2015 m. 57-erių S. Panas buvo ketvirtasis pagal turtingumą Azijoje žmogus, o jo grynoji vertė pagal „Bloomberg“ milijardierių indeksą siekė 27 mlrd. dolerių. Tačiau po to, kai jo „Goldin Financial Holdings Ltd.“ akcijos smuko, o didžioji dalis turto buvo įšaldyta dėl skolų, magnatas iškrito iš 500 turtingiausių pasaulio žmonių sąrašo.

Pradinis S. Pano turtas atėjo ne iš nuosavybės, bet iš prekybos elektronika ir jos gamybos – srities, į kurią jis įžengė persikraustęs į Honkongą iš Kalifornijos, kur paauglystės metus leido praleidinėdamas pamokas ir užkandžiaudamas savo šeimai priklausančiame kiniškų restoranų tinkle. S. Panas investicijomis į nekilnojamąjį turtą susidomėjo 2008 m., jau prasidėjus bumui, kuris ne vienam Honkongo gyventojui sukrovė turtus ir pavertė miestą viena brangiausių nekilnojamojo turto rinkų pasaulyje.

Dabar S. Panas jungiasi prie kitų miesto investuotojų, kurie per bumą pernelyg pasitikėjo savo jėgomis ir nukentėjo dėl ištisus mėnesius trunkančių pilietinių neramumų ir koronaviruso pandemijos, nugramzdinusios Honkongą į giliausią kada nors užfiksuotą recesiją.

Tang Shing-boras, ilgametis investuotojas, garsėjantis kaip „Parduotuvių karalius“ dėl didžiulio skaičiaus savo valdomų mažmeninės prekybos objektų, siekia parduoti milijardus dolerių nekilnojamojo turto. Investuotojų grupė, sumokėjusi 5,2 mlrd. dolerių brangiausiame pasaulio komercinių erdvių sandoryje už „The Center“, praėjusiais metais taip ir nesugebėjo uždirbti pelno, nes rinka sustojo.

„Turto areštas daug pasako apie kompaniją, – sakė Edwardas Chanas, Honkongo „S&P Global Ratings“ kreditų analitikas. – Jei įvyksta turto areštas, kompanijos finansinė padėtis turi būti labai bloga, ji turi būti smarkiai įsiskolinusi.“ E. Chanas atsisakė komentuoti konkrečiai „Goldin Financial“ situaciją, nes „S&P“ su jais nedirba.

Remiantis vertybinių popierių biržos pateiktais duomenimis ir „Bloomberg“ surinkta informacija, S. Panas ir „Goldin Financial“ nuo 2017 m. gegužės iki 2020 m. rugsėjo sukaupė apie 38 mlrd. HK (4,9 mlrd. dolerių) skolą už keturis Honkongo objektus. Mažiausiai 1 mlrd. dolerių suma iš šios skolos lieka nesumokėta ir yra susijusi su „Goldin“, rodo praėjusio mėnesio kompanijos pateikti duomenys.

Naujausi turimi skaičiai liudija, jog 2018 m. pabaigoje „Goldin“ grynoji skola EBITDA buvo maždaug devynis kartus didesnė. Palyginimui, tai 2,3 karto daugiau nei didžiausio miesto nekilnojamojo turto vystytojo „Sun Hung Kai Properties Ltd.“ skola 2019 m. pabaigoje ir maždaug dvigubai daugiau nei smulkesnio nekilnojamojo turto vystytojo „HKR International Ltd.“ skola.

Net 1,1 mlrd. dolerių paskolos, paimtos rugsėjį iš „CK Asset Holdings Ltd.“, remiamos antrojo turtingiausio Honkongo žmogaus Li Ka-shingo, nepakako ištraukti „Goldin Financial“ iš finansinės duobės.

Paskola, pasiūlyta padaliniui, kuriam priklausė firmos garsusis „Goldin Financial Global Centre“ biurų dangoraižis, turėjo būti panaudota tarpininkaujančių patronuojančių kompanijų suteiktai 3,4 mlrd. HK paskolai grąžinti, rugpjūtį pranešė „Debtwire“. Neaišku, kodėl „CK Asset“ paskola nebuvo panaudota skolai sumokėti, tačiau paskolos patikėtinis kreipėsi į Bermudų teismą dėl „Goldin Financial“ likvidavimo. Kitas teismo posėdis įvyks vasario 12 d., nurodoma „Goldin Financial“ byloje.

