, kad bendrovė savo poziciją užsitikrino taikydama agresyvią verslo taktiką, po savęs palikdama sutriuškintų konkurentų, apgautų partnerių ir perdegusių darbuotojų pėdsaką.

Ketvirtadienį paskelbtame laiške J. Bezosas teigia, kad „Amazon“ sėkmę lemia bendrovės inovatyvumas ir pridėtinė vertė visuomenei. „Bet kuris verslas, nesukuriantis vertės tiems, kuriuos paliečia, net jei iš paviršiaus atrodo sėkmingas, ilgai netvers“, – sakė jis. Itin atsainiai, iš akies apskaičiavęs 2020 m. pajamas, jis susumavo kompanijos grąžą akcininkams, darbuotojų atlyginimus, smulkių „Amazon“ pardavėjų pelną ir pirkėjų bei debesų kompiuterijos klientų sutaupytą laiką ir pinigus. Suma: 301 milijardas dolerių.

J. Bezosas taip pat pažymėjo, kad kompanija turi 200 milijonų „Prime“ abonentų, palyginti su 150 milijonų 2020 m. pradžioje.

Kalbėdamas apie darbuotojus, J. Bezosas pabrėžė, kad nori į klientą orientuotą „Amazon“ kredo papildyti dviem naujais elementais. „Ketiname būti geriausiais Žemės darbdaviais ir saugiausia Žemėje vieta dirbti“, – teigė jis.

Besemerio (Alabama) sandėlio darbuotojai beveik vienbalsiai atmetė pasiūlymą prisijungti prie Mažmeninės, didmeninės prekybos ir universalinių parduotuvių sąjungos (RWDSU). Iš daugiau nei 3000 balsų „Amazon“ surinko 1798 „ne“, o sąjunga – 738 „taip“. RWDSU pažadėjo užginčyti rezultatus, kurie buvo paskelbti praėjusią savaitę.

Toks rezultatas sekė po sunkiai iškovotų rinkimų, kurie truko septynias savaites ir pritraukė nacionalinį dėmesį iš ilgamečių „Amazon“ darbo politikos kritikų, įskaitant Vermonto senatorių Bernie Sandersą. Didžioji šios kritikos dalis buvo nukreipta į ilgas darbo valandas ir darbo sąlygas kompanijos užsakymų vykdymo centruose. „Amazon“ tvirtina, kad ji pasamdė šimtus tūkstančių žmonių ir moka jiems dvigubai daugiau už federalinį minimalų atlyginimą, be to, suteikia sveikatos draudimą.

Laiške J. Bezosas nesutiko su savo kompanijos kaip brutalios darbo vietos, išnaudojančios valandinius darbuotojus, vaizdavimu. „Jei skaitote naujienų pranešimus, galite susidaryti vaizdą, kad mes nesirūpiname savo darbuotojais, – teigė jis. – Tose ataskaitose mūsų darbuotojai kartais apibūdinami kaip desperatiškos sielos, su kuriomis elgiamasi kaip su robotais. Tai nėra tiesa.“

J. Bezosas pažymėjo, kad „Amazon“ neiškelia nepagrįstų veiklos tikslų ir kad 94 proc. „Amazon“ darbuotojų sako, jog rekomenduotų darbovietę draugui.

Profsąjunga neatidėliodama atsakė į laišką.

„Šios kampanijos poveikis „Amazon“ reputacijai buvo pražūtingas, nepaisant balsavimo rezultatų, – teigiama RWDSU prezidento Stuarto Appelbaumo pranešime. – Pradėjome pasaulines diskusijas apie tai, kaip „Amazon“ elgiasi su savo darbuotojais. Šiandieninis J. Bezoso pareiškimas demonstruoja, kad tai, ką sakėme apie darbo vietos sąlygas, yra teisinga. Tačiau jo pareiškimas nieko nepakeis, darbuotojams reikalinga profsąjunga – ne tik dar vienas „Amazon“ viešųjų ryšių bandymas siekiant kontroliuoti žalą.“

Po to, kai nebevadovaus kompanijai, J. Bezosas sakė ketinantis sutelkti dėmesį į išradimus ir naujas iniciatyvas, įskaitant darbą su „Amazon“ logistikos komandomis kuriant naujas programas darbuotojams. Jis paminėjo keletą jau vykdomų programų, įskaitant pastangas užkirsti kelią traumoms dėl raumenų pertempimo, pasitelkiant ergonominę terapiją ir koreguojant kompanijos dienotvarkės planavimo programas, kad darbuotojai galėtų pamainomis atlikti skirtingas užduotis, kuriose naudojamos įvairios raumenų grupės.