Nuo 2020 m. pradžios interneto svetainės „SpareRoom“ – tinklalapio, suvedančio žmones, ieškančius kambario nuomai, – lankomumas sumažėjo 23 proc. Kai kuriuose miesto rajonuose potencialių nuomininkų susidomėjimas nukrito 40 proc. Užtat paklausa išaugo šalies šiauriniuose ir pakrančių regionuose.

Šie skaičiai papildo įrodymus, kad žmonės, po karantinų išsikėlę iš Londono, uždarė restoranus, barus ir viešbučius, kuriuose didelė dalis žmonių gaudavo mažesnius atlyginimus. Daugelis tų darbuotojų kartu su jaunais specialistais išsikraustė iš nuomojamų kambarių Londone ir apsigyveno su šeima arba susirado pigesnį būstą už miesto ribų. Kai kurie apskritai paliko šalį.

„Darbo rinka nejuda, – teigia „SpareRoom“ komunikacijos direktorius Mattas Hutchinsonas. – Londonas yra lagaminų ir svajonių miestas. Žmonės čia ieško naujo gyvenimo, naujos karjeros, galimybių atversti naują skyrių. Šios galimybės šiuo metu nėra masiškai prieinamos, o daugelis Londonui įprastų pramonės sričių, pavyzdžiui, pramogų ir svetingumo, šiuo metu nefunkcionuoja.“

Šios tendencijos padeda paaiškinti, kodėl pinga Londono gyvenamųjų namų nuoma – vienas iš elementų, galinčių sulaikyti sostinę nuo ekonomikos atsigavimo, kuris jau prasideda likusioje JK dalyje. Menka kambarių paklausa Londone taip pat gali reikšti „Brexit“ poveikį po Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos: kliūtys imigracijai sumažina žemyninės Europos gyventojų įsidarbinimo galimybes JK.

Lyginant „SpareRoom“ pirmojo 2021 m. ketvirčio duomenis su atitinkamu 2020 m. laikotarpiu, aiškėja, kad paklausa, palyginti su pasiūla, per pastaruosius metus nusmuko. Iš 50 didžiausių JK miestų Londone stebimas didžiausias nuosmukis. Tuo tarpu auga rytiniai, centriniai, pietryčių ir vakariniai šalies miestai.

Nuomos kaina Londone per metus vidutiniškai nukrito 8 proc., o Vestminsteryje – net 25 proc. Tolimesni ir žalesni rajonai, kaip antai Winchmore Hill ir Totteridge, buvo vieni iš nedaugelio stebėjusių pelno augimą.

Šis vaizdas atitinka didžiulius darbo rinkos dinamikos pokyčius sostinėje. Trumpalaikiai darbai svetingumo srityje išdžiūvo, o biurų darbuotojai sėkmingai gali dirbti iš namų, kurie daugeliui yra toli nuo miesto centro.

„Herdwork“, kompanija, siūlanti biurų patalpas Ežerų krašte (Šiaurės Vakarų Anglijos regionas), teigia, kad šį mėnesį sulaukė užklausų bangos.

„Ką tik įdarbinome naują narį, gana jauną technologijų srities darbuotoją, kuris ką tik persikėlė atgal į Ežerų kraštą, – pasakoja „Herdwork“ įkūrėja Zoe Spence. – Jis nusprendė, kad gali dirbti ir nuotoliniu būdu, neprivalo sėdėti Londone.“

Vienas iš esminių klausimų ekonomikai – ar tie žmonės, kurie anksčiau skatino Londono ekonomiką, sugrįš, kai ekonomika vėl atsidarys. Oficiali statistika rodo, kad JK gyventojų skaičius praėjusių metų viduryje augo lėčiausiu tempu nuo 2003 m., o nuo to laiko galėjo dar labiau sumažėti.

Šį mėnesį atlikta svetingumo darbuotojų apklausa atskleidė, kad trečdalis nesugrįš į šią pramonę net tada, kai ji visiškai atsivers – nepaisant to, kad pusė šių darbuotojų negali rasti darbo kituose sektoriuose.

Statybose, kurios veikė praktiškai visus praėjusius metus, „Brexit“ sukeltos komplikacijos gali užkirsti kelią užjūrio darbuotojams, kai pandeminiai apribojimai bus panaikinti. Šioje klestinčioje pramonės šakoje tai sukeltų darbo jėgos trūkumą.

„Mes tikrai matome mažiau žmonių, atvykstančių iš kitur, – teigia M. Hutchinsonas iš „SpareRoom“. – Jei pasikalbėsite su statybų pramonės atstovais, jie dar niekada nebuvo tokie užimti. Tačiau jiems keblu rasti darbuotojų, nes daugybė čia dirbusių europiečių pandemijos metu sugrįžo namo ir dabar galvoja: „Kokia prasmė dirbti JK po „Brexit“?“