Ši idėja jau metų metus niekaip nepajuda iš „popierinių planų“ stadijos.

Ministras Tzachis Hanegbis sako tikįs, kad Izraelio ministrų kabinetas pritars Raudonosios jūros-Negyvosios jūros projektui, pagal kurį vanduo iš Raudonosios jūros būtų pumpuojamas į gėlinimo centrą Jordanijos uoste Akaboje. Vanduo bus pumpuojamas 200 km į šiaurę į Negyvąją jūrą, druskingą ežerą tarp Izraelio Valstybės ir Jordanijos Hašimitų, kuriam gresia pavojus visiškai išdžiūti iki 2050 metų.

Abi šalys pažadėjo skirti projektui po 40 mln. JAV dolerių per metus dvidešimt penkerius metus, tai yra iš viso mažiausiai du milijardus JAV dolerių, sakė ministras T. Hanegbis. Jordanijos Vandens ministerija neatsiliepė į prašymą pakomentuoti.

Toks projektas palengvintų įveikti didelį vandens trūkumą Jordanijoje, o palestiniečiai galės pirkti nugėlintą vandenį už savikainą, pažymėjo T. Hanegbis. Kartu bus siekiama pristabdyti Negyvosios jūros sekimo procesą, kuris aiškinamas padidėjusiu natūraliu garavimu. Negyvoji jūra Jordanijai ir Izraeliui ypač svarbi dėl čia išgaunamo kalio ir klestinčio turizmo verslo. Hidroelektrinė tieks elektros energiją abiem šalims.

Abipusė įtampa

Kaimynės susitarė darbuotis prie projekto dar 2013 metais, bet projekto įgyvendinimą vilkina politinė įtampa, įskaitant ir įstrigusias Izraelio ir palestiniečių taikos derybas, ir 2017 metais įvykusį incidentą, kai vienas Izraelio ambasados Amane, Jordanijos sostinėje, apsaugos darbuotojas nušovė du jordaniečius.

Jordanija savo požeminio gėlo vandens šaltinius gali išnaudoti per artimiausius 40 metų, teigia pasaulinė humanitarinė organizacija „Mercy Corps“. Izraelis šiuo projektu tikisi pagerinti santykius su Jordanija, kurie vis dar atvėsę, nepaisant 1994 metais abiejų šalių pasirašytos taikos sutarties.

„Tai labai svarbu regioniniam bendradarbiavimui, – interviu telefonu sakė T. Hanegbis. – Šalies premjeras Benjaminas Netanyahu buvo įsitikinęs, kad taika turi savo kainą, ir jis pritarė tokiai idėjai“.

Pirmalaikiai rinkimai

T. Hanegbio komentarai nuskambėjo praėjus savaitei po to, kai B. Netanyahu paragino surengti pirmalaikius rinkimus – paankstinti rinkimai vyktų šių metų balandį, nors balsavimas buvo numatytas septyniais mėnesiais anksčiau, lapkritį. Šalies premjeras per savo pastarąją kadenciją santykių su arabų valstybėmis pagerinimą iškėlė kaip prioritetinį uždavinį.

T. Hanegbis paneigė, kad Izraelio sprendimas dėl vandens projekto yra susijęs su rinkimais, pažymėdamas, jog sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusių neoficialių derybų su Jordanija. Nacionalinio saugumo patarėjas Meiras Benas Shabbatas taip pat dalyvavo derybose, pridūrė T. Hanegbis.

„Tai didžiausias bendras projektas Artimuosiuose Rytuose tarp Izraelio ir arabų valstybės, – sakė ministras. – Jordanija turi rimtų problemų dėl vandens, o Izraelis siekia palaikyti stabilumą Jordanijoje. Tai šalis, su kuria mus jungia ilgiausia siena“.

2014 metais Pasaulio banko (PB) atliktas projekto įgyvendinamumo tyrimas nustatė, kad jeigu nebus imtasi jokių veiksmų, teritorija greta Negyvosios jūros toliau kentės nuo smegduobių, jūros užliejamų dumblėtų seklumų, nuošliaužų, kurios neabejotinai paveiks sausumos ir vandens ekosistemas, turizmo sektorių ir chemijos pramonę. Ežero vandens lygis per metus sumažėja daugiau nei vienu metru.