S. Panas iš vartotojų elektronikos prietaisų, tokių kaip mobilieji telefonai ir MP3 grotuvai, gamybos perėjo į nekilnojamojo turto sritį 2008 m., savo elektronikos įmonę pervadindamas „Goldin Properties Holdings Ltd.“ ir įsigydamas biržoje kotiruojamą bendrovę, kurią pakrikštijo „Goldin Financial“. „Goldin Properties“ iš biržos sąrašų buvo išbraukta 2017 m., o S. Panas valdo abiejų firmų kontrolinį akcijų paketą.

„Goldin Financial“ žlugimas gali būti susijęs su S. Pano polinkiu dalyti nekilnojamojo turto nuosavybės teises tarp bendrovės ir savo paties privačių interesų.

2011–2020 m. S. Panas ir „Goldin Financial“ įsigijo vieną komercinį ir du gyvenamuosius objektus. „Goldin Financial“ perėmė 60 proc. nuosavybės, o S. Panas privačiai valdė 40 proc. Panaši daugumos akcijų paketo nuosavybės struktūra buvo pritaikyta ir trečiajam gyvenamajam objektui.

Tačiau 2018 m. S. Panas nusprendė, kad nori įgyti visišką vieno iš gyvenamųjų objektų nuosavybės teisę ir didžiąją dalį akcijų kitoje, įsikūrusioje Kauluno (Kowloon) prestižiniame Ho Man Tin kvartale ir siūlančioje didelį pelno potencialą.

Savo ruožtu jis pardavė kito nekilnojamojo turto akcijas savo listinguojamai kompanijai. Tai apėmė 40 proc. „Goldin Financial Global Centre“, S. Pano kompanijos pavyzdinio dangoraižio, kuris tuo metu jau buvo praskolintas, akcijų ir brangų žemės sklypą netoli buvusio Kai Tako oro uosto, kurį vystyti būtų buvę labai brangu.

Kaip teigia informuoti šaltiniai, S. Panas tapo vieninteliu 7,19 mlrd. HK paskolos, skirtos vienam iš gyvenamųjų objektų, laiduotoju. Mažiausiai keturi paskolą galėję suteikti bankai nesutiko su sandorio sąlygomis ir pasitraukė. Jie atsisakė būti įvardyti, nes neturi teisės kalbėti apie tai viešai. Dėl to „Goldin Financial“ buvo sunkiau uždaryti vėlesnes kredito linijas.

S. Panas neatsakė į prašymą pakomentuoti. „Goldin Financial“ atstovas spaudai teigė, kad nekomentuos S. Pano investicijų, kurios nėra susijusios su kompanija, ir nepateiks informacijos apie finansinę kompanijos padėtį, išskyrus ankstesnius pranešimus.

Kai Tako projektas galiausiai žlugo. Šaltiniai teigė, kad 2019 m. pabaigoje „Goldin Financial“ nesugebėjo gauti paskolos, numatytos iš dalies finansuoti objekto plėtrą. Vėliau kompanija sklypą pardavė už maždaug 3,5 mlrd. HK – mažiau nei pusę to, ką sumokėjo 2018 m., rodo vertybinių popierių biržos dokumentai ir vyriausybės žemės konkurso skelbimas.

Kadangi „Goldin Financial“ nesugebėjo laiku sumokėti skolos, kompanijos dangoraižis atiteko kreditoriams. Liepos mėnesį 3,4 mlrd. HK paskolos davėjai pareikalavo nedelsiant grąžinti pinigus, o 6,8 mlrd. HK pirmumo obligacijų turėtojai pagrasino užimti biurų dangoraižį, kuris buvo pažadėtas kaip užstatas.

Galiausiai obligacijų turėtojai sėkmingai kreipėsi į Honkongo aukščiausiąjį teismą, kad perimtų 27 aukštų pastato kontrolę, ir rugsėjo mėnesį jiems buvo suteikta nuosavybės teisė. Vėliau jie susitarė pastatą parduoti, ką ir padarė po kelis mėnesius trukusio konkurso.

„Goldin“ sekmadienį pranešė, kad turi informacijos, jog dangoraižio pardavimo pakaks sumokėti už obligacijas ir grąžinti paskolą. Kotiruojama kompanija taip pat pareiškė, kad jos valdyba įsitikinusi, jog užbaigus pardavimą teisiniai procesai, susiję su obligacijomis ir paskola, bus „išspręsti draugiškai“.

Pardavimas „Goldin Financial“ pastatys į nepavydėtiną padėtį – bendrovei teks iš nuomotojos tapti nuomininke, nes pastatas, kuriame įsikūrusi jos būstinė, pereis į naujas rankas. Tai atspindi paties S. Pano turtų nuosmukį.